chyba.ze 09.06.13, 20:57 Bardzo proszę o podpowiedź, jakiej odmiany konkretnie poszukać- potrzebuję wąsko rosnącej, niebanalnej i efektownego rodzaju "choinki". Będzie posadzona samodzielnie przy krawędzi domu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chyba.ze Re: Wąska choinka 09.06.13, 21:12 Serba już mam :-) potrzeba mi coś w ten deseń. Odpowiedz Link Zgłoś
dorkasz1 Re: Wąska choinka 10.06.13, 07:52 Świerk 'Cupressina' węższy niż serbski, kłujący 'Hoopsii' też nie jest za szeroki, ok. 3 m w postaci dojrzałej. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Wąska choinka 10.06.13, 08:43 W sąsiedztwie mam ogród z kilkoma świerkami kłującymi przystrzyżonymi w ostrosłupy. Trochę pracochłonne, ale dobrze wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Wąska choinka 10.06.13, 08:57 a może cyprysik nutkajski pendula? jest niebanalny, bardzo efektowny i rośnie stosunkowo wąski. ja tego cyprysika posadziłam na tle ściany domu, ma nieco mało miejsca, bo między domem, a właściwie opaską, a chodnikiem jest zaledwie 80cm, ale rosnie przepięknie juz od 12lat. i dopiero tej wiosny podcięłam od dołu, bo za bardzo gałęzie zachodziły na chodniczek. jednak nie musiałam wycinać przy pniu- podcięłam tylko tak, by nieco odciążyć gałęzie, a te od razu pięknie się uniosły do góry, i nikomu już nie przeszkadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Wąska choinka 10.06.13, 15:27 Jałowiec Skyrocket albo Blue Arrow, świerk Inversa albo Bruns Pendula, świerki wężowe. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Wąska choinka 10.06.13, 18:35 Jeżeli miejsce jest słoneczne, to może być też jakaś wysmukła odmiana jałowca pospolitego, np. 'Arnold'. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Wąska choinka 10.06.13, 20:13 No i jałowiec Horstmann. Nie znam efektowniejszej choinki, jeśli kto lubi cudaki :) Odpowiedz Link Zgłoś
chyba.ze Wielkie dzięki 10.06.13, 18:29 Zaraz zabieram się za konkretne poszukiwania w/w gatunków :-) Odpowiedz Link Zgłoś