22.04.02, 00:35
Jak założyć mszarnię? Jakie gatunki się do tego nadają? Jaka gleba? Marzy mi
się taki zakątek w ogrodzie, ale nie wiem, czy jest możliwy do zrobienia. Gdzie
można kupić rozmaite gatunki mchów o różnych wysokościach i odcieniach zieleni,
czy tylko u kolekcjonerów. Bo przecież nie chodzi wykopuje się ich z lasu. Czy
to prawda, że gleba musi być wilgotna i kwaśna? Czy taki mchowy ogród jest
bardzo pracochłonny w utrzymaniu? Co by mi pan poradził?
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: MSZARNIA 01.05.02, 14:24
      Witam na forum Gazety!
      W Polsce występuje ogromna różnorodność mchów. Rosną one zarówno na terenach
      podmokłych jak i suchych. Dlatego mszarnie możemy urządzić w wilgotnym cieniu
      sadząc gatunki z rodzajów; torfowiec, płonnik pospolity czy merzynki. Na
      suchych miejscach rosnąć będą; płonnik jałowcowaty czy bielistka siwa. Istnieje
      tez wiele gatunków rosnących na kamieniach, skałach czy w szczelinach murów.
      Pięknie wygląda mocno zacienione miejsce w ogrodzie zamienione na mszarnię
      gdzie oprócz mchów rosną też paprocie, widłaki czy cienioznośne byliny. Poprzez
      odpowiednie dodatki takie jak połamane konary porosłe mchem i paprociami czy
      duże głazy lub rzeźby możemy stworzyć niezwykłą mistyczną scenerię takiego
      miejsca. Może być ona równie dekoracyjna i ciekawa jak najlepiej urządzone
      słoneczne bylinowe rabaty. Należy włożyć tylko trochę inwencji i serca. Mchy
      można kupić w sklepach ogrodniczych lub przynieść je z lasu, lub mokradeł.
      Pamiętać należy, że tak jak rośliny wyższe mchy potrzebują określonych warunków
      do wzrostu, które musimy im zapewnić w naszym ogrodzie. Mszarnie były popularne
      w VIII wiecznych ogrodach naturalistycznych, a ich mroczna sceneria miała
      skłaniać do zadumy i rozmyślań.
      Powodzenia,
      Jerzy Woźniak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka