as38 10.08.04, 11:05 CZy ktoś, jakas dobra, pomocna duszyczka mogłaby mi pomoc i podpowiedziec jak wychodowac roslinke awokado z pestki? Kompletnie mi to nie wychodzi... Pozdrawiam Aś. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barbarella71 Re: AWOKADO - jak chodowac? 10.08.04, 13:41 Nam sie udało wyhodować awokado z pestki owocu przywiezionej z Turcji- było to awokado mutant bo bardzo duże. Sposób wyhodowania podpatrzyłam w jakimś starym numerze KWIETNIKA. Do pestki wbija się około 4 zapałek na których opiera się pestka zanurzona w 1/3 w szklanki z wodą. Po jakimś czasie awokado zaczęlo wypuszczać bardzo mocne kłącza, potem przesadziłam je do ziemi.Wyrosło bardzo wysokie drzewko ,niestety nie puszczało na boki, bałam się uszczknąc czubka. w tej chwili jest to wysokie drzewko, które spuściło dolne liście ( były bardzo duże)po prostu żżółkły i opadły, ale na górze cały czas wypuszcza nowe i sie rozgałęzia więc nie zostało spisane na straty. u stóp drzewka posadziłam chorwackiego rozmaryna, który w krzyżowce z awokado czuje się - odpukac świetnie.Mam też z owocu oliwki wyhodowane ładne malutkie na razie drzewka oliwne - oliwka też z Turcji, tam jest wszystko wspaniale zmutowane i przyjmuje sie u nas o dziwo! Odpowiedz Link Zgłoś
as38 Re: AWOKADO - jak chodowac? 10.08.04, 14:02 bardzo dziekuje! Wysłałam emaila na twoj adres;) Pozdrawiam. Aś. Odpowiedz Link Zgłoś