23.02.05, 17:55
Kupiłam parę dni temu bulwy 2 kolorowych calli (jak to się powinno pisać
poprawnie?), niestety informacja o uprawie na opakowaniu jest wrry, szczątkowa
Od tego czasu usiłuję znaleźć jakieś informacje o ich uprawie...
Wydaje, że czytałam o tym, że można posadzić je w ogrodzie lub potraktować
jako roślinę doniczkową
może ktoś będzie umiał mi pomóc?
Obserwuj wątek
    • anm Re: calla 01.03.05, 14:14
      nikt nie hodował kolorowych calli?
      • mirzan Re: calla 01.03.05, 16:53
        Uprawiaj je w duzych donicach, a na zimę zasusz bulwy.
        Przez lato lubią dużo wody.Możesz już teraz posadzić
        do doniczek, bo zaczynają puszczać liście.
        Mirzan
    • jerzy.wozniak Re: calla 06.03.05, 09:27
      Najpierw napisz jaka jest nazwa rośliny na opakowaniu - łacińska. Kalia to
      popularna nazwa wielu gatunków roślin z rodziny obrazkowatych, mających czasem
      różne wymagania uprawowe. Z roślin doniczkowych nazwą tą najczęściej obdarzana
      jest Cantedeskia etiopska.
      Czekam na odpowiedź!
      Jurek
      • anm Re: calla 13.03.05, 18:44
        Z tym może być pewien problem...oznakowanie ładnego i kolorowego opakowania
        jest niezbyt dokładne.
        1.Napis treści: zantedeschia, aronskelk, arum, kalia to jak się wydaje nazwa w
        4 językach, jest wśród nich łacińska???
        2. Obok nazwa elliottiana i nazwa odmiany 'majestic red' na odmianie czerwonej
        i hybride odmiana 'mango' na pomarańczowej.
        Mam nadzieję, że to coś pomogło.
        Dzięki za pomoc!
      • anm Re: calla 01.04.05, 15:42
        ?
        czy wiadomo coś więcej?
    • przemoaj5 Re: calla 16.03.05, 11:18
      Calla potrzebuje duzo miejsca, ładnie wyglada w ogrodzie posadzona pojedyńczo.
      W doniczkach też rośnei ale trzeba zapewnić jej dużo miejsca. Musi być duza
      donica. Wymada intensywnego nawadniania i odzywiania.
    • jerzy.wozniak Re: calla 07.04.05, 07:19
      Rum to popularna nazwa wielu roślin z rodfziny obrazkowatych – cantedeskia to
      roślina doniczkowa i w ogrodzie rosbie żle a zimą pzremarza. Jeśli miszkasz w
      cieplejszej części Polski to możesz spróbaowac jej uprawy w ogrodzie jesłi nie
      to kup obrazko plamistte lub włoskie. Cantedeskię można uprawiać tylko w
      podmokłych miejscach w pobliżu zbiorników wodnych i strumieni. Lubi miejsca
      ocienione i wilgotne podłoże. Jest również uprawiana na kwiat cięty i jako
      roślina doniczkowa. Jest rośliną wrażliwa na mrozy i może być uprawiana jako
      roślina doniczkowa szklarniowa lub okresowo rosnąca w ogrodzie. Z grubego
      kłącza wyrastają na długich ogonkach duże, dekoracyjne liście o sercowatym lub
      strzałkowatym kształcie. Szypuła kwiatostanu wyrasta ponad liście i czasem
      osiąga do 1 metra wysokości. Jest zakończona białą pochwą otaczająca kolbę
      kwiatostanu. W uprawie pojemnikowej kłącza sadzimy jesienią do bardzo dużych
      pojemników. W maju można pojemniki wystawić do ogrodu lub zakopać kłącza w
      ogrodzie. Roślina, aby kwitła, musi przejść 2 miesięczny okres spoczynku. Może
      kwitnąc i rosnąć w różnych terminach zależnie od temperatury i pory sadzenia.
      Należy je nawozić, a podłoże ściółkować, aby nie przesychało. Rozmnażamy ja
      przez podział kłączy lub z nasion. Mogą być uszkadzane przez gryzonie, a gdy
      powietrze jest suche problemem mogą być przędziorki. Jest amatorską, dość
      trudną do uprawy rośliną o niezwykłym wyglądzie kwiatów dodająca egzotycznego
      uroku ogrodowym zbiornikom wodnym. Często uprawiana w ogrodach zimowych i
      oranżeriach.
      Jurek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka