Dodaj do ulubionych

Jak podlewać lawendę w domu?

01.06.13, 00:02
Kupiłam lawendę do domu.
Jest piękna, już ma kwiaty, jest wysoka i zdrowa.
Ale nie wiem jak ją podlewać.
Jedną już miałam to ją przelałam i zgniła.
Druga mi uschła i się samoistnie zasuszyła.
Teraz walczę z trzecią, ale nie chcę jej zrobić krzywdy...

Może ktoś ma jakieś wskazówki?

Posiadam taką lawendę: static.e-ogrodek.pl/articles/10967f_ogrodek-zdjecia_1_jpg_lawenad-gaelle3112-com_main.jpg
Obserwuj wątek
    • dar61 może - samoobsługa? 01.06.13, 00:33
      Nie znam się na lawendzie, ale może warto pozostawić roślinie, ile sama zechce zassać wody?

Od lat wielu u nas używamy dla doniczkowców takich „samopodlewaczek" - już ich nie produkują, ale najbliższa mej staruszce jest ta propozycja, właśnie ją od jesieni testuję, jest niezła:
      https://blumat.pl/images/product_images/popup_images/49_1.jpg
      I wyjechać można [na tak długo, jaki sobie zbiornik/ butelkę=butlę dostawimy i rurkę podmienimy; testowałem z sukcesem i 5-litrówki!], i zapomnieć o podlewaniu [aż do zasuszenia, trzeba uważać], też i ukryć zbiorniczek z wodą poniżej parapetu/ doniczki [jest samozasysanie - w mej starszej konstrukcji, z kapturkiem, też w tej nowej to działa].

Roślinka wytwarza w okolicy wkłutego w grunt w doniczce glinianego sączka dodatkowe woale korzeni, taki negatyw tego stożka a glinki.
      Z czasem w mojej starszej [ma gumowe kapturki] guma kapturka tleje [ale po ca 10 latach!] i zasysanie wody - z powodu zapowietrzania rurek ssawnych - zanika. W nowej konstrukcji jw. kapturek zamieniono w zatyczkę, brak możliwości dopompowania ugniataniem katurka z gumy, ale jak na razie działa znakomicie.
      Jakby co, to proszę przekazać wrażenia lawendowe. Wieszczę, że pozytywne.

Proszę zerknąć na nowy wątek obok, tam są inne rozwiązania, półautomaty, co jedno to ... piękniejsze.
      • irsila Re: może - samoobsługa? 01.06.13, 04:28
        Czy podlewana mocno czy też nie, jej ładny wygląd i tak skończy się.
        To nie jest pelargonia,
        która jak jeden kwiat przekwitnie,
        to drugi się wychyla.
        Lawenda tak się nie wysila.
        Zakwitnie raz, zawiąże nasiona
        o ile zapylona i przysycha.
        • tralalumpek Re: może - samoobsługa? 01.06.13, 08:38
          ale pleciesz.....
          lawenda u mnie ale w ogrodzie wiec nie moge porownac z doniczka, z pewnoscia nie lubie duzej ilosci wody, lawende sie musi przycinac zeby dobrze sie rozkorzenila a takze "ugalezila"
          ciecie laqendy w zasadzie prowadzi sie dwa razy do roku
          przypuszczam jednak ze doniczka moze miec inne wymagania i nie jestem pewna czy lawenda toleruje doniczke
          • tralalumpek Re: może - samoobsługa? 01.06.13, 08:48
            i zeby nie bylo, to moja ogrodowa lawenda, zdjecie robione 20 maja, teraz juz zaczyna kwitnac
            krzaki bardzo stare, prowadzone byly "na dziko", w zeszlym roku bardzo mocno przycielam i dobrze to lawendzie zrobilo bo dostaje sie swiatlo do nizszych parti galezi/lodyg i wyrastaja nowe (zageszczenie)

img521.imageshack.us/img521/7707/lawenda1.jpg
            za lawenda sa zolte roze, niestety kwitly w ostatnim deszczowym tygodniu ale bedzie kolejne kwitnienie :)
            obok (widac na zdjeciu) duzy krzak rozy ktory teraz zaczyna kwitnac
            • irsila Re: może - samoobsługa? 01.06.13, 09:24
              W jakim klimacie ta lawenda ogrodowa?

Trzymanie lawendy w doniczce i w domu,
              to jednak jest różnica,
              choć i jedna i druga zakwita, przekwita,
              potem, kwiaty przestają ładnie wyglądać,
              gdy zawiążą nasiona,
              tak zresztą jak u wszystkich innych ....
              no i się je ścina,
              żadne podlewanie nie pomoże....
              • irsila Re: może - samoobsługa? 01.06.13, 09:24
                żeby kwitła wiecznie, aż do zimy...
                • irsila Re: bez spamu 01.06.13, 09:43
                  nie wklejam linków
                  w necie pełno jest informacji o lawendzie,
                  trzeba zwracać uwagę na podłoże,
                  to czy rośnie w gruncie czy na balkonie czy tarasie,
                  pojemnik, drenaż,
                  ogólnie, potrzebuje dużo światła i podłoża żyznego, nie przelanego.
                  ogrodnictwoaz.blogspot.com/2011/07/lawenda-francuska-lavandula-stoechas-cz.html
                  www.kwiatyl.pl/lawenda/874-lawenda-francuska.html
                  • tralalumpek Re: bez spamu 01.06.13, 09:49
                    wyluzuj......
                    • irsila Re: 01.06.13, 10:09
                      Tralalumku,
                      A czemuż to, według ciebie mam luzować czy też nie?
                      Każdemu musisz zwrócić zawsze uwagę, że tak pisze lub śmak?
                      Wszak po to jest forum, żeby można było wyrażać własne opinie,
                      bez narażania się na uwagi ad personam.
                      No to ja również mam uwagę personalną: pisz rzeczowo a nie uczuciowo!
                      • tralalumpek Re: 01.06.13, 10:53
                        zrewanzje sie uwaga: czytaj ze zrozumieniem anie emocjami
                        moj wpis o lawendzie jest "bardzo na temat" i tak a propos - zalozycielka watku nie pytala co zrobic zeby lawenda kwitla caly rok
                        • irsila Re: czytaj i Ty 01.06.13, 11:14

postarałam się dać dużo informacji
                          • tralalumpek Re: czytaj i Ty 01.06.13, 11:19
                            idz z Bogiem i naparz melisy ....
                  • marbor1 Re: bez spamu 01.06.13, 15:07
                    W naszych warunkach klimatycznych lawenda francuska przemarza. Najlepsza jest do uprawy w ogrodzie lawenda wąskolistna. Nie wymaga ona wcale żyznej gleby. wystarczy podłoże piaszczysto-gliniaste i prawie zasadowe. Tnie się ją dwa razy do roku: wczesną wiosną bardzo nisko i po kwitnieniu. Nie czekać aż się zawiążą nasiona. U mnie lawenda kwitnie drugi raz wczesną jesienią. Krzewinka nie wymagającą. Przed zimą obsypuję ją lekko wokół zmieloną korą.
    • evka_marchevka Re: Jak podlewać lawendę w domu? 01.06.13, 15:25
      ... dzięki za wpisy, lecz wciąż nadal nie wiem jaką ją podlewać :) hehe

Pozdrawiam ^_^
      • tralalumpek Re: Jak podlewać lawendę w domu? 01.06.13, 15:42
        tu masz przyklad pielegnowania lawendy, najlepszy film o lawendzie jaki w necie spotkalam

www.youtube.com/watch?v=z8SwtgA7-vM
        niestety, mysle ze doniczka to nie miejsce dla tego ziela,
        jezeli chodzi o podlewanie to juz ci ja napisalam i nawet ktos wyzej na ten temat, jak rowniez na temat ziemi jaka powinna byc dla lawendy
        • dagusia333 Re: Jak podlewać lawendę w domu? 01.06.13, 17:27
          Lawenda nie nadaje się do uprawy w domu, wcześniej czy później i tak zginie, to roślina gruntowa.To tylko w gazetkach wnętrzarskich ładnie pozuje do zdjęcia, a kto chce wierzy.
          • tralalumpek Re: Jak podlewać lawendę w domu? 01.06.13, 18:29
            no wlasnie, ja chcialam przeniesc roze z przeciagu (takie zawirowania stale i ciagi w ogrodzie), ze sciezki, spod lamiacych ja galezi sosny do olbrzymiej skrzyni, specjalnie przygotowanej czyli z odpowiednia wysiolka i zostalam obrzucona ....
            a tu lawenda w donic i wot! wsio ok!
            na Forum kuchnia wege starja sie mi wytlumaczyc ze zwierzatka cierpia....i dlatego oni jedza rosliny...a ja niedawno czytalam artykul o mowie roslin, o tym jak rosliny sie pomiedzy soba porozumiewaja, jak przekazuja dane na kolejne rosliny .... i w zasadzie powinnam spytac: dlaczego znecasz sie nad lawenda trzymajac ja w doniczce?
            ok, die do ogrodu, poglaskac moje rosliny i pogadac z nimi :))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka