09.06.02, 19:40
W tym roku założyłem trawnik, wyrównałem teren i nawiozłem torf.
Zdaje mi się że zbyt gęsto posiałem trawę 2 kg na 50 m2.
Trawnik pięknie rósł i był podlewany codziennie. Przed pierwszym koszeniem
trawnik zwałowałem. Odczekałem kilka dni i skosiłem na wys. 4cm. Niestety
trawnik teraz stracił swój ładny wygląd tzn trawa zaczeła żółknąć i nie wiem
dlaczego.
Proszę o porady i wskazówki.

Radkosz.
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: trawnik 11.06.02, 18:59
      Witam na forum Gazety!
      Po pierwsze nie wiem skąd informacja o wałowaniu przed pierwszym koszeniem.
      Trawników nie wałujemy, robimy to tylko przygotowując podłoże, a na glebach
      gliniastych nie należy tego robić wcale lub tylko lekkim walcem. Wałowanie
      zniszczyło młode stożki wzrostu oraz połamało łodygi liści. Do pierwszego
      koszenia nie wolno po trawie chodzić, a co dopiero wałować! Po drugie trawę
      przez pierwsze kilka koszeń nie wolno skracać poniżej 7-8 cm, gdy wówczas
      wycinamy najaktywniejsze asymilacyjnie części liści. Po trzecie podczas
      słonecznej i upalnej pogody trawy kosimy nieco wyżej niż zwykle, aby wilgoć nie
      parowała tak szybko z pomiędzy liści. Żółkniecie to objawy zbyt niskiego
      koszenia połączone z przeschnięciem podłoża nie chronionego przed parowaniem
      przez źdźbła traw. Trawy korzenia się bardzo płytko i najważniejsze jest
      zatrzymanie wilgoci w górnej 10 cm warstwie gleby. Jeśli skosimy trawnik zbyt
      nisko to poszczególne rośliny wysychają i zamierają. Należy teraz trawnik
      intensywnie podlewać i wstrzymać się z koszeniem aż liście nie osiągną 10 –12
      cm długości, po czym tylko w pierwszym koszeniu wyrównać im wierzchołki kosząc
      na 8cm. Miejsca „łyse” obsiać tą samą mieszanką. Następne koszenia wykonać na
      nie mniej niż 7cm. Dopiero, gdy trawa się wzmocni i rozrośnie można kosić na
      mniej niż 7cm. Tu uwaga, niektóre mieszanki traw nie powinny być koszone
      poniżej 6-7 cm! Minimalna wysokość źdźbeł po koszeniu jest opisana na
      opakowaniu trawy!
      Powodzenia,
      Jerzy Woźniak
    • ginter1 Re: trawnik 21.06.02, 16:19
      Ha! Ja zrobiłem tak samo za radą ogrody.agrosan.pl/poradnik.html co
      prawda nie zżółkła ale słabiej rosła. Tam jest napisane o wałowaniu :(
      • jerzy.wozniak Re: trawnik 26.06.02, 08:27
        Witam na forum Gazety!
        To moje gratulacje za wiedzę sprzedawaną na tej stronie! Szkoda ze nie mam
        czasu, bo od dawna nosze się z zamiarem recenzji tego co piszą w Internecie i
        pismach ogrodniczych. Poważne naukowe poradniki angielskie (tam chłopaki znają
        się raczej na trawie i na roślinach co widać na każdym kroku) nie zalecają
        wałowania nawet podkładu przed wysianiem, gdy gleby są ciężkie i maja tendencje
        do zlepiania się w bryle po wyschnięciu. Najważniejsze jest bowiem takie
        wykonanie warstwy nawierzchniowej, aby była ona luźna i łatwo nasiąkająca wodą.
        Umożliwia to korzeniem traw szybki rozwój i zatrzymanie wody. Trawy korzenią
        się niezwykle płytko, a sukces w trawniku to jak najgęściejszy system
        korzeniowy. Gdy warstwa jest zbita korzenie rozrastają się słabo i utrudnia ona
        rozłogowanie. Tak więc wystarczy nasiona wklepać (nie grabić!) deską lub nogami
        i tak pozostawić do skiełkowania. Po skielkowniu trawy nie wolno po niej
        chodzić aż do pierwszego koszenia ktore nie moze byc zbyt restrykcyjne gdyż
        wowczas trawa może to odchorować.
        Pozdrowienia,
        Jerzy Woźniak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka