Gość: Lisz555 IP: 91.207.53.* 19.02.13, 22:02 Witam, krańce liści mojej melisy lekarskiej są czarne, brązowe, tak jakby uschły, ale tylko krańce, co to może być? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alicja Gawryś Re: Melisa Lekarska IP: *.agora.pl 05.03.13, 10:49 Jeżeli o tej porze roku ma Pani melisę w doniczce, to domyślam się, że jest kupiona w jako zioło. Brązowe plamy na końcach liści mogą wynikać z tego, ze w domu jest cieplo i panuje sucha atmosfera. Roślinę trzeba regularnie przycinać i spryskiwać wodą, Trzeba także dbać, by ziemia w doniczce była stale lekko wilgotna. Ja bym takze przesadziła rosline do nieco większej doniczki. Melisa potrzebuje sporo światła, powinna więc stać przy oknie. Jeśli te wszystkie warunki zostaną spełnione, a liście nadal będą brązowieć, to znaczy, że są to zmiany chorobowe i w takim wypadku liści lepiej nie używać do celów spożywczych. Nie mogę poradzić, czym należy roślinę opryskać, bo nie wiem, jak te plamy wyglądają i co to za prawdopodobna choroba (nie mam zdjęcia). Jeżeli większość liści tak będzie wyglądała, to roślinę trzeba będzie wyrzucić. Życzę powodzenia w uprawie , Alicja Gawryś, red. miesięcznika Magnolia Odpowiedz Link Zgłoś