Dodaj do ulubionych

Nieznany roślinożerca

01.08.16, 23:07
Coś zjada liście róży ( louise odier), winorośli, nawet winobluszcza skubnęło. Najgorzej wyglada róża - ma powygryzane brzegi wielu liści :( . Co to może być? Nie ślimaki chyba raczej bo na różę raczej nie wlazłyby? zwłaszcza na najwyższe liście?. na liściach nie widzę żadnych jajeczek, plamek itp. Na dodatek spryskuję raz w tygodniu liście róży herbatka ze skrzypu przeciwko mszycom ( mszyc nie ma) i myślałam że liście zmienią smak na nieprzyjemny dla zgryzacza :( . A tu niestety mam kłopot i nie znam nawet winowajcy..
Obserwuj wątek
    • pinkink3 Re: Nieznany roślinożerca 02.08.16, 08:44
      Konik polny.
      U mnie tez zre, zaraza jedna.
    • thea19 Re: Nieznany roślinożerca 02.08.16, 11:32
      w tym roku jest urodzaj na opuchlaki, wczesniej latala ogrodnica - straszny szkodnik ale krotko zeruje. slimakow tez dostatek - wbrew pozorom wejscie na roze to nie problem.
      • blackwadera Re: Nieznany roślinożerca 02.08.16, 20:44
        No to pytanie dodatkowe.. jak sobie z tymi zgryzaczami poradzić? najlepiej środkiem uniwersalnym na wszystko ;) i niekoniecznie ostrą chemią? To malutki (60 m2) ogródeczek przy bloku... ropuchy nie przywabię..:(
        • thea19 Re: Nieznany roślinożerca 02.08.16, 21:41
          no niestety, cudow nie ma. albo uzyjesz oprysku (calypso raz na 3 tyg) albo pogodzisz sie ze zjadaniem roslin. na slimaki teoretycznie jest mnostwo sposobow naturalnych. praktycznie to nie wiem czy chcesz testowac. ja uzywam granulek w strategicznych miejscach a jak mam czas, to wieczorem uzbrojona w patyk ide na wojne.
    • solejrolia Re: Nieznany roślinożerca 02.08.16, 14:04
      U mnie najwięcej ślimaków...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka