26.06.15, 09:58

Posadziłem jesienią krzak winorośli. Na wiosnę ładnie odbiła zostawiłem dwa pędy. Urosły na wysokość około 20 cm. Zarówno na jednym jak i na drugim pędzie listki na samym wierzchołku bardzo mocno zbrązowiały i roślina zatrzymała się w wegetacji. Wszystkie pozostałe liście nie okazują choroby.
Dodam, że wykonałem oprysk Magusem na Pordzewiacza i Szpeciela oraz na choroby grzybowe środkiem Score.
Może ktoś zidentyfikuje rodzaj choroby albo szkodnika.

http://i60.tinypic.com/34heu4g.jpg
Obserwuj wątek
    • amityr Re: Pomocy 26.06.15, 10:00
      Jeszcze dopowiem, że oprysk wykonałem dopiero z tydzień po zbrązowieniu a nie przed.Żeby ktoś nie pomyślał, że spaliłem chemią.
    • amityr Re: Pomocy 28.06.15, 10:17
      No cóż ,nie tylko tu ale nawet w szkółkach winorośli też nie wiedzą, bo nie odpisują. Pozostał lancet.
      • alaasa Re: Pomocy 28.06.15, 21:55
        U mnie to samo...?!
    • amityr Re: Pomocy 01.07.15, 20:53
      Wyobraźcie sobie, że napisałem tego posta do 5-u różnych szkółek winorośli, udzielających różnych mądrych rad i nie wiedzą. Znaczy się są cieniasy. Musze przez ciekawość wysłać listek do laboratorium.
      • amityr Re: Pomocy 10.07.15, 15:30
        Wszystkie liście już opadły. Ciekawe czy odrośnie z korzenia lub zdrewniałej zeszłorocznej części pędów.
    • tralalumpek a moze to to.... 10.07.15, 15:52
      www.mein-schoener-garten.de/jforum/posts/list/3079602.page
      • amityr Re: a moze to to.... 11.07.15, 15:56
        Bardzo przepraszam, że nie odniosłem się do linków. Napiszę więc , podane tam zabarwienia wynikają z braku mikroelementów. U mnie prawdopodobnie wystąpiła Verticillioza i już dzisiaj zastosowałem Prewicur, doglebowo. Praktycznie nie ma środka na ta chorobę.
        • tralalumpek Re: a moze to to.... 11.07.15, 18:28
          pozwole sie z toba nie zgodzic, przyklad:

www.dlr.rlp.de/Internet/global/themen.nsf/e7903b51e8aa227ac1256fee0020bd1e/5487249a3b1c3a53c12571730038e8d6?OpenDocument
          • amityr Re: a moze to to.... 12.07.15, 13:15
            Masz prawo.Ale żaden z obrazów nie pasował do mojej winorośli. Te choroby grzybowe atakują od starszych liści idąc w górę. W moim przypadku jest odwrotnie, a właściwie było.
    • enith Re: Pomocy 10.07.15, 17:01
      Pomyślałam sobie, że może warto zapytać na jakimś polskim forum winiarskim. Sporo ludzi hobbystycznie robi wina z własnych gron, jestem pewna, że będą wiedzieć, w którym iść kierunku. Ja obstawiam grzyb lub coś na poziomie korzeni, co zatrzymało wzrost. Może zły drenaż, może jakieś inne uszkodzenie korzeni. Warto by jesienią, gdy opadną liście, wykopać sadzonkę i dokładnie sobie obejrzeć system korzeniowy, czy nie podgniwa, czy coś go nie żre.
    • enith Re: Pomocy 10.07.15, 17:23
      Zasięgnęłam porady mojej ulubionej książki nt szkodników i chorób i mam teorię, że to może być werticilioza, spowodowana przez grzyb verticillium. Oczywiście ciężko tak diagnozować na odległość i na podstawie słabego zdjęcia, ale ten grzyb powoduje znaczące straty w uprawach winogron i nie tylko. I zła wiadomość: grzyb żyje w glebie i nie istnieją środki chemiczne jego kontroli. Kontrola polega na usunięciu i spaleniu całego zakażonego materiału i nie sadzenie na tym samym stanowisku roślin, które są narażone na porażenie. Oczywiście nie polecam ci natychmiastowego wyrwania sadzonki, ale musisz się liczyć z faktem, że jest stracona.
      Pisałeś o laboratorium. Jeśli masz możliwość, wyślij im próbkę rośliny (listek, łodygę) i gleby.
      • amityr Re: Pomocy 10.07.15, 17:50
        Na polskim Forum winiarskim, też nie wiedzą. Wydaje mi się , że masz rację z tym grzybem. W poniedziałek skontaktuję się z ODR-em . Dzięki
        • tralalumpek Re: Pomocy 11.07.15, 07:35
          nie łapie, wstawiłam linka, w ktorym sa w pierwsyzm wpisie dalsze linki
          ostatni z nich jest zestawieniem wielu chorob,:

www.rebendoktor.de/output.php?node=3
          nie rzutuje ze strona w j. niemieckim ....
          nie uslyszalam komantarza ze przynajmniej obejrzalas sobie zdjecia lisci i porownalas ze swoimi, ze zdjeciem twoim nie mozna nic porownac bo jest fatalne (i to nie pod wzgledem artystycznym), widze tylko ze jestes oburzona ze nikt nie potrafi wrozyc z lisci
          • wiseacres Re: Pomocy 13.09.15, 18:16
            Ja też mam problem może pomożecie. Objawy ma liściach winorośli jak na porzeczkach i gruszy. Rdza Wejmutkowa?

http://i58.tinypic.com/28h0vwh.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka