Dodaj do ulubionych

Robinia hispida

16.08.04, 21:33
Czy ktos ma ten krzaczek( ktory ma rozoowe kwiaty przypominajace zlotokap,
czy moze przetrwac zime? Wyczytalam, ze wyrasta do 1-2 , wiec pasowalaby do
malego ogrodka, ale czy zniesie zime? Jaka glebe lubi?
Podobaja mi sie liscie robinii( Robinia pseudoacacia), ale wyrasta do 9-12 m -
do malego ogrodka zadna miara sie nie nadaje.
Obserwuj wątek
    • wcyrku1 Re: Robinia hispida 17.08.04, 21:22
      Właśnie - robinia, glicynia i złotokap posadzone w kupie to byłaby bajka -
      chyba spróbuję. Mam dwie akacje różowe: jedna ta krzaczsta, różowo-karminowa
      kwitnąca przez całe lato. U mnie rośnie w piachu na gruzie, więc często
      podlewam. Na zimę nie osłaniam, chociaż w tym roku na wiosne kilka gałązek
      uschło, ale pięknie odbiły niżej. Mam też akację blado-różową kwitnącą trzy
      razy w roku,bez strąków jak ta krzaczasta ale rosnie tak duża jak akacja biała.
      Z tego powodu posadziłem ją na ulicznym trawniku. Właśnie teraz
      kwitnie /obficie/ drugi raz.
      • kamea7 Re: Robinia hispida 17.08.04, 22:02
        Ojejjj ale mi ochote narobiles na ta kwitnaca cale lato krzaczasta akacje, to
        wlasnie ta Robinia hispida? Nie wyrasta wysoko? Prosze napisz cos wiecej, czy
        rosnie szybko, czy krzak duzy, bo chce ja tak w rozku posadzic i nie chce,
        zeby sasiadowi przeszkadzalo.Chce zeby ozdabiala moj trawniczek, a nie sasiada,
        ktory hoduje;-) uschle drzewo na swoim mini pozal sie boze trawniku.Naprawde
        kwitnie cale lato????????? Ladne ma kwiaty, pachnace? Jak sie przebarwia na
        jesieni? Napisz cos wiecej na ten temat.
    • jerzy.wozniak Re: Robinia hispida 17.08.04, 22:14
      Robinia hispida – robinia włochata jest krzewem, który najczęściej jest
      szczepiony na podkładce z robinii białej. niestety łatwo przemarza i nadaje się
      do sadzenia głównie w zachodniej części kraju. Podobnie jak inne rabinie jest
      mało wymagająca co do podłoża. Ma bardzo kruche gałęzie i łatwo się łamie na
      wietrze, stąd należy go sadzić w zacisznych i ciepłych miejscach ogrodu.
      Jurek
      • wcyrku1 Re: Robinia hispida 18.08.04, 10:50
        Kruche są zielone( buraczkowe włochate niby kolce) tegoroczne przyrosty, nawet
        1,20m już w tym roku ,choć to niewysoki krzew. Dlatego powiązałem ją cienkim
        zielonym drucikiem. Niestety wcale nie pachnie. Odmiana jasno-różowa wysoka
        pachnie słodko-mdło ale nieco mniej intensywnie niż biała. Wnioskuję że to
        zasychanie części gałęzi to nie przemarzanie a typowe dla akacji co kilka lat
        odrzucanie części starszych przyrostów/samoistne prześwietlanie/ -
        obserwowałem kiedyś zagajniki akacji białej i różowej- zawsze pod tymi drzewami
        leżało dużo drobnych suchych gałązek. Co na to Pan Jerzy. W handlu jest jeszcze
        akacja żółta - taka jest jej nazwa. Mam jeszcze jedno pytanie do naszego
        Eksperta - chodzi mi o sadzenie " w kupie". Mam tak posadzone magnolie, różową
        i białą <Stellata> teraz mają po 20lat. W czasie kwitnienia bardzo intrygujący
        widok dla przechodniów. Pień zasłania płożacy jalowiec i nie widac czy ta
        magnolia to jedno drzewo czy dwa. Tak mam posadzone też powojniki efekt to
        różnokolorowe bukiety. Chyba dosadzę glicynię do tej różowej aKacji na
        ulicy/obie powtarzają kwitnienie/ problem jest ze złotokapem bo jakość
        kwitnienia zależy od intensywności nawożenia. Wszystkie trzy rośliny z
        perspektywy ulicy mają takie same liście i podobne kiście kwiatostanów
        różniące się kolorem. Sumaryczny okres kwitnienia od maja do września.
        • kamea7 Re: Robinia hispida 18.08.04, 19:22
          ale mam ochote zaeksperymentowac. W przyszlym roku sadze R. hispide!
          A u ciebie szanowny kolego kepy krzakow, kwiatow, drzew kwitna kolorowo,
          zupelnie jak w cyrku;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka