Dodaj do ulubionych

Polecam - ładne fotografie

29.03.05, 10:34
public.fotki.com/przemoaj5/ogrod/
public.fotki.com/przemoaj55/ogrod/
Fotografie mojego ogrodu
Przemysław Jakubowski
7721862
Obserwuj wątek
    • amatorka37 Re: Polecam - ładne fotografie 29.03.05, 13:06
      sliczne zdjecia:D a coz to rosnie kolo slonecznika ?
      • q.bek Re: Polecam - ładne fotografie 29.03.05, 13:45
        To pewnie sliwa czerwono-listna albo perukowiec:-)
        • q.bek Re: Polecam - ładne fotografie 29.03.05, 13:59
          Cazsami berberys tez tak sie z daleka prezentuje.
      • przemoaj5 ODPOWIEM - ale prosze o numer zdjęcia 29.03.05, 14:57
        to nam ułatwi komunikacje, słoneczniki sa co najmniej na 2 fdjęciach.
        • basia961 Re: ODPOWIEM - ale prosze o numer zdjęcia 29.03.05, 15:22
          Czy dobrze widzę - piwonia krzewiasta? Pierwszy link po prawej na górze?
          • basia961 Re: ODPOWIEM - ale prosze o numer zdjęcia 29.03.05, 15:24
            Nie, dalia, widzę, ślepa komenda, dopiero na powiększeniu
            • przemoaj5 Re: ODPOWIEM - ale prosze o numer zdjęcia 30.03.05, 07:17
              Witaj, tak to dalia,
              Piwonie to i owszem mam, ale jeszcze małe i nie kwitna..... ubolewam.
              Serdecznie pozdrawiam
              Przemysław Jakubowski
              • basia961 Re: ODPOWIEM - ale prosze o numer zdjęcia 30.03.05, 08:27
                Piwonię krzewiastą widziałam tylko w jednym ogrodzie, właściwie widzę każdego
                roku, rośnie w ogrodzie niedaleko,właściciela słabo ale jednak znam. Czy wiesz
                jak można ją rozmnożyć? Jeśli łatwo to poproszę o zaszczepkę, może da się uprosić.
                Pozdrawiam, Basia
                • przemoaj5 Piwonia 30.03.05, 08:33
                  Witam, mam małą sadzonke piwoni, kupiłem na polagrze, z rozmnożeniem to mżna
                  sie zastanowic... pewnie dałoby sie juz cos uskubnąc. Z jakiego jesteś regionu
                  Polski? Jeszcze mi nie zakwitła.... ale czekam cierpliwie.
                  Pozdrawaim
                  Przemysław Jakubowski
                  • basia961 Re: Piwonia 30.03.05, 10:56
                    Jestem z Lublina. W ogrodniczych pobliskich nie znalazłam piwonii krzewiastej,
                    są tylko zwykłe. Jeśli można skubnąć i wyrośnie, pójdę po prośbie do ogrodu
                    niedaleko mnie, muszę tylko poczekać aż właściciel usunie zimowe ubranko.
                    Skubnięte do ukorzeniacza do półzdrewniałych i do doniczki z piachem?
                    Kwitnie naprawdę ślicznie - olbrzymie, pełne, ciemnoróżowe, prawie czerwone
                    kwiaty.I w dużej ilości!
                    Pozdrawiam, Basia
                    • przemoaj5 Re: Piwonia 30.03.05, 11:06
                      Można wsadzić wprost do gruntu,
                      Zyczę zadowolenia z uprawy piwoni.
                      Pozdrawiam
                      Przemysław Jakubowski.
                      • basia961 Re: Piwonia 31.03.05, 06:58
                        Dziękuję, Przemku. Lecę skubać. Basia
                        • przemoaj5 Re: Piwonia 01.04.05, 07:41
                          Wiec Basiu będziemy skubac.
    • przemoaj5 Solidny płot 04.04.05, 08:27
      Solidny płot uchroni cię przed sąsiadami i jednocześnie ochroni rośliny przed
      wiatrami....
      Pozdrawiam
      • basia961 Re: Solidny płot 04.04.05, 09:05
        Ale też zacienia. Wszystko ma dobre i złe strony. Z sąsiadami lepiej żyć w
        zgodzie. Od wiatru chronią duże drzewa. Idę na poranny obchód, sprawdzę co u
        moich roślin słychać. I u sąsiadów też:)))
        • przemoaj5 Re: Solidny płot 04.04.05, 10:47
          Prawda, jednakże jak mieszkasz na osiedlu gdzie jest kilkaset domów i kazda
          dziłka ma po 900 mertrów.... chcesz miec troche prywatności.
          • basia961 Re: Solidny płot 05.04.05, 06:34
            Kilkuset nie ma, jest kilkadziesiąt. Prywatności też nie ma, trochę na własne
            życzenie. Ciągle ktoś do kogoś "wpada". Wcale mi to nie przeszkadza, czasem może
            troszkę. Działki też mamy niezbyt duże, myślisz pewnie - na wsi to hektary całe.
            Po "tamtej" stronie drogi są 9 arowe, po mojej trochę większe. Ja mam 13 arów
            minus droga, co daje 11 arów raptem. Z tyłu działki mam płot z siatki, z jednej
            strony to "brak prywatności", z drugiej - przestrzeń, ludzie (obcy, nie
            sąsiedzi) zaglądają - a niech tam! Czasem krowa blisko uwiązana - sielanka.
            • przemoaj5 Re: Solidny płot 05.04.05, 06:52
              Widzisz ja tez mieszkam na wsi.... pola podzielono na zagonki i sprzedano po
              900 metrów jako działki..... Jak zamieszkałem przed 3 laty tez miałem krowy za
              oknem... niestety ten obaz sielankowy sie skonczył już.... teraz wyrastają
              kolejne domy....
              • basia961 Re: Solidny płot 05.04.05, 07:10
                Jak zaczynałam budować dom, byłam trzecia - jeden syał, drugi - wykończeniówka i
                ja trzecia. Teraz jest kilkadziesiąt, głównie wzdłuż drogi (dami tą dgogę
                zrobiliśmy, sypaliśmy gruz). Z okien widziałam z jednej strony las, z drugiej,
                daleko - pierwsze domy w mieście. Teraz perspektywa zwęziła się - domy z każdej
                strony. Chociaż nie jest jeszcze żle, za mną pas niezabudowany. I jeszcze długo
                będzie niezabudowany bo nie ma do niego dojazdu. Do lasu chodziłam przez pola,
                teraz - dom za domem. Moja kumpela-sąsiadka mówi że jeszcze trochę to do lasu w
                "kościółkowym" ubraniu trzeba będzie chodzić.
                Może dlatego że razem robiliśmy drogę, wodociąg, gaz, jesteśmy z sąsiadami
                zżyci, spotykamy się, urządzamy wspólne imprezy. Pilnujemy sobie domów jak ktoś
                z nas wyjeżdża, karmimy psy. Zaprzyjaźniony sąsiad to skarb.
                Pozdrawiam, idę do ogrodu, Basia
                • basia961 Re: Solidny płot 06.04.05, 09:02
                  Wracając do płotu - podoba mi się. Deski przetarte na biało i jak zabezpieczone,
                  lakier matowy, czy inaczej? Namawiam męża na oczko + strumyk + mostek. Może z
                  tak pomalowanych desek mostek bym zrobiła.
                  Pozdrawiam
    • qubraq Re: Polecam - ładne fotografie 04.04.05, 23:59
      przemoaj5 napisał:

> 7721862

Czy to "Tfuj" telefon?
      Andrzej
      • przemoaj5 TELEFON 05.04.05, 06:52
        To nie telfon to numer GADU GADU
    • przemoaj5 Re: Polecam - ładne fotografie 11.04.05, 07:05
      Zawsze polecam lekture ogrodów celem znalezienia inspiracji.
      • basia961 Re: Polecam - ładne fotografie 11.04.05, 07:50
        Na początku swojej kariery Najlepszego Na Świecie Ogrodnika - Amatora czytałam
        wszystkie dostępne czasopisma ogrodnicze. Podziwiałam piękne ogrody, wspaniałe
        rośliny, wszystko na obrazku jak "z obrazka". Potem przestałam bo
        1) co sezon podawali te same informacje, nawet zdjęcia potrafili dać te same
        2)część czasopism to były kalki zachodnich, głównie niemieckich pism, a to
        znaczy że dobór roślin nie odpowiadał naszemu klimatowi
        3)zdjęcia zrobione przez profesjonalistę zawsze będą świetnie wyglądać, nawet
        badyl może udawać piękność.
        I, co najważniejsze, wiem już po tych kilku latach że nie da się "przenieść"
        ogrodu w inne miejsce, każda działka jest inna, nawet kształt domu czy otoczenie
        działki dyktuje inne rozwiązania niż w najpiękniejszym ogrodzie w kolorowym piśmie.
        W tych wszystkich pismach podawano co i kiedy robić, nie znalazłam natomiast
        rady najważniejszej dla laika - jak robić, jak nawozić, jak sadzić, jak ciąć.
        Tego uczyłam się sama, na własnych błędach.
        Pozdrawiam
        • przemoaj5 Re: Polecam - ładne fotografie 11.04.05, 12:57
          Witaj,
          Widzę ze jestes juz prawdziwym ogrodnikem. Czasopisma traktuję też jako
          wsakzówki. Wole rozmawiac, podgladac konkretne rozwiązania. Co gorzej, często
          zdjęcia są fotomontażami. Tylko doświadczenie uczyni z nas prawdziwego
          ogrodnika.
          Mogę stwiedzić ze to co piszesz swiadczy o wysokiej twojej dojrzłośic w
          tematach ogordniczych.
          Pozdrawiam
          • basia961 Re: Polecam - ładne fotografie 11.04.05, 14:40
            Dzięki że mnie doceniasz :))) Uśmiech od ucha do ucha
            • przemoaj5 Re: Polecam - ładne fotografie 11.04.05, 14:45
              Basiu,
              Stwierdziłem tylko fakt, i to wszystko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka