20.06.12, 19:43
Widziałem straszne poparzenia sokiem z Barszczu Sosnowskiego.
Obserwuj wątek
    • kocia_noga Re: Barszcz 20.06.12, 21:44
      a myślałam, że to bajki.
    • turnesolka Re: Barszcz 21.06.12, 12:27
      poczytałam o tym barszczu w sieci, ale gdzie on rośnie w Polsce i czy parzą tez mniejsze rośliny czy tylko takie mega wielkie
      • horpyna4 Re: Barszcz 21.06.12, 14:06
        Rośnie w bardzo wielu miejscach. Widziałam go zarówno na Sądecczyźnie, jak i w okolicach Sejn.
        • polnaro Re: Barszcz 21.06.12, 14:32
          Jest w Beskidach, nad brzegami Wisły pełno tego.
          Parzą tylko kwiaty /tak przeczytałam/. W ubiegłym roku coś mnie 'wzięło' podczas spaceru z psem i wycięłam kilka, miałam potem brązowe plamy na skórze rąk, a uważałam bardzo.
          • turnesolka Re: Barszcz 21.06.12, 21:18
            a jakie duże są? bo w opisach w necie to jakieś giganty
    • mjot1 Re: Barszcz 21.06.12, 18:46
      Nasionka spływają sobie rzekami i się rozprzestrzenia…
      I nie tylko kwiaty parzą
      rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,11979942,Parzacy_problem__Grozny_barszcz_Sosnowskiego__LIST_.html
      • maftik Re: Barszcz 21.06.12, 21:49
        A ja się właśnie poparzyłam. Byłam w krótkich spodenkach w lesie i na łące. Nawet nie wiem kiedy mnie chlasnęło po udzie. Dopiero w domu zobaczyłam zaczerwienienia i bąble. Początkowo myślałam ,ze to jakieś owady, ale jak zobaczyłam zdjęcia w internecie to wszystko stało się jasne. Nie wiecie jak długo trzyma się to zaczerwienienie? Wygląda to okropnie , dobrze chociaż ,że nie boli. M
    • maftik Re: Barszcz 21.06.12, 21:44
      A ja się właśnie poparzyłam, nawet nie zauważyłam tej rośliny. Byłam w krótkich spodenkach,chodziłam po łące i lesie, chlasnęła mnie po udzie. Nic nie bolało, dopiero w domu zauważyłam zaczerwienienia i bąble , myślałam ,że to owady jakieś mnie pogryzły ale jak zobaczyłam zdjęcia podobnych bąbli w internecie to już wiedziałam ,że to to. Czy to prawda ,że zaczerwienienia schodzą bardzo długo? Brzydko to wygląda a jest lato i jak tu się pokazać z taką pokancerowaną nogą?
      • amityr Re: Barszcz 22.06.12, 22:47
        Z tego co wiem to jest poparzenie chemiczne i nie ma jeszcze na to lekarstwa .
        • eurytka Re: Barszcz 22.06.12, 23:24
          Można brodawki lub znamiona wypalać.
          • amityr Re: Barszcz 24.06.12, 12:51
            eurytka napisała:

> Można brodawki lub znamiona wypalać.

Ja miałem dużo/złapałem od kogoś wirusa/ brodawek na wierzchu dłoni zostały trzy i te już giną. Smarowałem świeżym pomarańczowym sokiem z Jaskółczego ziela.Widzę ,że się trochę parasz botaniką to gdzieś przy lesie ,chaszczach itd szybko znajdziesz. Sok z łodygi kwiatowej wyłamanej szybko się utlenia i robi się czarna plamka.
            • horpyna4 Re: Barszcz 24.06.12, 15:16
              Jaskółcze ziele lubi rosnąć w zaśmieconych miejscach w pobliżu siedzib ludzkich. Nie trzeba wcale daleko szukać. A jego sok jest naprawdę rewelacyjny na różne zmiany skórne i nie parzy tak, jak sok barszczu Sosnowskiego.
              • qubraq Re: Barszcz Sosnowskiego 25.06.12, 18:03
                Latem 1986 roku byłem z dziećmi na Polskim Spiszu w Łapszach i tam dzieciaki, mimo ostroznosci, gdzies mi sie poparzyly tym draństwem porastającymwszytkie rowy i miejscowa aptekarka natychmiast kazala przetrzec oparzenia Rhinofenazolem (krople do nosa) i oparzeliny zniknęły; te krople do nosa rowniez łagodzą ból i obrzęk przy ukąszeniach osy lub pszczoły z tym ze trzeba koniecznie usunąć pszczele żądlo z ranki;
                • amityr Re: Barszcz Sosnowskiego 25.06.12, 21:11
                  qubraq napisał:

> Latem 1986 roku byłem z dziećmi na Polskim Spiszu w Łapszach i tam dzieciaki, m
                  > imo ostroznosci, gdzies mi sie poparzyly tym draństwem porastającymwszytkie row
                  > y i miejscowa aptekarka natychmiast kazala przetrzec oparzenia Rhinofenazolem (
                  > krople do nosa) i oparzeliny zniknęły; te krople do nosa rowniez łagodzą ból i
                  > obrzęk przy ukąszeniach osy lub pszczoły z tym ze trzeba koniecznie usunąć psz
                  > czele żądlo z ranki;

Z tegoi co wyczytałem nie ma już tego środka i stosuje się nowy Xylometazolin
                  • eurytka Re: Barszcz Sosnowskiego 26.06.12, 01:24
                    Żartowałam tylko, brodawki się wymraża, szybko, trochę boli ale skuteczne.
                    Jaskółcze ziele nie zawsze jest skuteczne.
                    • amityr Re: Barszcz Sosnowskiego 27.06.12, 18:43
                      Głupie żarty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka