Dodaj do ulubionych

BENJAMIN - pomóżcie

02.07.04, 22:27
Podobają mi się drzewka zwane benjamin (nie wiem czy to jego prawdziwa nazwa czy też nie)
ale są to drzewka które naprawdę rosną duże.
Chcialabym miec te drzewko w domu ale mam problem bo wszystkie kwiatki jakie mam sama odchowałam od szczepek i odpukać rosną sliczne i śą ładniejsze od tych kupnych, to samo chcialkabym zrobić z benjaminem ale czy idzie.
Prosze odpowiedzcie mi czy jest możliwość odchowania benjamina od szczepki?
Jak to zrobić?
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: BENJAMIN - pomóżcie 03.07.04, 03:55
      Czy sie da od szczepki to nie wiem, ale nazywa sie to Ficus Benjamina, moze pod
      ta nazwa cos znajdziesz na 'necie..
      Venus
    • inkabe Re: BENJAMIN - pomóżcie 03.07.04, 20:11
      No , pewnie, że tak. Ja rozmnożyłam tak wszystkie moje Beniaminki.Ale ja wolę
      formę bonsai.Wiesz, te skarlone, przycinane non-stop i na okrągło drzewka.
      potrzebują mniej miejsca i robią większe wrażenie, niż zwykłe drzewiaste i
      często wyłysiałe. Pzdr
      • agnieszkab1983 Do inkabe 12.08.04, 21:57
        To powiedz mi jak je rozstrzepić?
        Trzeba je włożyć do wody i czekać aż puszczą korzenie?
        Jak długo to trwa?
        POZDRAWIAM.
      • indira Re: BENJAMIN - pomóżcie 14.08.04, 18:19
        Kilka lat temu kupiłam beniaminka odmianę "Rianne" (przypomina drzewko bonsai),
        ale nie przycinałam go. Co jakiś czas tylko ktoś go niechcąco potrącał i pękały
        gałązki (w ten sposób dorobiłam się dwóch szczepek). Ostatnio podlałam go piwem
        (ponoć bardzo je lubią) i z przerażeniem odkryłam, że puścił nowe listki i
        gałązki dosłownie wszędzie! Czy mogę go ostro przyciąć, aby za kilka lat nadal
        przypominał drzewko?
        • asiarol Re: BENJAMIN - pomóżcie 16.08.04, 16:55
          indira napisała:

> Kilka lat temu kupiłam beniaminka odmianę "Rianne" (przypomina drzewko
          bonsai),
          >
          > ale nie przycinałam go. Co jakiś czas tylko ktoś go niechcąco potrącał i
          pękały
          >
          > gałązki (w ten sposób dorobiłam się dwóch szczepek). Ostatnio podlałam go
          piwem
          >
          > (ponoć bardzo je lubią) i z przerażeniem odkryłam, że puścił nowe listki i
          > gałązki dosłownie wszędzie! Czy mogę go ostro przyciąć, aby za kilka lat
          nadal
          > przypominał drzewko?

poważnie, beniaminy lubią piwo? czy ktoś jeszcze praktykował taki sposób, bo
          przyznam sie ,że mam obiekcje
          • indira Re: BENJAMIN - pomóżcie 16.08.04, 18:16
            Beniaminy należą do rodziny fikusów, a wszystkie fikusy to pijaki :) Piwo
            trzeba lać rozcieńczone wodą, one naprawdę lepiej po tym rosną. Byle nie robić
            tego za często.
    • beapud Re: BENJAMIN - pomóżcie 12.08.04, 22:39
      Ja rozmnożyłam fikusa z odszczepki. Obcięłam zdrowy kawałek gałązki, zanuzyłam
      w ukorzeniaczu i wsadziłam do ziemi. Tak przygotowana roślinkę nakryłam
      woreczkiem foliowym (listki nie moga dotykać woreczka, zrobiłam namiocik z
      patyczków i worka). Po ok 3 tygodniach zdjęłam woreczek i gotowe.
      • jarastel Re: BENJAMIN - pomóżcie 13.08.04, 11:18
        Tak przy okazji, mojemu beniaminowi opadają zielone liście. Nie widzę żadanej
        przyczyny : nic po nim nie łazi, nie przestawiałem go, jest tak samo podlewany
        itp. Traci je od około trzech tygodni. Jak go ratować?
        • agnieszkab1983 Re: BENJAMIN - pomóżcie 13.08.04, 21:30
          Z tego co ja się oriętuje (niewiem czy mam racje) ale benjaminy bardzo lubią jak być spryskiwane wodą od góry, wtedy puszczają nowe listki a te stare tak szybko nie opadają.
          Sprubuj może poskutkuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka