13.10.12, 15:37
Moja połowa twierdzi ,że czytała gdzieś w necie( nie zapisała linka)o bardzo pozytywnym wpływie na kompostowanie dodawanego roztworu herbaty .Może ktoś coś więcej wie na ten temat.
Obserwuj wątek
    • ciociaklementyna Herbata do kompostu?!!! 13.10.12, 16:14
      Herbatę wlewać do kompostu? Czyste szaleństwo i marnotrawstwo.

Pisałam już parę razy na tym forum (ostatnio całkiem niedawno) o podlewaniu paprotki powtórnie zaparzaną herbatą. Nauczyłam się tego kilka lat temu właśnie tu i wszystkich paprotkarzy do tego zachęcam.
      Ale do kompostu? Do kompostu wrzuca się oczywiście wykorzystane dwa razy - do picia i do podlewania - torebki herbaty, albo fusy, jeżeli używa się herbaty pakowanej luzem.
      ck
      • amityr Re: Herbata do kompostu?!!! 13.10.12, 20:14
        ciociaklementyna napisała:

> Herbatę wlewać do kompostu? Czyste szaleństwo .

Dlaczego ?
        • babcia47 Re: Herbata do kompostu?!!! 13.10.12, 21:31
          fusy herbaty mozna wyrzucac na kompost, jak inne tego typu organiczne odpadki domowe..pewnie i tzw torebki, gdy nie mają metalowych zszywek..za to ja kiedyś wyczytałam, w ogrodniczym poradniku, w artykule poswięconym hodowli dżdżownic oraz płynących z tego pozytkach, ze dzdzownice b. lubia fusy z kawy i lepiej się wtedy przykładają do "przerabiania" roślinnych odpadków na kompost..fusy herbaty zawieraja teine a nie kofeine ale może dżdżownice sa również jej amatorami..tyle ze herbata zawiera równiez garbniki ate tak jak niektóre liscie drzew w nadmiarze może opóźniać, utrudniac kompostowanie..z drugiej strony nikt az tyle herbaty raczej nie zuzywa
          • kein_engel Re: Herbata do kompostu?!!! 13.10.12, 22:27
            dżdżownice dostają pałeru po kawie:)
            czy moglibyście mi powiedzieć dlaczego należy podlewać paprotki herbata ponownie zaparzaną? ( mam dwie i póki co żyją jeszcze w miarę)
        • klara551 Re: Herbata do kompostu?!!! 15.10.12, 11:08
          Bo herbatę się pije a fusy i to bez torebek wyrzuca na kompost. Torebki niestety nie degradują się
          • kocia_noga Re: Herbata do kompostu?!!! 15.10.12, 13:25
            Ale może chociaż poprawiają strukturę?
          • ciociaklementyna Re: Herbata do kompostu?!!! 15.10.12, 13:50
            klara551 napisała:

> Bo herbatę się pije a fusy i to bez torebek wyrzuca na kompost. Torebki niestet
            > y nie degradują się

Owszem, degradują się. Od zawsze wyrzucam do kompostu zużytą herbatę razem z torebkami. Kompost przesiewam przez siatkę, na której zostają produkty nie do końca przerobione. Nigdy nie znalazłam na niej torebki po herbacie.
            Siatka ma oczka około 1.5 cm.
            ck
          • yoma Re: Herbata do kompostu?!!! 20.10.12, 18:13
            > Torebki niestet
            > y nie degradują się

Jeśli ci się nie degradują, to znaczy, że masz za sucho w kompoście.
      • zaplanujurlop Re: Herbata do kompostu?!!! 30.10.12, 21:03
        A ja spotkałem się z ułożeniem warstewki fusów w doniczce z paprotką.
        Podobno działa cuda :)
        A jeżeli chodzi o kompost to na pewno nie parzyłbym herbaty, żeby nią zalewać kompost :)
        ale na pewno można wyrzucać fusy. Myślę, że efekt będzie zbliżony.

-----------
        Karpacz pokoje gościnne
    • facet943 Re: Herbata do kompostu?!!! 18.10.12, 20:41
      W temacie herbaty, znalazłem taki oto wątek:

kiełkujące nasiona herbaty

Wprawdzie nie chodzi tutaj o kompostowanie a wręcz przeciwnie (przyrost masy organicznej) zastanawiam się jednak czy w naszych warunkach da się uzyskać na tyle dużo liści aby można było cieszyć się napojem z własnego drzewka?
      • yoma Re: Herbata do kompostu?!!! 20.10.12, 18:15
        Z tego, co wiem, herbata bardzo nie lubi rosnąć w pomieszczeniu.
    • bogdanszad Re: Herbata 29.10.12, 15:03
      Jak najbardziej mozna uzywać herbaty, jako naturalnego nawozu. Szczególnie dobrze sprawdzają się herbaty ziołowe. Przestudzonym naparem po prostu podlewamy roślinki i już.
      rosliny-ogrodowe.com.pl/nawoz-domowej-roboty/
      W tym artykule jest też kilka innych ciekawych sposobów na domowej roboty nawóz do kwiatków. Polecam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka