Dodaj do ulubionych

trawa cytrynowa

25.05.12, 20:50
ratujcie, znalazłam na jakimś blogu info, że można samemu hodować trawę cytrynową. Trzeba te kupione i np. podeschnięte "łodygi" wsadzić do wody, jak się ukorzenią to wsadzić do ziemi. No więc właśnie mi się ukorzeniło 5 szt. I teraz pytanie: jaka ziemia? nie wiem nic o tej trawie prócz tego, że cudnie pachnie. Może ktoś ma jakieś doświadczenia z nią?
Obserwuj wątek
    • kocia_noga Re: trawa cytrynowa 25.05.12, 21:15
      Z 6-7 lat temu kupiłam sadzonkę; w maju wysadzam w ogródku, pod jesień daję do doniczki, zimuję na oknie w ogrzewanej suszarni. Raz zalałam i zgniła, ale miałam jeszcze adres szkółki, więc wyprosiłam (nie mieli już w ofercie, ale dla mnie znaleźli) i mam do dzisiaj. Właśnie kilka dni temu porozdzielałam i powsadzałam. Według mnie trawa bezproblemowa, lubi słońce, ale u mnie od wschodu tez rośnie, z tym, że nie jest zbyt gruba, ale do herbaty się nadaje, nawet do tajszczyzny - jesienią czyszczę, siekam na mniejsze kawałki i wkładam do zamrażarki.
      O ile pamiętam, nie nawoziłam jej nigdy i to chyba był podstawowy błąd, w każdym razie tego lata mam zamiar jej dogadzać gnojówką z pokrzyw.
    • klara551 Re: trawa cytrynowa 26.05.12, 00:30
      Kilka lat temu hodowałam. Na dnie doniczki był keramzyt. Rośnie toto jak głupie wygląda niezbyt ładnie jak to wysoka trawa. Ponieważ używa się tylko dolnej części chyba nie warto hodować,bo dla kilku pędów rocznie to nie ma sensu.Chyba,że masz dużo miejsca. Nawoziłam nawozami do zielonych roślin.
      • kocia_noga Re: trawa cytrynowa 26.05.12, 08:26
        O nie! Liście są pachnące, można pociąć nożyczkami i dodawać do herbaty ( jeśli jeszcze ktoś nie parzy woreczkowej) albo dołożyć do saszetki zapachowej. Mają jakieś właściwości lecznicze, ale nie pamiętam jakie - można wyguglać.
    • replika78 Re: trawa cytrynowa 04.06.12, 19:26
      dziekuję :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka