martynka.76 11.07.15, 20:04 Co myślicie o ostnicy 'pony tails'? chcialam zaaranzowac rabatę bylinową z ta trawa, tylko nie wiem czy ta roslina zda egzamin w naszych warunkach... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enith Re: Trawa ozdobna 11.07.15, 20:48 U mnie, w klimacie cieplejszym, niż polski, ostnica nie przetrwała pierwszej, wcale nie tak mroźnej zimy. Niewykluczone, że to nawet nie zimno, ale mokro ją wykończyło, więc jeśli chcesz dać jej szansę, zadbaj o naprawdę mocny drenaż i ubogą glebę, coś w kierunku wymagań jak dla lawendy. Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert_hibner.studio Re: Trawa ozdobna 11.07.15, 21:04 Ostnicę wykorzystałam w jednym z ogrodów i niestety z 3 przetrwała tylko jedna po pierwszym sezonie, mimo okrycia na zimę. Tak jak pisała Enith ważny jest drenaż, aby roślina nie zgniła. Mimo wszystko warto próbować wykorzystać ostnicę na rabatach bylinowych, bardzo efektowna trawa. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Trawa ozdobna 11.07.15, 21:14 spec :))))))) o moj boze, i wynajmij takiego speca od zagospodarowywania przestrzeni powietrznej, sasadzi ci roslin bez pojecia a potem powie, ot pech ...zimno bylo :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert_hibner.studio Re: Trawa ozdobna 11.07.15, 21:29 Widzę że mamy zdecydowanie inny gust jeżeli chodzi o rośliny. Proponuję zgłębić wiedzę na temat traw ozdobnych i obserwować nowe gatunki które są coraz częściej wykorzystywane w naszej 'przestrzeni powietrznej'. Pasjonaci ogrodów szukają nowych rozwiązań i często decydują się na rośliny, których wprowadzenie do ogrodu niesie się z ryzykiem i są tego świadomi od początku. Tak było i w tym przypadku, w ogrodzie są ponowne nasadzenia ostnicy i na trzech sztukach w tym roku się nie skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Trawa ozdobna 11.07.15, 21:30 ja juz poprawialam takie ogrody, gdzie 80% stanowily rosliny ze strefy 7 i wyzej i po pierwszej zimie zostal trawnik i pare owocowych krzakow. w zeszlym roku robilam od nowa caly taras bo w donicach nie zostalo nic procz ziemi - takie trawy byly posadzone a donice niczym nieocieplone, lawendy i wrzosy staly w wodzie bo nie bylo drenazu i az 10cm ziemi i beton m.in dzieki takim "ekspertom'' mam zajecie. Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert_hibner.studio Re: Trawa ozdobna 11.07.15, 21:53 Współczuję, czasami trafiają się ogrody, gdzie Pan 'Mietek' w okresie zimowy podlewa agawy w garażu. Bywa i tak. Nie wrzucałabym wszystkich do jednego worka, nie znając uprzednio ich projektów oraz realizacji. Pozdrawiam również Panią ekspert z branży ogrodniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Trawa ozdobna 12.07.15, 11:31 ooo kochana, ja poprawiam po "firmach ogrodniczych", takich z portfolio i teoretycznie wieloletnim doswiadczeniem. zdarza mi sie dostac projekt do realizacji, ktory musze zrobic od nowa bo obsadzenie klonami palmowymi i paulowniami mazowsza to mocno ryzykowny pomysl. zdarzyly sie tez niezgodnosci projektu ze spisem roslin i to nie takim, ze dwie roslinki sie nie zgadzaja a totalnie co innego jest na rysunku a co innego w spisie. przedwczoraj dostalam do wyceny ogrodek ze spisem materialow - trawnik 300m i az 75 workow ziemi - wyobraznia i brak jakiejkolwiek wiedzy jest porazajaca. cycki opadaja przez takich ekspertow. projektuja przez internet (nie majac pojecia o postawowych zasadach i pozniejszej pielegnacji), nigdy nie widzieli szpadla, trawnik widzieli u znajomych a o nawodnieniu czytali w gazecie (bo to tez jest sztuka zrobic i zadne szkolenia producentow nawodnien w niczym nie pomoga bez praktyki). psuja rynek, zanizaja ceny i odstraszaja ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert_hibner.studio Re: Trawa ozdobna 11.07.15, 22:24 Wracając do meritum, Martynka.76 mam nadzieję że uda Ci się podjąć decyzję na podstawie merytorycznych odpowiedzi forumowiczów pod tym postem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Trawa ozdobna 12.07.15, 08:16 Moja stipa też padła po zimie, ale potem zobaczyłam aranżacje z tą trawą na miejskich klombach w Paryżu i stwierdziłam że kiepskawo wyglądają, zwłaszcza gdy jest ich więcej niż 2-3 . Wobec tego odpuściłam sobie. Są inne piękne trawki niewymagające wielkich starań. Odpowiedz Link Zgłoś
martynka.76 Re: Trawa ozdobna 12.07.15, 10:27 Dzięki enith, Kocia_noga oraz ekspercie za opinie odnośnie ostnicy z praktycznego punktu widzenia. Rabatę mam stosunkowo niewielką, dlatego spróbuję zastosować ostnicę, mam szanse 30%, to już coś. Jeżeli się nie uda będę wymieniać jak to robię w donicach na tarasie z kwiatami. Jestem tu od niedawna i nie spodziewałam się takiego hejtu... na drugi raz tralalumpku i thea19 jeżeli nie macie nic odpowiedzi na moje pytania proszę nie bałaganić mojego wątku, takich komentarzy nie spodziewalam się na forum doradczym, a prędzej na pudelku... Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek [...] 12.07.15, 12:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Trawa ozdobna 12.07.15, 16:35 Sadzę różne trawy. ostnice również, (owszem, część przetrwa zimę, a część nie). Jak również sadzę takie, które z założenia NIE PRZETRWAJĄ ZIMY W NASZYM KLIMACIE, i są traktowane jako jednoroczne i traktuję je jako sezonową ozdobę -podobnie jak bratki, pelargonie, begonie, petunie czy inne niecierpki. a zwłaszcza sadzę te trawy w połączeniu z tymi gatunkami! (ostnice są super do robienia takich kompozycji) jest to świetne RÓWNIEŻ z punktu widzenia klienta, gdyż klient co roku ma inną kompozycję w donicach, czy na rabatach, i zawsze coś nowego, coś ciekawego. i nie widzę w tym nic złego i niby dlaczego tak mam nie robić?, skoro klient sobie tego właśnie życzy. i jeszcze jedno, tralalumpku, WYLUZUJ, bo się niepotrzebnie nakręcasz ! Odpowiedz Link Zgłoś
dagusia333 Re: Trawa ozdobna 12.07.15, 21:12 Możesz posadzić podobną trawę - turzycę włosistą 'Frosted Curls".U mnie na skalniaku zimuje dość dobrze, wiosną przycinam i też ważne wysiewa się.Siewki znajduję w różnych miejscach i jak podrosną to całe kępki przesadzam. Odpowiedz Link Zgłoś