Dodaj do ulubionych

Wąska choinka

09.06.13, 20:57
Bardzo proszę o podpowiedź, jakiej odmiany konkretnie poszukać- potrzebuję wąsko rosnącej, niebanalnej i efektownego rodzaju "choinki".
Będzie posadzona samodzielnie przy krawędzi domu.
Obserwuj wątek
    • moo-n Re: Wąska choinka 09.06.13, 21:09
      Świerk serbski
      • chyba.ze Re: Wąska choinka 09.06.13, 21:12
        Serba już mam :-) potrzeba mi coś w ten deseń.
        • dorkasz1 Re: Wąska choinka 10.06.13, 07:52
          Świerk 'Cupressina' węższy niż serbski, kłujący 'Hoopsii' też nie jest za szeroki, ok. 3 m w postaci dojrzałej.
          • kocia_noga Re: Wąska choinka 10.06.13, 08:43
            W sąsiedztwie mam ogród z kilkoma świerkami kłującymi przystrzyżonymi w ostrosłupy. Trochę pracochłonne, ale dobrze wygląda.
    • solejrolia Re: Wąska choinka 10.06.13, 08:57
      a może cyprysik nutkajski pendula?
      jest niebanalny, bardzo efektowny i rośnie stosunkowo wąski.

ja tego cyprysika posadziłam na tle ściany domu, ma nieco mało miejsca, bo między domem, a właściwie opaską, a chodnikiem jest zaledwie 80cm, ale rosnie przepięknie juz od 12lat.
      i dopiero tej wiosny podcięłam od dołu, bo za bardzo gałęzie zachodziły na chodniczek. jednak nie musiałam wycinać przy pniu- podcięłam tylko tak, by nieco odciążyć gałęzie, a te od razu pięknie się uniosły do góry, i nikomu już nie przeszkadzają.
    • yoma Re: Wąska choinka 10.06.13, 15:27
      Jałowiec Skyrocket albo Blue Arrow, świerk Inversa albo Bruns Pendula, świerki wężowe.
      • horpyna4 Re: Wąska choinka 10.06.13, 18:35
        Jeżeli miejsce jest słoneczne, to może być też jakaś wysmukła odmiana jałowca pospolitego, np. 'Arnold'.
        • yoma Re: Wąska choinka 10.06.13, 20:13
          No i jałowiec Horstmann. Nie znam efektowniejszej choinki, jeśli kto lubi cudaki :)
    • chyba.ze Wielkie dzięki 10.06.13, 18:29
      Zaraz zabieram się za konkretne poszukiwania w/w gatunków :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka