27.10.12, 19:10
Proszę mi podpowiedzieć.W zeszłym roku zasadziłem maliny Polka. Jeszcze kwitną i maja owoce. Jak radzicie ciąć już je przy samej ziemi ,czy zostawić co drugi krzak przycięty tylko w części owocującej.Czy okrywać je np kompostem,który na wiosnę rozgarnąć w międzyrzędzia.
Dobrej rady nie za wiele.
Obserwuj wątek
    • iwona402 Re: Malina 27.10.12, 21:10
      Maliny Polka owocują na pędach jednorocznych, dlatego wycina się wszystkie pędy na wys. 15-20cm, bezpośrednio po owocowaniu, lub nawet wczesną wiosną przed ruszeniem wegetacji. Przykrycie kompostem nie jest konieczne, ja najczęściej na kikuty po malinach zgrabiam opadłe liście, ale to chyba też nie jest wskazane ze względu na szkodniki i grzyby . Mieszkam nad samym morzem i maliny jeszcze nigdy nie wymarzły.
      • kocia_noga Re: Malina 27.10.12, 22:03
        Wycięłam wczoraj, też mi żal było, bo pełno owoców. Wycięte pędy położyłam w szklarence, żeby dojrzały. Nie wiem, co z tego będzie, ale co mi szkodzi?
      • amityr Re: Malina 27.10.12, 22:18
        iwona402 napisała:

> Maliny Polka owocują na pędach jednorocznych, dlatego wycina się wszystkie pędy
        > na wys. 15-20cm, bezpośrednio po owocowaniu, lub nawet wczesną wiosną przed ru
        > szeniem wegetacji.
        A czemu nie przy samej ziemi jak też zalecają. Jest jakaś różnica? Czy po obcięciu podsypujesz nawozy fofo i potaso organiczne.
        • iwona402 Re: Malina 28.10.12, 10:22
          Maliny lepiej przyciąć na wys. 15cm, a nie przy samej ziemi gdyż pobudza to lepiej wytwarzanie nowych pędów na wiosnę. Suche kikuty wyłamuję dopiero w maju, robię to w celach estetycznych.
        • iwona402 Re: Malina 28.10.12, 10:31
          Co do nawożenia to raczej nie używam nawozów sztucznych, jedyny wyjątek to trawnik i rosliny ozdobne. Na grządki warzywne co 4-5 lat wkopuję naturalny obornik bydlęcy, pod krzewy i drzewa owocowe daje na wiosnę obornik granulowany ( bydlęcy lub kurzy). Jesienią raczej niczym nie nawożę. W czasie lata niektóre rośliny zasilam nawozem z dżdżownic kalifornijskich.
    • tomek.sawyer Re: Malina 28.10.12, 22:56
      Przy ziemi po owocowaniu.
      Jak na nasze z Żoną doświadczenie, to sukces, że co roku pięknie owocują, więc chyba tniemy prawidłowo ;o)
      • iwona402 Re: Malina 29.10.12, 07:25
        Na temat cięcia znalazłam tutaj:www.maliny.zafriko.pl/str/uprawa_powtarzajace

Niskie cięcie, tuż przy ziemi, stosuje się na bardzo młodej plantacji. Skutkiem jest wyrastanie większej liczby pędów.
        Na starszej plantacji celowe może być wyższe cięcie, do 20 cm nad powierzchnią gruntu. Wyrasta wtedy mniej pędów, ale są one silniejsze.
    • wiktoriako Re: Malina 07.11.12, 12:28
      możesz poczekać do pierwszych przymrozków i dopiero ciąć przy ziemi
      • amityr Re: Malina 07.11.12, 15:32
        Ja tak właśnie mam zamiar zrobić. Zresztą moje maliny mają dopiero rok od posadzenia więc takie cięcie jest raczej konieczne.
    • 42andzia Re: Malina 29.11.12, 11:36
      Przyjąć można późną już jesienią, a nie jak kwitną, bo szkoda, a my niczym nie obkładamy a co roku mnóstwo owoców, ale można jak są młode.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka