citisus 21.04.05, 11:55 Minus trzy, a przy gruncie jeszcze mniej. A tu czereśnie kwitną i morele. Czy jeszcze coś zostanie ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gebo13 Re: Mróz !!! :-((( 21.04.05, 15:17 Jeśli nie duże to od strony wiatru narzuć stare prześcieradło lub agrowłókninę. Odpowiedz Link Zgłoś
bafra Re: Mróz !!! :-((( 22.04.05, 08:09 Straciłam wszystkie kwiaty na dopiero co rozkwitłej magnolii,padła też tawułka kolo oczka wodnego ( może jeszcze coś potem odrośnie?)Jedna mroźna noc a tyle strat. bf Odpowiedz Link Zgłoś
nelena Re: Mróz !!! :-((( 22.04.05, 08:25 A co z nasionami malwy włozonymi w ziemie tydzień temu? Jest szansa??? Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: Mróz !!! :-((( 22.04.05, 08:57 Spokojnie, w ziemi to im nic nie zaszkodzi. Gorzej, że jest tak zimni, że nic nie lata. Jeśli kwiaty nie zmarzły to nie ma ich kto zapylić. Czarno to widzę. Chyba że sam z pędzelkiem za pszczołę będę robił ..... Odpowiedz Link Zgłoś
badziunia Re: Mróz !!! :-((( 22.04.05, 09:24 Ja tydzień temu wysiałam trawę, bo zrobiło się tak ciepło. Jak myślicie, raczej nic z tego nie będzie? Dzisiaj rano znowu było -2. Odpowiedz Link Zgłoś
nelena Re: Mróz !!! :-((( 22.04.05, 12:05 Trawie nic nie będzie,najwyzej póżniej wzejdzie.nie martw sie,cierpliwosci,mialam to samo,ale sie doczekalam po 3 tygodniach. Odpowiedz Link Zgłoś
tram_ktos Re: Mróz !!! :-((( 22.04.05, 22:06 We Wrocławiu na 2 m wysokości było -4 o 5 rano. Magnolie w ogrodach w większości "ścięte" do zera. Są też uszkodzenia na kwiatach czereśni. I rzeczywiście, pszczół jak na lekarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
aja9 Re: Mróz !!! :-((( 22.04.05, 22:23 U mnie -6.Brzoskwinia kwiaty ściete, prymulka żadna już nie kwitnie,szchownice leżą,cardiocrinum liście przymarźnięte,parzydło ścięte itd...rozpacz pozdrawiam,aja9 Odpowiedz Link Zgłoś
gebo13 Re: Mróz !!! :-((( 22.04.05, 23:14 Co się dało nakrywałam szmatami i pomogło! Niestety moje magnolie i forcysja też oberwały i to tak,że już chyba żadnego zdjęcia im nie zrobię :( Narazie udało się uratować:brzoskwinię,nektarynę ,czereśnię ,pędy róż i mnóstwo tulipanów... Odpowiedz Link Zgłoś
tram_ktos Re: Mróz !!! :-((( 23.04.05, 12:30 Czytałem, że kwiaty tulipanów znoszą mróz do -10 stopni, więc raczej nic im nie groziło. Odpowiedz Link Zgłoś
zyga5 Re: Mróz !!! :-((( 22.04.05, 23:39 Aja9 zapraszam na oglądanie szachownic,pierwiosnków ząbkowanych,ciemierników itd.Wszystko przykrywam dość sporymi doniczkami plastykowymi,a te mniejsze roślinki mniejszymi.Te które wychodzą / 5cm mnóstwo lili/ korą.Zmarzły nie przykryte prymulki,ale one wyjatkowo już długo kwitły.W namiocie nie ogrzewanym rosną i kwitną pomidorki oraz truskawki.Fuksje też są już ładne.Przykrywałem dodatkowo wewnątrz podwójną agrowłókniną.I pod nią jeszcze trzy szklane znicze.Wszystko rośnie wspaniale.Pozdrawiam Zygmunt. Odpowiedz Link Zgłoś
zyga5 Re: Mróz !!! :-((( 24.04.05, 14:37 Dzisiaj na działkach w Szczecinku o godz.6 rano było minus 7,5 stopnia C.W namiocie foliowym minus 5 stopni.Ale pod dodatkowym podwójnym przykryciem agrowłókniną pomidorki i reszta sadzonek,siewek żyją normalnie.Nie zapaliłem tych zniczy,dlatego o 6 rano już tam byłem.Znowu się udało.Uf.Zygmunt Odpowiedz Link Zgłoś
a.klara Re: Mróz !!! :-((( 24.04.05, 21:12 U mnie ścięło tawułki i zastanawiam się co z nimi zrobić - czy przyciąć pędy ze zmarźniętymi listkami, czy zostawić w spokoju? Poradźcie proszę... Pozdrawiam, Agata Odpowiedz Link Zgłoś