natalia100 30.03.05, 20:09 male gałaazki bukszpanu zanurzyłam w ukorzeniaczu i dalam do wody.czy jak pusci korzenie to moge go wsadzisc bezposrednio do ogrodu czy raczej do doniczki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilonadw Re: BUKSZPAN 30.03.05, 20:35 a ja właśnie chciałam się dowiedzieć jak rozsadzać buszpan:) mam na działce kilka dużych krzaków bukszpanu, które chciałabym rozsadzić na żywopłot, czy właśnie tak jak piszesz "rozmnaża" się bukszpan? Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: BUKSZPAN 31.03.05, 06:42 Gałązki w ukorzeniaczu do półzdrewniałych i do doniczek z piaskiem. Jak będzie ciepło można doniczki wkopać w ogrodzie e ciepłym, zacisznym miejscu (nie w słońcu). Latwiej wtedy utrzymać odpowiednią wilgotność. Na stałe miejsce w przyszłym roku.Pozdrawiam, Basia Odpowiedz Link Zgłoś
wartburgfan Re: BUKSZPAN 31.03.05, 08:25 powinno się raczej włożyć do doniczek z ziemią albo od razu do gruntu tylko trzeba nakryć je obciętą butelką plastikową i utrzymywać wilgoć, teraz jest dobry moment na pobieranie sadzonek przy okazji przycinania, ukorzeniają się różnie, czasem już w miesiąc czasem trzeba poczekać nawet trzy Odpowiedz Link Zgłoś
ala1981 Re: BUKSZPAN 31.03.05, 13:14 hmm a ja, choc to moze kwestia szczescia :), jak mi cos z dachu zlecialo na bukszpan i go ciut polamalo to galazki wsadzilam tak poprostu do ziemi , w cieniu, podlewalam i wyroslo, juz nawet w zeszlym roku wynioslam 7 krzaczkow na cmentarz ... ale jak mowie ja sie nie znam, pewnie po prostu mialam szczescie ze prawie wszystkie galazki mi sie przyjely :) Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: BUKSZPAN 01.04.05, 06:40 Pewnie że można wprost na stałe miejsce. Ale wyobraź sobie szpaler z butelek-petów na eksponowanym miejscu...Ja mam ogród na piachu, podlewanie jest niejakim problemem. Ten problem, przy ukorzenianiu główny, znika gdy mam te "maluchy" w doniczkach pod płotem, w cieniu. A i przesadzenie na stałe miejsce jest łatwiejsze - tak jak sadzenie każdej rośliny w pojemniku. Pety też przestają być potrzebne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: BUKSZPAN 01.04.05, 07:25 Jezeli ma korzenie, prosze bezpośrednio wsadzic do gruntu, i dbac o rosline. Wystarczy podlewac, bukszpan nie jest zbytnio wymagający. PJ Odpowiedz Link Zgłoś
zen6 Re: BUKSZPAN 02.04.05, 02:16 Przedstawiam wypowiedź eksperta. Mi się ukorzenił wg tych zaleceń teraz w kwietniu po przezimowaniu będę sadzić do gruntu. Pozdrawiam - Zenon Re: Bukszpan jerzy.wozniak 06.10.2003 08:02 odpowiedz na list Witam na forum Gazety! Informacje o rozmnażaniu z sadzonek zdrewniałych jesienią są dla tych, którzy posiadają ogrzewane szklarnie lub inspekty. Inaczej sadzonki ukorzeniają się bardzo trudno lub wcale. Najlepiej umieścić je w mieszaninie 1:1:1 piasku torfu i wiórków kokosowych. W warunkach amatorskich najlepiej rozmnożyć je z sadzonek zielnych lub półzdrewniałych pobranych w maju/czerwcu i umieszczonych w wilgotnym słonecznym i ciepłym inspekcie. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Ja sadzonki wsadzam do skrzynek - wydaje mi się to prostsze ( skrzynki sa bardziej mobilne ) - oczywiście są one mini inspektami ( podłoże , przykrycie szyba lub folią ). Jeżeli wsadzamy do inspektu różne gatunki ( różne wymagania) to otwierając inspekt czy cieniując go - siłą rzeczy dyktujemy róznym gatunkom o róznaych wymaganiach te same warunki - ze skrynkami jest to prostsze w jednej mieści się ok. 30 - 50 sadzonek ( ja nie mieszam gatunków w jednej skrzynce) i można zafundować im takie warunki jakich wymagają - okryć jasną lub mleczną, ustawić skrzynkę w cieniu lub w trochę widniejszym miejscu gdy sadzonki już potrzebują światła, zraszać sadzonki w jadnej skrzynce mocniej w innej mniej, nawet zafundoawać "niby szklarniowe" warunki przenosząc szkrzynkę okrytą folią do ciepłego widnego pomieszczenia...;) Odpowiedz Link Zgłoś