Dodaj do ulubionych

trawa cytrynowa

13.08.16, 21:40
Póki co nie za wielka ta trawa, przydałoby się przezimować i dać jej szansę w następnym sezonie. Ale mam dylemat: w domu, czy w piwnicy, czy jak? Wykopać , wsadzić hurtem do skrzynki i wrzucić do piwnicy obok kaktusów - tak byłoby najwygodniej, tylko czy wytrzyma?
Mogłabym jeszcze na strychu, ale tam bywa poniżej zera.
Obserwuj wątek
    • kocia_noga Re: trawa cytrynowa 14.08.16, 19:24
      Hoduję od jakichś 8-9 lat, więc mam pewne doświadczenie. Jesienią po przymrozkach (znosi nawet jesienne mrozy) wykopuję karpę, wsadzam do donicy i mąż wiezie do swojej pracy na parapet. Zimowałam ją w różnych warunkach, przeżywała, ale okno wychodzące na południe i dość suche powietrze sprawdziło się najlepiej. Po zimnej zośce dzielę karpę, obieram z suchych liści, przycinam i sadzę. Nieraz stoi tak miesiąc i więcej, czekając na upały, wtedy gna jak szalona. W październiku wykopuję rządek rozrośniętych kęp, rozdaję sąsiadom a jedną kępę do donicy.
      • m.a.l.a_syrenka Re: trawa cytrynowa 14.08.16, 19:32
        Dzięki stokrotne :-)
    • m.a.l.a_syrenka Re: trawa cytrynowa 20.11.16, 19:56
      No więc trawa stała na strychu pod oknem połaciowym. Nie wiem, co jej nie pasowało, ale coś musiało, bo większość uschła :'(
      Zostały dwie. Przyniosłam razem z cymbidium do zimnego pomieszczenia (15°C), bo był duży spadek temperatury i wtedy na górze bywa około zera. Myślałam, że może te suche sztuki nie wszystkie były całkiem martwe, ale dałam troszkę wody i patrzę - pleśnieją. Teraz mój ptak zażywa kąpieli w piachu działkowym w którym były posadzone.
      No i teraz sto pytań do
      Co mogło być źle na strychu? Kapnęłam im wody tak jak żyworódce i cymbidium, poza tym były tam kaktusy, grubosze, albizja, mulenbekia. Tylko mulenbekia dostawała więcej wody (znaczy nie miała prawie całkiem sucho).
      Za dużo wody? Za mało wody? Za zimno?
      I co teraz z tymi, które przeżyły? Ile temperatury? I najważniejsze - ile wody? Okno południowy-wschód.
      A może one muszą mieć wyższą temperaturę (najmniej bylo 4stopnie)? Ale kocia_noga pisała, że przymrozek wytrzymują.
      Help! Nie chcę stracić ostatnich sztuk.
      • kocia_noga Re: trawa cytrynowa 21.11.16, 21:32
        Trawa zamiera i zasycha na zimę, dopiero po jakimś czasie zaczyna wypuszczać zielone, cienkie pędy. Nie należy podlewać, albo bardzo niewiele w czasie spoczynku zimowego. Jeśli pojawiła się pleśń to znaczy że jest za mokro. Wytrzymuje przymrozek, ale nie lubi zimna, 0stopni to stanowczo za mało. U mnie najlepiej się trzyma zimą w temperaturze pokojowej (w pomieszczeniu dużo komputerów, dodatkowo ogrzewających) i w dobrym oświetleniu. Światła jej nie zabrakło, więc chłód. Weź wyjmij z doniczki jedną i obejrzyj co się dzieje. Trawa ma magazyn w dolnej części liści i łatwo się nie poddaje.
        • m.a.l.a_syrenka Re: trawa cytrynowa 22.11.16, 15:44
          Tamte padły na sto procent. Dwie przeżyły. Stoją na słonecznym parapecie w słabo ogrzewanym pomieszczeniu. Puszczają jakieś anemiczne zielone coś. Wcześniej były dobrze przyjęte w doniczkach i raczej nie przelałam, skoro kaktusy i grubosze nie oklapły, to nie było poniżej zera. Może im szkodzi długotrwały chłód, bo tam prawie cały czas bylo 4-7°C.
          W każdym razie mogę teraz powalczyć już tylko o te dwie. Na drugi raz będę wiedziała, że na strychu niedobrze...a ciekawe, że kaktusy, grubosze i kalanchoe (i cymbidium nawet) dają radę. Ech, byle do wiosny (i byle do piątku ;-) )
          • kocia_noga Re: trawa cytrynowa 24.11.16, 15:27
            No więc moje zimują u męża w pracy od jakichś 5 lat dopiero, przedtem próbowałam różnych miejsc i przeżywały, ale były mizerne. Dopiero południowy parapet w sali z komputerami i kaloryfery to jest to. Tego roku zostawiłam tylko dwie kępki, bo tyle nam wystarczy i jeszcze zostanie na prezenty; nalewek mamy kilka litrów, zamrożone do tajskich dań też duże pudło, suszonej trawki papierowy worek. Jakby co, jakby nie przeżyły do wiosny, to zapamiętaj mnie sobie, mogę ci podesłać jak swoje będę dzielić tak około 15 maja.
            • m.a.l.a_syrenka Re: trawa cytrynowa 24.11.16, 15:34
              Dobrze, będę pamiętać. Jakby co, to mam nawet różne na wymianę. :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka