Dodaj do ulubionych

Nieprzykryte nasiona

07.04.16, 15:00
Witajcie, zrobiłam regenerację trawnika, najpierw wertykulacja, potem grabienie, spacer w sandałkach do areacji, na łyse miejsca posypałam ziemi do trawników. Trawę posiałam i porządnie przygniotłam, ale nie przysypałam tych nasion ziemią. To duży błąd? Ma ta trawa szanse na wykiełkowanie, czy jeszcze powinnam przykryć je ziemią? Czy takie przysypanie po kilku dniach nie zaszkodzi?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Nieprzykryte nasiona 07.04.16, 15:15

A są gołębie w okolicy? Bo jak są, to wyżrą wszystko, co na wierzchu.

Gołębie nie grzebią (w przeciwieństwie do kuraków), ale jak nasiona są widoczne, to się do nich zlatują. Ja trawnik po posianiu "zahakowałam" lekko grabiami, potem delikatnie podlałam i większość nasion została przykryta.

Jeżeli więc po kilku dniach jeszcze będą nasiona, to lepiej je jednak przykryć. Tym bardziej, że jest dość sucho, a do wykiełkowania jednak potrzeba trochę wilgoci. Co innego, jakby było kilka dni z mżawką.
    • thea19 Re: Nieprzykryte nasiona 07.04.16, 16:56
      zasadniczo trawy po posianiu sie nie przykrywa bo nasiona potrzebuja swiatla. praktycznie trzeba czasem pilnowac ptactwa wiec lekkie przegrabienie nie zawadzi i oczywiscie stale zwilzac podloze. ps jeszcze mi sie nie zdarzylo, zeby ptaki zezarly wszystkie nasiona. duzo gorszy jest ulewny deszcz ale na to nie pomoze zadne przykrycie.
      • horpyna4 Re: Nieprzykryte nasiona 07.04.16, 17:12
        Takie zahakowanie to właściwie nawet nie jest przykrycie, tylko zamaskowanie. A w niektórych miastach, zwłaszcza tych większych, gołębie potrafią być prawdziwą plagą. Jak ktoś nie ma z nimi problemu, to naprawdę powinien się cieszyć.

Ulewny deszcz jest paskudny, bo spłukuje nasiona. Ale taka kilkudniowa mżawka to jest to.
        • thea19 Re: Nieprzykryte nasiona 07.04.16, 17:17
          no baaa, mzawka i cieplo to warunki idealne ale to sie prawie nie zdarza. ps ja w wawie i okolicach dzialam ale na starowce trawnika nie robilam, moze dlatego zadne latajace szczury mi nic nie zezarly. teraz bede robic ogrodek po sasiedzku na Ursynowie :-) (glina straszna ale ponoc i lawenda rosla).
      • dagusia333 Re: Nieprzykryte nasiona 07.04.16, 17:16
        Zauważyłam, że przykryte nasiona lepiej kiełkują.Nie przesychają szybko i nie hamuje to procesu kiełkowania.Ostatnio siałam kawałek pod sosnami tydzień przed świętami, przykryłam i podlewałam bo tam mało deszczu dochodzi i dziś już zielono.Jeżeli duży trawnik to nie ma wyjścia, zagrabić, ale jeśli placki, lub mały trawniczek to lepiej przykryć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka