Dodaj do ulubionych

Czarne kropeczki

15.02.05, 07:53
Ponieważ nie otrzymałam odpowiedzi na forum "kwiaty w domu",ponawiam prośbę o
pomoc w tym miejscu, chociaż moja roślina nie jest ogrodową.
Na liściach (od spodu) bluszczu pospolitego pojawiły się drobniutkie małe
czarne kropeczki.Po kilku dniach odpadają od łodyg,roślina marnieje.Czy ktoś
może polecić sprawdzony sposób na to paskudztwo?Pryskałam preparatem od mszyc
i jeszcze innych szkodników,ale nie widzę efektu.Dzięki za każdą
informację.Pozdrawia wszystkich miłośników zieleni.
Obserwuj wątek
    • goska33 Re: Czarne kropeczki 15.02.05, 08:02
      bez zdjęcia trudno zdiagnozować . Być może to tarcznik ,skoro już czymś pryskasz to ten szkodnik odpada .Poszukaj w internecie szkodniki roślin domowych tam są zdjęcia to może coś znajdziesz
      • piasia Re: Czarne kropeczki 15.02.05, 10:17
        Prawie na 100 % masz wciornastki. To znaczy nie Ty, tylko Twój bluszcz. W
        każdym sklepie ogrodniczym polecą Ci dobry środek na to paskudztwo. Na razie
        wymyj bluszcza dokładnie ciepłą wodą.
    • jasika Re: Czarne kropeczki 15.02.05, 12:27
      W internecie nie znalazłam odpowiedzi(może nie trafiłam na odpowiednie strony).
      Przyjrzałam się jeszcze raz uważnie liściom...kropeczki czarne(takie
      kuleczki)które przy dotyku schodzą mi na palce jak ziarnka piasku,na liściach
      zrobiły się połyskliwe plamki(jakby korytarze).Zrobiłam kąpiel w mocnym
      roztworze płynu do naczyń.Na wszelki wypadek pobrałam zaszczepki z
      niezaatakowanych części rośliny,ale o tą będę walczyć do końca.Wypróbuję
      wszystko co mi polecicie.
      • piasia Re: Czarne kropeczki 15.02.05, 14:22

"W wyniku żerowania owada na liściach powstają początkowo jasne, z czasem
        brązowiejące plamki, w obrębie, których widoczne są ciemne punkciki - odchody
        wciornastków.Owady te nakłuwają komórki miękiszu położone w pobliżu kutikuli
        powodując ich zamieranie. Owad ten wyrządza także szkody pośrednio - jest
        bowiem wektorem brązowej plamistości pomidora (TSWV), choroby wirusowej mogącej
        wystąpić także na róży"

Tyle fachowcy z netu. Czyli wciornastek na mur beton. Polecany środek - Tamaron.
        pzdr
        Pi
    • wij-drewniak Re: Czarne kropeczki 17.02.05, 12:05
      No własnie, ja szukam rozwiązania dla swojego fikusa "dębolistnego". Zaczął
      tracić liście. Te które spadają, mają brzegi wysuszone i jakieś takie drobne
      przebarwienia. Próbowałam się czegoś dopatrzeć i tylko takie czarne ciupeńkie
      kropeczki. Nie mam doświadzcenia ze zwalczaniem szkodników na domowych
      roślinach,nie mam pojęcia czy to wciornastki. Czy możecie to powtwierdzić lub
      odrzucić?
    • jerzy.wozniak Re: Czarne kropeczki 21.02.05, 06:29
      Tak jak wam już pisałem, diagnozowanie chorób roślin bez lupy nie jest możliwe,
      a to dlatego ze większość szkodników to maleństwa i tylko fachowiec maże się
      ich dopatrzyć bo wie czego szuka. Pod szkłem powiększającym widać jak to to się
      rusza i łatwiej o diagnozę. W tym wypadku to na pewno wciornastki, czarne
      kropki to ich odchody pokryte grzybem sadzakiem. Opryskujemy dolna stronę liści
      preparatem Bioinsekt, jest on nie szkodliwym preparatem z roślin i można
      stosować go w domu.
      Na koniec UWAGA, jeśli to nie jest bluszcz, ale cissus który nagminnie nazywany
      jest bluszczem, to czarne kropki o średnicy 1mm pod liśćmi są normalny objawem
      Odchody wciornastków są 3 razy mniejsze!). Są to bowiem słodkie wydzieliny
      specjalnych komórek (pisałem o tym trzy razy) podobnie jak i inne słodkie
      wydzieliny oraz odchody (też słodkie) owadów ssących szybko pokrywają się
      nieszkodliwym dla roślin grzybem sadzakiem. W naturze te słodkie wydzieliny
      liści ściągają do cissusów mrówki które przy okazji niszczą wrogów cissusa.
      Jurek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka