asiak44 11.04.05, 22:45 Mam w domu zamię i ostatnio zobaczyłam, że na koncach liści pojawiły się krople wody. podobno tak sie dzieje gdy ma padać deszcz. Wiem że są jeszcze inne kwiaty, które tak robią. Czy to rzeczywiście jest związane z deszczem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zyga5 Re: "płaczące" kwiatki 11.04.05, 23:23 W moim rodzinnym domu gdzie się wychowywałem mieliśmy białą kalię.Też miała te krople wody na końcu liści.Czasami to się nawet z tym deszczem sprawdzało.Zygmunt Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: "płaczące" kwiatki 12.04.05, 06:30 Płacze difenbachia i nie ma to nic wspólnego z deszczem ani u niej ani u innych roślin. Odpowiedz Link Zgłoś
onnanoko Re: "płaczące" kwiatki 12.04.05, 09:44 Filodendrony i inne z nimi spokrewnione. Ma to związek bodajże ze zmianami ciśnienia, a więc pośrednio i z deszczem. Niektóre kwiaty wydzielają też np. lepkie kropelki - ale te "roszą się" stale, niezależnie od warunków atmosferycznych (passiflora chociażby). Odpowiedz Link Zgłoś