Dodaj do ulubionych

skarpy ogrodowe

08.04.02, 14:46
Na mojej działce mam dwie skarpy. Jedna od strony wschodniej, druga (dość
stroma,silnie nasłoneczniona) od strony południowej. Gleba kwaśna, leśna. Nie
wiem, jakie rośliny zabezpieczyłyby skarpy przed osuwaniem się piasku. Na
kosztowne wzmocnienia chwilowo nie mam kasy, a chciałabym, żeby i te części
mojej działki były zielone. Czy ktoś mi pomoże?
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: skarpy ogrodowe 13.04.02, 08:49
      Witam na forum Gazety!
      Najprostszą metodą zabezpieczenia skarpy jest ułożenie geowłókniny, którą
      układa się warstwami przy usypywaniu zbocza. Na tak ułożoną „schodkami”
      geowłókninę posypujemy warstwą podłoża i pokrywamy znów geowłókniną w której są
      wycięte otwory na rośliny. W Pani wypadku gdy skarpa jest już wykonana jedynym
      tanim rozwiązaniem jest pokrycie skarpy geowłóknina z wyciętymi niewielkim
      otworami na posadzenie roślin. Sadzimy w nie gatunki nisko rosnące i mające
      tendencje zadarniajacą takie jak: berberys Thunberga odmiany płożące jak np.
      Green Capert, jałowce – płożący, sabinski i niektóre odmiany pospolitego jak
      np. „Repanda”. Miejsca zacienione doskonale umacnia zwykły bluszcz, lub
      kolcowój pospolity. Stosowane są również tawuła japońska, pieciornik
      krzewiasty – wytrzymały na przesuszenie – tak zwana roślina pionierska. Pięknie
      wyglądają również róże okrywowe, które są coraz częściej w sprzedaży. Stosowane
      są również irga Dammera i „Ursynów”. Większość roślin sadzi się w zagęszczeniu
      3-5 sztuk na metr kwadratowy. Unikamy sadzenia roślin wysokich lub płytko się
      korzeniących. Na suche tereny polecam również ozdobne trawy, które doskonale
      rosną nawet na suchych piaskach. Geowłoknina zapobiega wymywaniu podłoża i
      rozmywaniu stoku podczas wiekszych opadów, zatrzymuje również wilgoć ułatwiając
      ukorzenianie się roslin.
      Powodzenia,
      Jerzy Woźniak
    • mikruse Re: skarpy ogrodowe 15.04.02, 15:37
      Bardzo dziękuję za cenne rady. Tylko mam jedno maleńkie pytanie. Gdzie kupuje
      się geowłókninę? Usiłowałam znaleźć coś na ten temat w internecie, ale z
      mizernym efektem. Interesuje mnie obszar Warszawy i okolic. Mogę prosić o
      jeszcze jedną podpowiedź? Moja wdzięczność nie będzie miała granic. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka