Dodaj do ulubionych

chora sosna

07.09.12, 12:04
Mam w ogrodzie sosnę wsadzoną jesienią ubiegłego roku. Sadzę, ze się przyjęła, ale niestety usechł czubek. Czy powinnam go obciąć czy też jest jeszcze nadzieja, że w przyszłym roku coś z niego wypuści? Jeżeli obciąć, to na jakiej wysokości?
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/ze/rh/lhqd/SHWZLW3m5MMlbYPF9B.jpg
Obserwuj wątek
    • turnesolka Re: chora sosna 07.09.12, 15:05
      Ja bym obcięła wszystko co chore, aż do zdrowego. A wiesz czamu uschło? Bo pewnie trzeba czymś spryskać. Mi na początku roku sosna chorowała i usychała i okazał to się grzyb.
    • dar61 Przerdzewiała/ zazwójkowana sosna 07.09.12, 23:15
      Warto:
      - opadzinę igieł szybko usunąć, paląc je czem prędzej [zarodnikują z nich różne rdze];
      - przypatrzeć się bliżej wianuszkowi pączków u szczytu, na tej fotce nie widać, by były martwe [lekkie trącenie palcem, jak odpadaja, to nic z nich nie będzie];
      - na przedwiośniu + teraz jesienią oprysk p-grzybowy, powtarzalny;
      - jeśli wiosną ze szczytu nie wystrzelą przyrosty, to jeden z dolnych, bocznych pędów spionować, przyginając i delikatnie palikując do żerdki - za lat 5 zaniknie łukowata deformacja i niesymetryczność tego zastępczego przewodnika, inne można delikatnie skracać, by nie zawalczyły o przodownitwo.
      Iglaki nie regenerują pędu głównego - rosną wtedy zawsze krzaczasto.

Tak się mechanicznie odratowywuje zmartwiałe w swym przewodniku drzewka, za pół wieku już nie dostrzeże się, że miały zbocznikowny pęd główny.
      Ale u sosen delikatny łuk tego odcinka długo się będzie dostrzegać.
      Jeśli ma {Iza.74} duże poczucie estetyki symetrii i będzie wybrzydzać, to lepiej już teraz zastąpić tę choinkę nową i dbać chemicznie o nią.
      Wycięty zmartwiały pęd [nie tniemy go do końca, żywica spokojnie zaleje ranę - warto jeszcze rozciąć wzdłuż [szukając wzdłużnych żerów w rdzeniu], bo podobne martwice czynią groźne dla pędów przewodnika zwójki [motyle larwy], te mogą nękać nadal. One są dość trudne do eliminacji.

Miłego sekatorowania i podwiązywania!

D61

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka