02.08.16, 20:06
Witam, jestem totalnym laikiem, więc roślina i pytanie proste: czy teraz mogę jeszcze wysiać maciejkę? i czy koniecznie trzeba ją przerywać- mam specyficzny stosunek do roślin i nie mam sumienia by je wyrywać ;)
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Maciejka 02.08.16, 20:22
      Raczej za późno, maciejka kwitnie chyba przynajmniej po dwóch miesiącach od wysiewu.

Co do przerywania, to po prostu niektóre rośliny nie znoszą przesadzania i maciejka do nich należy. A jak rośnie za gęsto, to pokłada się i marnieje.

Gdyby miała duże nasiona, to można byłoby wtykać je na docelowe miejsca stałe i przerywanie nie byłoby konieczne. Ale ma drobne, więc raczej się to nie uda; powinnaś więc swój specyficzny stosunek do roślin nieco zrewidować. To tak, jak z sadzeniem lasu - najpierw sadzi się dość gęsto, a potem przecina, bo dorosłe drzewa potrzebują dużo więcej miejsca dookola siebie, niż młode.

Jeżeli już masz te nasiona maciejki, a nie dopiero będzisz je mieć, to możesz spróbować wysiać teraz bardzo niewielką ilość i dosyć rzadko. Wtedy sama się przekonasz, jak długo trzeba czekać na kwitnienie i jak zachowują się siewki. A resztę wysiejesz w kwietniu - maju przyszłego roku.
      • vessss Re: Maciejka 02.08.16, 22:13
        Dzięki za porady, rzeczywiście najlepiej będzie posiać jak najrzadziej nasionka, które już mam, i zobaczyć jak licho urośnie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka