Dodaj do ulubionych

Nowy sezon na ślimaki?

13.04.15, 17:06
Jak u Was w tym roku wygląda sprawa ślimaków? Czy już się pokazały? Boję się, że w tym roku znowu będzie plaga, bo zima była wyjątkowo łagodna...

Wczoraj znalazłam jednego (pomrów), ale na szczęście był nie do końca żywy :).
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Nowy sezon na ślimaki? 13.04.15, 17:14
      U mnie od kilku lat jest dużo mniej ślimaków, niż było dawniej. Po prostu sprowadziły się sroki i jeże.

Kiedyś trudno było przejść po trawniku, żeby czegoś nie rozdeptać. Teraz nie mam takiego problemu.
      • ladyann77 Re: Nowy sezon na ślimaki? 13.04.15, 17:35
        Ja w zeszłym roku miałam prawdziwą plagę śmiaków nagich. Nie miałam warzyw oraz większości kwiatów, bo wszystko zostało zjedzone.

Na początku chciałam ekologicznie, zbierałam i wywoziłam. W ciągu 15 minut (po deszczu) mogłam zebrać objętościowo ponad 2 litry ślimaków...

Próbowałam popiołu, fusów kawowych, pułapek piwnych... Wszystko na nic.
        W połowie lata poddałam się i zaczęłam stosować truciznę. Boję się, że w tym sezonie sytuacja się powtórzy, dlatego z niepokojem oczekuję pierwszych "jaskółek"...
        • d.wludyka Re: Nowy sezon na ślimaki? 14.04.15, 08:49
          Są już niestety, w sobotę zabiłam kilkanaście nagich...
          Ptaków mam duże ilości, w tym sroki, a nawet kaczki i nic nie pomaga.
          • leeliana Re: Nowy sezon na ślimaki? 14.04.15, 21:02
            Coś podżarło moje mini żonkile Tete-a-tete, być może dziarsko podążające ścieżką wstężyki? Pomrowów, pomrowików i śliników luzytańskich (fuj!) na razie zero, ale pewnie do pierwszego deszczu...
            • d.wludyka Re: Nowy sezon na ślimaki? 14.04.15, 21:09
              U mnie siedziały w miskantach, akurat przycinałam po zimie to trafiłam na ich kryjówkę.
              • solejrolia Re: Nowy sezon na ślimaki? 15.04.15, 09:04
                U mnie w funkiach :-(
                Już powoli wyłażą na wierzch...
    • 71tosia Re: Nowy sezon na ślimaki? 01.05.15, 22:11
      u mnie tez sie juz pojawily, na razie zbieram po kilka dziennie ale poprzedniego lata zjadly mi caly ogrod, z kilkunastu funkii nie zostala ani jedna. Tez na poczatku probowalam ekologicznie (ptaki nie dawaly rady) ale w polowie lata sie poddalam i zaczelam truc, Ale pod wplywem trucizny wydzielaly sluz (byl wszedzie) ktory dobrowadzal mnie do mdlosci. Sa jakies roslinki ktore je odstraszaja? Moze jest jakas inna metoda? POMOCY!!!!
      • dar61 bio- chemo- i elektrometody 01.05.15, 23:16
        Spis >>tu<<
        Tamże na sznurku był bażant, ale zbiegł.

Funkie?
        Gdzieś w Sieci pałęta się spis gatunkowy podatnych i niepodatnych na ślimaki funkii.
        • dagusia333 Re: bio- chemo- i elektrometody 02.05.15, 16:14
          U mnie na razie widzę o wiele więcej niż w ubiegłych latach winniczków.
    • annajustyna Re: Nowy sezon na ślimaki? 02.05.15, 16:22
      Juz sa, na razie dosc malenkie, ale wszystko przed nami ;).
    • thea19 Re: Nowy sezon na ślimaki? 02.05.15, 17:19
      u mnie juz pomrowy wylazly, skorupkowe widoczne sa od dawna. te obrzydliwe pomaranczowe wszystkie widoczne gina nadziane na patyk lub rozdeptane. w tym roku bede orac cala dzialke kilkukrotnie bo i perzu musze sie pozbyc a wreszcie zakladam wlasny ogrod. pozbede sie wszystkich zarosli do golych drzew wiec slimaki powinny zostac przetrzebione. kolorowych trucizn staram sie unikac ze wzgledu na psa.
    • tralalumpek Re: Nowy sezon na ślimaki? 02.05.15, 19:43
      pozbieralam dzisja do wiadra i wynioslam na laczke pobliska, niech sobie zyja .... na pozegnanie dostaly resztki niedojedzonych salat
      nie liczylam ale tak chyba z 200 sztuk, mlodziutkie
      • turchanyi Re: Nowy sezon na ślimaki? 07.05.15, 12:32
        Chyba wezmę łuk i się zastrzelę... W zeszłym roku zeżarły mi pół ogrodu, teraz pojawiły się znowu, całymi hordami :( Żadna metoda nie jest wystarczająco skuteczna. Ptaków mam mnóstwo w ogrodzie ale też nie dają rady. Oślizły horror.
        • annajustyna Re: Nowy sezon na ślimaki? 07.05.15, 13:22
          Wczoraj jednego niechcacy dotknelam, brr...
          • irsila Re: Nowy sezon na ślimaki? 08.05.15, 17:41
            Zauważyłam, że kwiatki moich bratków w strzępach, widać ślimakom smakują.
            Coś mi się przypomniało i zastosuję:
            posypię ziemię wokół roslin fusami z kawy i zmiażdżonymi skorupkami jaj.
            Jak spotkam intruzów, to oczywiście zamorduję.
            • muminek1506 Re: Nowy sezon na ślimaki? 25.05.15, 23:29
              W zeszłym roku była plaga i pomagała tylko sól. Soliłam ile wlazło. W tym roku zobaczymy.
              • annajustyna Re: Nowy sezon na ślimaki? 26.05.15, 07:21
                A jak rosliny reagowaly za zasolenie?
                • muminek1506 Re: Nowy sezon na ślimaki? 26.05.15, 11:09
                  Raczej albo soliłam same ślimaki (wystarczy odrobina soli) albo zbierałam je do pudełka i wysypywałam w jakieś jedno miejsce (u mnie akurat za płotem - już nikt nie mieszka) i tam je dosolałam.
                  • dar61 Nowy sezon na Cu 26.05.15, 12:41
                    A wystarczy - ponoć - wyłożyć w poziomie zero wokół chronionych rabat/ cennych soliterów pasek siatki/ taśmy z czystej elektrolitycznie miedzi, jaka wręcz - ponoć - parzy stópki slimaków. Bez ni grama prądu.
                    • tralalumpek Re: Nowy sezon na Cu 26.05.15, 16:51
                      latwiej od razu zabic, panstwo na swoich morgach rzydza natura, nie zdajac sobie sprawy z konsekwencji swojego rzadzenia
                  • tralalumpek Re: Nowy sezon na ślimaki? 26.05.15, 16:50
                    skoro mozesz wyniesc za plot to po cholere je zabijasz
                    • annajustyna Re: Nowy sezon na ślimaki? 26.05.15, 20:19
                      Przeciez to szkodniki sa?
                      • tralalumpek Re: Nowy sezon na ślimaki? 26.05.15, 21:39
                        naprawde? a ty jak czlowiek nie jestes szkodnikiem?
                    • thea19 Re: Nowy sezon na ślimaki? 26.05.15, 20:53
                      podaj adres, wysle wszystkie z lisciem salaty na droge
          • tralalumpek Re: Nowy sezon na ślimaki? 26.05.15, 16:49
            annajustyna napisała:

> Wczoraj jednego niechcacy dotknelam, brr...

no brrr, a pomysl sobie jak on sie czul? ;)
            moze powiedzial: a fuj....
            • annajustyna Re: Nowy sezon na ślimaki? 26.05.15, 20:19
              Stosuje prawo amerykanskie na mojej ziemi :P.
              • tralalumpek Re: Nowy sezon na ślimaki? 26.05.15, 21:41
                pewnie, twoje morgi, twoja otoczenie, twoj swiat.... masz prawo .... i tylko prawo, obowiazkow zadnych :)
    • m.a.l.a_syrenka Re: Nowy sezon na ślimaki? 29.05.15, 20:32
      W czasie, gdy moja mama miała 4 perliczki i 2 kaczki dworki nic się nie przeslizgnęło ;-)
      Teraz musi nosić slimaki na rękach...
    • deszczu_kropelka Re: Nowy sezon na ślimaki? 30.05.15, 11:04
      U mnie ślimaków nie ma w ogóle (odpukać), sałata sterczy z grządki niezabezpieczona i nietknięta.
      Co jest dziwne, bo wokół są nieużytki i tereny podmokłe, więc chyba należałoby się spodziewać ich w dużej ilości?
      Podejrzewam, że to sprawka szpaków, które mają u nas budkę, a teraz gromadnie szwendają się po ogrodzie albo pomieszkujących tu licznie jaszczurek. Może swoje dołożyła ropucha, którą niedawno przyuważyłam w truskawkach :-) oraz spacerujące po okolicy bażanty.
      Tak więc polecam broń biologiczną :-).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka