Dodaj do ulubionych

komary!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

26.08.04, 22:40
Dlaczego tak strasznie żrą komary i kiedy to się skończy ?
Czy u Was też jest ich tak wiele i czy są tak uciążliwe ?Na działce nie da
się siedzieć żrą przez ubrania wchodzą do oczu. Macie może jakie sposoby
walki z nimi ? Pozdrawiam krysta
Obserwuj wątek
    • ciociaklementyna Re: komary!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.08.04, 23:58
      ktys napisała:

> Dlaczego tak strasznie żrą komary i kiedy to się skończy ?
      > Czy u Was też jest ich tak wiele i czy są tak uciążliwe ?Na działce nie da
      > się siedzieć żrą przez ubrania wchodzą do oczu. Macie może jakie sposoby
      > walki z nimi ? Pozdrawiam krysta

Jedyny naprawde skuteczny sposob to moskitieera zawieszona na rondzie kapelusza
      i siegajaca ziemi. Wszystkie inne dzialaja przez 15 minut.
      • trusiaa Re: komary!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.08.04, 11:07
        Święta racja. A z braku moskitiery można zastosować firankę o drobnych oczkach
        i przykryć się nią. Co prawda zabawnie to wygląda i nie sprzyja konsumpcji,
        kontemplacji widoków ani konwersacji, ale świetnie się pod firanką czyta!
        Sposób wypróbowany przez moją czteroosobową rodzinę:)
        Pozdrawiam
    • mali_na Re: komary!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.08.04, 16:51
      Uważajcie, zaraz odezwą się członkowie organizacji obrony komarów.
      • zuzanna6 Re: komary!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.08.04, 17:14
        Ja znam dwa sposoby, jeden brutalny - zabić jednego komara to reszta pójdzie na
        pogrzeb i przez kilka godzin spokój.
        Drugi to rózne askcesoria w aptece - ja sie przekonalam, że działają, troche
        nocy tego lata spędzilam przy ognisku.....udało sie. Oczywiście nie podam
        nazwy, bo korzystałam z dobrodziejstw innych, ale jak posmarowałam dłonie i
        szyje pewną maścią to komary mnie nie lubiły, no i jeszcze z boku tliła się
        jakaś spirala, której komary tez nie lubiły. Warto spróbować.
    • jerzy.wozniak Re: komary!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.08.04, 21:26
      Byłem parę razy w okolicach Warszawy i takiego wariactwa komarowego już dawno
      nie widziałem. Za to na Mazurach o komarach nawet nie słyszeli. No cóż
      przyroda, gdy rządzi się sama utrzymuje żywe stworki w ryzach i rzadko zdarzają
      się plagi. Poza tym sroki w aglomeracjach miejskich dawno wykończyły wszystko,
      co żywi się komarami.
      Jurek
      • mali_na Re: komary!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.08.04, 16:15
        Panie Jurku, wiosną moi sąsiedzi wezwali jakąś firmę i ta spryskała im trawę,
        krzaki, a nawet murki. Komarów było dużo mniej. Co to za operacja, i czy z
        komarami nie pozbędę się z ogródka biedronek i motyli?
        • jerzy.wozniak Re: komary!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.08.04, 23:08
          Pozbyła się pani, ale nie biedronek i motyli ale wielu małych gatunków
          pożytecznych owadów których takie opryski są zabójcze. To własnie z opryskami
          na komary wiąże się zabójczy rozwój kleszczy. Klaeeszcz może wytrzymać bez
          żarcia – czyli krwi naszej szlachetnej, nawet do 4 lat (nimfy do 2 lat). Ale tu
          kiedyś z pomocą przychodziły inne roztocze które wysysały im limfę powodując,
          że nie mogły tak długo pościć. Właśnie one pożyteczne roztocze wyginęły
          błyskawiczne odo przeciw komarowych oprysków. Oczywiście nie tylko one, ale kto
          by tam badał co zginęło, grunt że nie ma komarów, a czy tak kto pomyślał że
          warto by może namnożyć coś co je zjada, nie - a dlaczego?
          Jurek
          • mali_na Re: komary!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 31.08.04, 14:51
            Czyli zabieg jaki wykonała moja sąsiadka zaburzył równowagę w środowisku?
            Rozumiem. Pozostaje moskitiera, tylko nie wiem czy czytaną książkę trzymać pod
            siatką spływającą z kapelusza, czy poza.:D
    • wanda43 Re: komary!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.06.13, 19:27
      W okolicy mam plage komarw, w domu niemal ich nie ma. W oknach mam moskitiery, a w mieszkaniu w kominkach zapachowych uzywam olejkow o zapachu limonki, cytryny, lawendy. Gdy chcemy posiedziec na loggii do kontaktu wlączam plytki odstraszające bross. Gorzej, gdy trzeba wyjsc z psem, bez wysmarowania odkrytych czesci ciala istna tragedia.
      • szadoka Re: komary!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.06.13, 13:30
        fajnie, ze wątek sie zreanimowal . Bardzo mi sie nie podobaja wszelkie pomysly odkomarzania. Zwlaszcza przy wielkim wyborze roznych odstaszczy, ktorymi mozna sie zpsikać nie mordując jednocześnie wszelkiego zycia w koło ( poza komarami).
    • antekl1gazeta Re: komary!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.07.13, 13:27
      Witam,
      Słyszałem, że zapach witaminy B odstrasza komarzyce. Spróbujcie.
      ALE:
      Moje doświadczenia są takie: Zrobiłem roztwór tej witaminy, nasmarowałem się nim i kontrolnie poszedłem na spacer do Lasu Kabackiego (Warszawa). Ludzie jakoś szybko mnie mijali, psy uciekały, a komarzyce albo to podniecało, albo miały awitaminozę, bo lgnęły do mnie jak nigdy przedtem.

Zapach witaminki jest dość trwały, mycie nie pomaga, ale po kilku dniach zapach zanika...
      Antek
    • voxave Re: komary!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 23.07.13, 04:21
      Miałam cale lata szerszenie,takie zaprzyjaźnione, nas nie atakowały--koleżanka narobiła krzyku pewnego razu i zlikwidowałam im gniazdo.
      Nigdy nie miałam komarów--teraz zamiast szerszeni mam plagę komarów.
      Ostatnio przeczytałam,że szerszenie żywią sie również komarami---skąd teraz wziąć szerszenie?
    • thlaspi_arvense Re: komary!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.07.13, 23:24
      Podobno wysyp komarów spowodowany jest zmniejszeniem się populacji jeżyków.
      Faktem jest, że w okolicach gdzie jest wiele jeżyków, to nawet nadwodne tereny nie są ostro zakomarzone. Warto postawić budki, za parę lat się zalęgną i będą wsuwały 20 000 komarów dziennie ;)
      • smutas13 Re: komary!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.07.13, 07:44
        thlaspi_arvense napisał(a):

Podobno wysyp komarów spowodowany jest zmniejszeniem się populacji jeżyków.
        Faktem jest, że w okolicach gdzie jest wiele jeżyków, to nawet nadwodne tereny nie są ostro zakomarzone. Warto postawić budki, za parę lat się zalęgną i będą wsuwały 20 000 komarów dziennie ;)

Napisałeś(aś) to, o czym myślałam. U mnie, sprawdza się. Jerzyki mają gniazdo pod okuciem dachu mojego balkonu. Kilka razy dziennie karmią młode, prawdopodonie komarami.
        Nie pamiętam ukąszenia komara.

Zawieszajcie budki dla jerzyków. Będzie wokół mniej komarów.
    • iksigrekzet111 Re: komary!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.08.13, 10:54
      Najlepszy wg mnie (stacjonarny) sposób to dymek ze spiralki antykomarowej (cytrynowy mniej śmierdzi). Proponuję jeszcze naprawdę działający i całkiem naturalny sposób. Wrotycz kwiaty-ogrody.pl/?attachment_id=6173 - pospolity chwast który rośnie prawie wszędzie - w rowach, przy drogach na dzikich łąkach itp. Komary nie lubią jego zapachu. Wystarczy zerwać, stłamsić w rękach i posmarować swoją goliznę pomiętymi liśćmi czy kwiatami. Sprawdziłam w czasie pielenia truskawek i polecam.
    • metaloplastyczna Re: komary!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.08.13, 10:38
      Komary tak faktycznie wyszukują ofiary kierując się wydychanym przez nie dwutlenkiem węgla. Ostatnio czytałam o fajnym sposobie - plastikową butelkę przeciąć, w dolnej części rozpuścić wodę z drożdżami i brązowym cukrem, górną włożyć do dolnej szyjką w dół. Tak skonstruowaną pułapkę położyć w najdalszym kącie ogrodu. Komary zlecą się do niej i już zostaną:)
    • sunshine_83 Re: komary!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.08.13, 17:49
      www.thesurvivalistblog.net/homemade-mosquito-trap/
      Ten wyzej to jeden sposob, my teraz mamy tiki torch (z dodatkiem srodka na komary). Obydwa sposoby dziajaja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka