Dodaj do ulubionych

Stratyfikacja nasion rozmarynu

28.03.13, 13:00
Kupiłam aby posiać a tu na torebce informacja: "Przed wysiewem konieczna stratyfikacja nasion w temp. 40C przez 2 dni". To co mam zrobić, bo z informacji internetowych wyczytałam o schładzaniu nasion przez 2 miesiące a tu inaczej i tak ogólnie. Brak wiedzy i doświadczenia a chęć szczera, proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Stratyfikacja nasion rozmarynu 28.03.13, 13:38
      Nie ma jednej recepty na stratyfikację nasion różnych gatunków. Czasem trzeba chłodzić, czasem podgrzewać, a czasem jedno i drugie naprzemiennie przez ściśle określony czas (tak zwana stratyfikacja ciepło-chłodna). Bywa to dość uciążliwe, więc ciesz się, że trafiłaś na mało kłopotliwe nasiona. Bo są podobno i takie, co wymagają stratyfikacji dwuletniej.
      • lellapolella Re: Stratyfikacja nasion rozmarynu 28.03.13, 14:54
        Nasion rozmarynu nie przykrywamy, potrzebuje światła do wschodów.
    • enith Re: Stratyfikacja nasion rozmarynu 28.03.13, 15:54
      O rety, co to za głupoty napisali na opakowaniu? Stratyfikacja to poddawanie nasion zimnu, co za bałwan napisał o podgrzewaniu do 40 stopni? No, chyba, że mówimy o 40 stopniach Fahrenheita, czyli około czterech stopniach Celsjusza. To ma sens. Natomiast szansa na wschód nasion rozmarynu to około 5-10 procent po stratyfikacji i zapewnieniu odpowiedniej super szybko drenującej gleby (inaczej siewki zgniją). Innymi słowy rozmaryn jest bardzo trudny do uzyskania w drodze wysiewu nasion.
      • dar61 Stratyfikacja pod nimbostratusem 28.03.13, 17:09
        {Enith}:
        ... O rety, co to za głupoty napisali na opakowaniu? Stratyfikacja to poddawanie nasion zimnu, co za bałwan napisał o podgrzewaniu do 40 stopni? No, chyba że mówimy o 40 stopniach Fahrenheita, czyli około czterech stopniach Celsjusza. To ma sens. Natomiast szansa na wschód nasion rozmarynu to około 5-10 procent po stratyfikacji i zapewnieniu odpowiedniej superszybko drenującej gleby (inaczej siewki zgniją). Innymi słowy, rozmaryn jest bardzo trudny do uzyskania w drodze wysiewu nasion ...

Jako rzecze {Horpyna}, stratyfikacja to nie tylko działanie zimnem. To konglomerat temperatury ciepłej i zimnej, jej rytmu i czasu działania, odpowiedniej wilgotności podłoża, odpowiedniego natlenienia podłoża, odpowiednio grubego.
        Nazwa wywodzi się od tego, że należało uwarstwić/ [ustratyfikować] nasiona [warstwami na przemian] z chłonnym i przepuszczalnym podłożem tak grubo, by zamróz zimowy [+ciepło tajania gruntu + wilgoć + czas = rytm] w tak płytko zakopane w gruncie nasiona/ owoce wnikł i obudził im zarodki z fazy letargu.
        Które, jak? A, już na tym kilka habilitacji i patentów powstało ;-)

No, chyba że mówimy o jarowizacji.
        Ale te 40 stopni to chyba rzeczywiście bujda.
        Innymi słowy, wysiałbym płytko w grunt[-a] rozmaryn[-a], dałbym zlodowacieć i odtajać gruntowi - i czekałbym końca.
        • enith Re: Stratyfikacja pod nimbostratusem 28.03.13, 19:09
          Mea culpa, Darze. Nie wiedziałam, że istnieje coś takiego, jak ciepła stratyfikacja, choć sama przecież poddawałam niektóre z nasion takiemu traktamentowi. Nawet mi do głowy nie przyszło, że to też forma stratyfikacji :-)

Myślę, że najlepiej będzie wysiać nasiona do gruntu (słoneczne stanowisko i przesychająca gleba) i pozwolić Matce Naturze wziąć sprawy w swoje ręce.
          • dar61 Zimno 28.03.13, 20:37
            Zimno problem traktując, jeśli ten rozmaryn jest z subtropików, co nawet po nim widać, pewnikiem ma on ten wymóg smażenia się jego nasion na rozpalonej słońcem skale, sprzyjajacy skiełkowaniu...
            Chyba jednak nie te całe dwie doby ciurkiem, bo w basenie Morza Śródziemnego dawno słońce tak długo nie świeciło - może kiedyś, dryf kontynentów wszak trwa.
            Dobre choć to, że ten kierz nie gorzeje w słońcu. Niektórym szyszkodajnym taki wymóg natura dała...
    • kozmak Re: Stratyfikacja nasion rozmarynu 28.03.13, 17:07
      Stratyfikacja 2-dniowa? To chyba niemożliwe! Taki proces musi potrwać. Raczej nie spodziewałbym się, że tak krótki zabieg przyniesie jakikolwiek efekt i oczywiście nie w takiej temperaturze. Sądzę, że na opakowaniu zamiast 4*C wydrukowano 40C, ale te 2 dni ...?
      • sto100 Re: Stratyfikacja nasion rozmarynu 28.03.13, 18:48
        o nasiona.pl/Rozmaryn,682.html. Nie udało mi się czynnie wkleić. Firma Polan. Chyba zwyczajnie wsieję jak trochę mróz odpuści, zobaczę a efekty przekażę. Dziękuję za życzliwość.
        • dar61 Ba! 28.03.13, 20:20
          {Sto100}:
          ... Chyba zwyczajnie wsieję, jak trochę mróz odpuści, zobaczę, a efekty przekażę ...

Nie ma co czekać, do dzieła, o {Sto+100}!
          Sto razy lepsi od nas eksperymentatorzy co by zrobili?
          Kupiliby 3 [+2] torebki z tej samej partii nasion, jedną by usmażyli [w gruncie i bez] przez te 2 doby [!?] w 40 stopniach i wysialiby w grunt w doniczce [w miniszklarence], drugą - smażyliby i wysialiby w grunt pod chmurką, trzecią - bez smażenia w grunt pod chmurką, czwartą w grunt do miniszklarenki bez znęcania się kwarcówką. Jednej by nie siali :-)
          Inni - jw., ale po 100x3[x5] nasion w każdym wariancie jw., ze zbadaniem ile i jak skiełkowałoby. Spisaliby wyniki, opatrzyli angielskojęzycznym wstępniakiem i opublikowaliby.
          Potem zasiedliby do suto mięsem zastawionego stołu i spożyliby. Na kilkuosobowym gremium testowaliby. Na świerzo by oraz suszoneby.
          By.
          Ba!
          Ze trzy doktoraty by...
          • sto100 Re: Ba! 30.03.13, 13:06
            w sam raz do świątecznych potraw. Pozdrawiam w biegu między garnkami.
    • komanchu Re: Stratyfikacja nasion rozmarynu 30.03.13, 20:00
      Aj, tam! Ja nie stratyfikowałam. Po prostu wysiałam do doniczki na balkonie i też wykiełkował.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka