Dodaj do ulubionych

Kosiarka- z koszem czy bez ?

10.05.05, 11:37
Mam pytanie. Czy kupić kosiarkę z koszem na ściętą trawę. Do tej pory
używałem kosiarkę bez kosza i nigdy nie grabiłem ściętej trawy, efekty był
taki że trawnik po 5 latach był do niczego. Dodam że nie mam czasu na
grabienie trawy.

Pozdrawiam

Tomek
Obserwuj wątek
    • bea75 Re: Kosiarka- z koszem czy bez ? 10.05.05, 12:54
      no to chyba sam sobie odpowiedziałeś :-) z koszem ;-)
      pozdrawiam :-)
    • wcyrku1 Re: Kosiarka- z koszem czy bez ? 10.05.05, 14:18
      Na grunty slabe i przepuszczalne - kosiarka bez kosza.
      • ktom3 Re: Kosiarka- z koszem czy bez ? 10.05.05, 14:39
        No właśnie ja mam ziemię raczej ciężką, miejscami gliniastą. Tak więc trzeba
        będzie pomyśleć o nowej kosiarce.

Pozdrawiam

Tomek
        • kasia.lambert Re: Kosiarka- z koszem czy bez ? 11.05.05, 10:00
          my mamy FLYMO z koszem
          ja bym polecala, bo wtedy trawnik porzadniej wwyglada
          a juz szczegolnie skoro nie masz czasu grabic - przeciez niedlugo bedziesz
          kosic co 4- 5 dni (tak przynajmniej jest u nas w lecie, trawa rosnie jak szalona),

pozrowienia
          k
          • ktom3 Re: Kosiarka- z koszem czy bez ? 25.05.05, 10:26
            Dziekuję . Już sprawa jest przesądzona. Kupuję kosiarkę z koszem.

Pozdrawiam

Tomek
    • morgana_le_fay Re: Kosiarka- z koszem czy bez ? 10.05.05, 17:31
      Ja mam glinę i kosiarkę bez kosza. Z rzadka grabię. Kosiarka ma duży "odrzut" i wypluwa trawę niemal niezauważalnie. Prawdę mówiąc nie mam też prawdziwego "angielskiego" trawnika, tylko trawę + bogactwo wszelkiej zieleniny. Jednak przy wielkim ogrodzie, takim jak mój, nie wyobrażam sobie używania kosiarki z koszem. Kiedyś taka miałam i opróżnianie kosza co kilka chwil było bardziej męczące od samego koszenia.

Z całą pewnością, dla niewielkich i dopieszczonych trawniczków kosz jest wskazany.

morgana.
      • magda-p19 Re: Kosiarka- z koszem czy bez ? 10.05.05, 17:56
        Mój trawnik ma 1200 m kw.i od zawszę używam kosiarki z koszem. Ściętą trawę daję
        pod tuje i wszytko gra. Nie wyobrażam sobie zostawiania ściętej trawy. Tylko
        gnije i śmierdzi, poza tym wszędzie się roznosi i pies jest cały brudny:)
        Pozdrawiam.
      • wcyrku1 Re: Kosiarka- z koszem czy bez ? 10.05.05, 18:15
        Kosiarki bez kosza powinny mieć podwójne noże albo zdecydowanie wyższe
        obroty. Trawa powinna być z m i e l o n a bardzo drobno i dokladnie
        rozrzucona po trawniku. Tylko w takiej postaci opada na samą ziemię, między
        zdzbła trawy w ten sposób podlega b szybkiemu naturalnemu przetworzeniu na
        humus. ostatnio pokazały się w handlu kosiarki dwufunkcyjne z koszeniem: *
        tradycyjnym na "sieczkę" do kosza, * oraz z funkcją "mielenia" z wyrzutem
        bocznym.
        • morgana_le_fay Re: Kosiarka- z koszem czy bez ? 10.05.05, 21:36
          No to właśnie ja mam mielącą z wyrzutem bocznym. A "trawnik" 12000m2. Dlatego
          sobie wyobrażam zostawianie...

:))
    • mjot1 Re: Kosiarka- z koszem czy bez ? 10.05.05, 22:20
      No a schodząc na ziemię...
      Jaka jest różnica w cenie pomiędzy kosiarka z koszem a taką bez?
      Czy owa różnica jest aż tak porażająca?
      Czy ewentualny demontaż kosza jest aż tak pracochłonny czy też skomplikowany?

Najniższe ukłony!
      No chyba troszkę złośliwy... M.J.
      • saluti Re: Kosiarka- z koszem czy bez ? 11.05.05, 08:52
        Jesli ma sie taka kosiarke co tnie bardzo cienko to mozna poradzic sobie bez
        kosza. Dodam ze takie kosiarki sa dosc drogie no i na wiosne trawa rosnie
        bardzo szybko i na trawniku tak duzo zostaje ze jednak trzeba grabic. Ja mam
        kosiarke z koszem, przyznam sie ze wyrzucanie trawy z kosza jest uciazliwe.
        wczoraj wyrzucilam 6, przedwczoraj tyle samo. Worek zdejmuje sie bardzo latwo
        ale dla osob slabych lub z chorymi plecami moze to byc klopotliwe. zdejmuje sie
        Trawnik przypomina teren golfowy choc jeszcze do trawnikow angielskich mu
        daleko.
        • ktom3 Re: Kosiarka- z koszem czy bez ? 11.05.05, 09:08
          W taki razie mam pytanie. Jak szybko rozkłada się skoszona trawa kiedy będzie
          się ją wyrzucać na jedną pryzmę? Mam obawy że chyba dość wolno.

Pozdrawiam
          Tomek
          • morgana_le_fay Re: Kosiarka- z koszem czy bez ? 11.05.05, 09:23
            Moim zdaniem dość szybko. Przynajmniej bardzo szybko zmniejsza swoją
            objętość. Poza tym, możesz zawsze zastosować preparat kompostujący i otrzymać
            próchnicę w naprawdę krótkim czasie..
    • wcyrku1 Re: Kosiarka- z koszem czy bez ? 11.05.05, 17:43
      ktom3 napisał:

> Mam pytanie. Czy kupić kosiarkę z koszem na ściętą trawę. Do tej pory
      > używałem kosiarkę bez kosza i nigdy nie grabiłem ściętej trawy, efekty był
      > taki że trawnik po 5 latach był do niczego. Dodam że nie mam czasu na
      > grabienie trawy.
      >
      > Pozdrawiam
      >
      >
      Tomek

Ja nie mam zamiaru nikogo przekonywać do swoich racji, tylko opisuję
      swoje doswiadczenia z mojego trawnika 750m przy domu i w lesie. Tomek napisał
      że po 5 latach używania kosiarki bez kosza ma zniszczony trawnik. Ja z koleji
      po 3 latach używania yżywania kosiarki z koszem tez mam zniszczony trawnik.
      tylko dzięki wymianie doświadczeń na tym forum można ustalić wlaściwe
      rozwiązania. Swój ogród mam na grubej warstwie wapiennego gruzu rozbiórkowego,
      gleby jest na sztych. Trawa przestała rosnąć, podlewanie i zasilanie nic nie
      dawało. Momentem refleksji był fakt gdy polewaczki "chodziły" pół nocy a za
      dwa dni słońce wypaliło całe łaty -bo woda przelatywała jak przez sito i szła
      w gruz! W ub.roku wyciągnąłem kosiarkę starego wyjca, wysokoobrotową i już
      widzę poprawę, ta zbutwiała trawa zatrzymuje wilgoć. Dla siebie wyciągnąłem
      nast. wnioski - na moją ziemię wlaściwym rozwiązaniem jest kosiarka mieląca
      trawę drobno bez kosza. jest jeszcze inny aspekt - koszty - nikt tego tutaj
      nie poruszył. Chęć posiadania trawnika z komputerowym kolorem trawy z
      magazynów ogrodniczych powoduje,że wpadamy w samozapętlającą sie pułapkę.
      Więcej podlewamy, więcej dajemy nawozów, częściej musimy kosić jak tutaj pisano
      co 4-5dni i cały "dochód"!!! wyrzucamy na kompostownik pozbawiając gleby
      niezbędnego humusu. Taka intensywna uprawa trawnika prowadzi do jałowienia
      gleby, zakwaszenia, zamulenia i po pewnym czasie stwierdzamy ze trawa jest do
      d..y
      • morgana_le_fay Re: Kosiarka- z koszem czy bez ? 11.05.05, 22:03
        wcyrku1 napisał:
        i po pewnym czasie stwierdzamy ze trawa jest do
        > d..y

A ja uważam, że do d..y to już lepsze są liście...;))
        • wcyrku1 Re: Kosiarka- z koszem czy bez ? 11.05.05, 22:27
          morgana_le_fay napisała:

> wcyrku1 napisał:
          > i po pewnym czasie stwierdzamy ze trawa jest do
          > > d..y
          >
          >
          > A ja uważam, że do d..y to już lepsze są liście...;)) iście na kręgosłup
          najlepsze będą pokrzywy liście.
          • ktom3 Re: Kosiarka- z koszem czy bez ? 12.05.05, 08:54
            U mnie natomiast ziemia jest ciężka i żyzna, po ostatnich deszczach robi się
            zbita i kleista jak glina. Na początku trawa bez grama nawozu rosła jak
            szalona, nie nadążałem kosić. Wszystkie ścinki filcowały mi podłoże. Wczoraj
            podpatrzyłem trawnik u sąsiada, ma kosiarkę z koszem i trawnik po kilku latach
            użytkowania jest ok. Tak więc w moich warunkach trzeba zbierać kasę na kosiarę
            z koszem.

Pz. Tomek
            • ktom3 Pędraki !!! 12.05.05, 09:03
              Ponieważ temat jest trawnikowy dołączam go do tego wątku. Potrzebuję pomocy w
              mojej ziemi jest mnóstwo pędraków. Takich kremowych potworków długości około 3-
              4 cm. W miejscu gdzie zakładam nowy trawnik będę je wybierał z ziemi, ale co
              zrobić ze świeżo posianą trawą która już wschodzi. Niestety w tym miejscu nic
              nie zrobiłem porządku z robactwem i boję się że mi wszystko zniszczą.
              Próbowałem już środków chemicznych, ten specyfik chyba nazywał się Diazol,
              podlewałem nim ziemię i co ... efekt żaden wszystkie pędraki żyją. Może macie
              jakieś sprawdzone metody, które mogę zastosować na nowy trawnik.

Pozdrawiam
              Tomek
              • joasia72 Re: Pędraki !!! 13.05.05, 22:44
                Chyba musisz sprawić sobie kreta:)
                pozdrawiam
                Joanna
                • ktom3 Re: Pędraki !!! 16.05.05, 09:37
                  Kreta już miałem serdecznie dziękuję. Być może sporo pędraków skonsumował ale
                  zrobił przy okazji pobojowisko z ogródka. Także dzięki jeszcze raz i proszę o
                  inne pomysły.

Pozdrawiam
                  Tomek
                  • wcyrku1 Re: Pędraki !!! 16.05.05, 12:12
                    ktom3 napisał:

> Także dzięki jeszcze raz i proszę o
                    > inne pomysły.
                    >
                    >
                    >
                    >

::: Pomysł naszego eksperta - to Larvanem, preparat z nicieniami.
                    Pisał na tym forum własnie w tym temacie.
                    • ktom3 Re: Pędraki !!! 16.05.05, 13:01
                      Ok. Słyszałem, tylko gdzie to dostać. U mnie żaden sklep z chemią ogrodniczą
                      tego niema. Tak samo w centrach ogrodniczych, nawet nikt nie słyszał. Może jest
                      jakaś firma zajmujaca się wysłkową sprzedażą w której jest on dostępny. Proszę
                      o pomoc.

Pozdrawiam
                      Tomek
    • agajp1 Re: Kosiarka- z koszem czy bez ? 24.05.05, 22:20
      kup kosiarke z koszem i bez mulczowania bo na gliniastej glebie zacznie Ci
      wyrastac mech !!!!! sprawdzone
      • gebo13 Re: Kosiarka- z koszem czy bez ? 24.05.05, 23:08
        Z własnego doświadczenia piszę.Mam ogród,nie działkowy więc dziennie się
        korzysta z terenu.Na podwórzu kosimy z koszem aby na obuwiu się nie nosiło do
        domu i do ...wszędzie..Poza tym teren kosimy bez kosza i trawa ma się
        dobrze.Jak masz problemy z mchem,to posyp to miejsce w chłodne deszczowe dni
        mocznikiem.
        • ktom3 Re: Kosiarka- z koszem czy bez ? 25.05.05, 10:29
          Dzięki za porady. Będzie jednak kosiarka z koszem. Mam za ciężką ziemię. Trawa
          rośnie jak szalona.

Pozdrawiam

Tomek
          • gebo13 Re: Kosiarka- z koszem czy bez ? 25.05.05, 10:31
            A jeśli z koszem to nie plastikowym,bo pękają.te na stelarzach szmaciane są
            mocniejsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka