Dodaj do ulubionych

WINOROŚLA wspomagamy przyrost korzenny

04.03.05, 22:17
zima jak widać nie odpuszcza dlatego postanowiłem sztobry ukorzenić już dziś,
opierając swoją wiedzę na doświadczeniach i danych kolegów z branży.
montując podgrzewaną donicę od spodu, tak aby tylko sztobr w ziemii był
ciepły, daję szansę na szybsze wysadzenie gotowej sadzonki do gruntu.
Obserwuj wątek
    • limaki11 Re: WINOROŚLA wspomagamy przyrost korzenny 04.03.05, 23:10
      Dobra.Ja nie z branzy,wiec mi powiedz.
      Co to znaczy"montujac donice od spodu"???Podgrzewaną?! Czym?
      Zieelnooono mi.....
      • wihenek Re: WINOROŚLA wspomagamy przyrost korzenny 05.03.05, 19:13
        winnicacieplice chciał napisać słowo "stratyfikator"

Heniek
        • winnicacieplice Re: WINOROŚLA wspomagamy przyrost korzenny 10.03.05, 20:48
          właśnie Heniu
          ale nie wszyscy są z branży, natomiast pisz co u Ciebie ?
          odsypujesz śnieg, czy czekasz aż się roztopi ?
          w nocy dołożyło u nas znowu "trochę" śniegu, o temperaturze nie piszę bo aż
          zimno się robi (było prawie 20
          • nnike Re: WINOROŚLA wspomagamy przyrost korzenny 10.03.05, 22:16
            Jak powiedziało się A, to teraz kolej na B.
            Może więc, zgodnie z założeniem tego forum i pytaniem, które padło, podacie
            jakieś dokładniejsze informacje?

No chyba że Panowie przyszli sobie na pogaduchy o... korzeniach? Ale to nie to
            forum ;)
            • wihenek Re: WINOROŚLA wspomagamy przyrost korzenny 11.03.05, 09:14
              No cóż nie ja zakładałem wątek ale parę słów właśnie o "korzonkach".
              Stratyfikator to dość powszechny wynalazek w przy produkcji młodych roślinek
              czy sadzonek czego chyba na tym forum nie trzeba tłumaczyć. W tym wypadku
              chodzi o stratyfikator w postaci styropianowej skrzyni, wypełnionej perlitem i
              podgrzewany kablem grzewczym ułożonym na dnie. Bardzo wspomaga on ukorzenianie
              patyków winorośli gdyż dzięki niemu takie patyki (nazywane sztobrami) wpierw
              puszczają korzenie, a dopiero po tej fazie już ukorzenione sztobry lub z dobrze
              wykształconym tzw. kalusem wsadza się je do ziemi (doniczki, gruntu) i
              następuje rozwój pędów zielonych. Odwrotnie jest gdy ukorzeniamy sztobry np w
              doniczkach, najpierw wyrastają zielone pędy, a po mniej więcej 2 tygodniach
              dopiero korzenie. Czasami jednak patyk może nie mieć już wystarczająco dużo
              substancji zapasowych, i takie zazielenione sztobry już nie mają z czego
              zbudować kalusa i korzeni i padają. Stratyfikator taki oczywiście nie musi
              służyć tylko do patyków winoroślowych, kolega tak ukorzenia bukszpan. Dla
              zainteresowanych więcej szczegółow możecie przeczytać tutaj:
              www.winogrona.org/modules.php?name=News&file=article&sid=29

Pozdrawiam
              Heniek
              • nnike Re: WINOROŚLA wspomagamy przyrost korzenny 11.03.05, 13:02
                Cudnie! O to mi chodziło :)
                • wihenek Re: WINOROŚLA wspomagamy przyrost korzenny 13.03.05, 17:01
                  No to teraz powodzenia w ukorzenianiu :)
                  • jacekp11 Re: WINOROŚLA wspomagamy przyrost korzenny 13.03.05, 19:57
                    Również bardzo dziękuję wihenek bo na pewno ten sposób można zastosować do
                    innych roślin rozmnażanych przez pocięte patyki-wierzby,derenie.A zawsze warto
                    to wiedzieć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka