amityr 13.10.12, 15:37 Moja połowa twierdzi ,że czytała gdzieś w necie( nie zapisała linka)o bardzo pozytywnym wpływie na kompostowanie dodawanego roztworu herbaty .Może ktoś coś więcej wie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciociaklementyna Herbata do kompostu?!!! 13.10.12, 16:14 Herbatę wlewać do kompostu? Czyste szaleństwo i marnotrawstwo. Pisałam już parę razy na tym forum (ostatnio całkiem niedawno) o podlewaniu paprotki powtórnie zaparzaną herbatą. Nauczyłam się tego kilka lat temu właśnie tu i wszystkich paprotkarzy do tego zachęcam. Ale do kompostu? Do kompostu wrzuca się oczywiście wykorzystane dwa razy - do picia i do podlewania - torebki herbaty, albo fusy, jeżeli używa się herbaty pakowanej luzem. ck Odpowiedz Link Zgłoś
amityr Re: Herbata do kompostu?!!! 13.10.12, 20:14 ciociaklementyna napisała: > Herbatę wlewać do kompostu? Czyste szaleństwo . Dlaczego ? Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Herbata do kompostu?!!! 13.10.12, 21:31 fusy herbaty mozna wyrzucac na kompost, jak inne tego typu organiczne odpadki domowe..pewnie i tzw torebki, gdy nie mają metalowych zszywek..za to ja kiedyś wyczytałam, w ogrodniczym poradniku, w artykule poswięconym hodowli dżdżownic oraz płynących z tego pozytkach, ze dzdzownice b. lubia fusy z kawy i lepiej się wtedy przykładają do "przerabiania" roślinnych odpadków na kompost..fusy herbaty zawieraja teine a nie kofeine ale może dżdżownice sa również jej amatorami..tyle ze herbata zawiera równiez garbniki ate tak jak niektóre liscie drzew w nadmiarze może opóźniać, utrudniac kompostowanie..z drugiej strony nikt az tyle herbaty raczej nie zuzywa Odpowiedz Link Zgłoś
kein_engel Re: Herbata do kompostu?!!! 13.10.12, 22:27 dżdżownice dostają pałeru po kawie:) czy moglibyście mi powiedzieć dlaczego należy podlewać paprotki herbata ponownie zaparzaną? ( mam dwie i póki co żyją jeszcze w miarę) Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Herbata do kompostu?!!! 15.10.12, 11:08 Bo herbatę się pije a fusy i to bez torebek wyrzuca na kompost. Torebki niestety nie degradują się Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Herbata do kompostu?!!! 15.10.12, 13:25 Ale może chociaż poprawiają strukturę? Odpowiedz Link Zgłoś
ciociaklementyna Re: Herbata do kompostu?!!! 15.10.12, 13:50 klara551 napisała: > Bo herbatę się pije a fusy i to bez torebek wyrzuca na kompost. Torebki niestet > y nie degradują się Owszem, degradują się. Od zawsze wyrzucam do kompostu zużytą herbatę razem z torebkami. Kompost przesiewam przez siatkę, na której zostają produkty nie do końca przerobione. Nigdy nie znalazłam na niej torebki po herbacie. Siatka ma oczka około 1.5 cm. ck Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Herbata do kompostu?!!! 20.10.12, 18:13 > Torebki niestet > y nie degradują się Jeśli ci się nie degradują, to znaczy, że masz za sucho w kompoście. Odpowiedz Link Zgłoś
zaplanujurlop Re: Herbata do kompostu?!!! 30.10.12, 21:03 A ja spotkałem się z ułożeniem warstewki fusów w doniczce z paprotką. Podobno działa cuda :) A jeżeli chodzi o kompost to na pewno nie parzyłbym herbaty, żeby nią zalewać kompost :) ale na pewno można wyrzucać fusy. Myślę, że efekt będzie zbliżony. ----------- Karpacz pokoje gościnne Odpowiedz Link Zgłoś
facet943 Re: Herbata do kompostu?!!! 18.10.12, 20:41 W temacie herbaty, znalazłem taki oto wątek: kiełkujące nasiona herbaty Wprawdzie nie chodzi tutaj o kompostowanie a wręcz przeciwnie (przyrost masy organicznej) zastanawiam się jednak czy w naszych warunkach da się uzyskać na tyle dużo liści aby można było cieszyć się napojem z własnego drzewka? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Herbata do kompostu?!!! 20.10.12, 18:15 Z tego, co wiem, herbata bardzo nie lubi rosnąć w pomieszczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bogdanszad Re: Herbata 29.10.12, 15:03 Jak najbardziej mozna uzywać herbaty, jako naturalnego nawozu. Szczególnie dobrze sprawdzają się herbaty ziołowe. Przestudzonym naparem po prostu podlewamy roślinki i już. rosliny-ogrodowe.com.pl/nawoz-domowej-roboty/ W tym artykule jest też kilka innych ciekawych sposobów na domowej roboty nawóz do kwiatków. Polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś