Dodaj do ulubionych

drzewko szczęścia

09.07.02, 12:25
witam,,
na liściach mojego kilkuletniego drzewka szczęścia pojawiło się mnóstwo
kilkumilimetrowych, brunatnych, wypukłych, jakby zkorowaciałych plamek.
Co jest przyczną, jak z nimi walczyć? Prosze o poradę.
Obserwuj wątek
    • ptasik Re: drzewko szczęścia 09.07.02, 18:37
      Witaj
      Z opisu wynika, że to są tarczniki albo miseczniki. Ja z difenbafii delikatnie pozmywałam woda z płynem do naczyć , ale można zmywać delitkatnie pałeczkami kosmetycznymi umoczonymi w denaturacie. Po zmyciu całej roślinki popryskałam ja takim gotowym środkiem na szkodniki. Było to bardzo niedawno - w sobotę, więc na ocenę skuteczności muszę poczekać.
      Na Twoim miejscu mimo wszystko delikatnie umyłabym całą roślinę, zwłaszcza, że drzewko szczęścia to bardzo ładna roślina i cierpliwie czekała na radę Pana Jerzego lub kogoś innego kompetentnego.
      Jeżeli zmycie wystarczy to mam zamiar po pierwsze jeszcze raz popryskać roślinkę, po drugie, jak już będzie całkiem zdrowa, to mam zamiar do ziemi włożyć pałeczki owadobójcze. Powodzenia w walce o drzewko szczęścia
      Pozdrawiam
      Katula

• miazga Re: drzewko szczęścia 11.07.02, 08:44
        witam,
        dziękuję za rade. Niestety tych plamek z drzewka nie da sie zmyć. Zeby je usunąć
        musiałabym je zdrapać, ale uszkadzam wtedy powierzchnie liścia. Te plamki to nie
        nalot, ale jakaś narośl, coś w rodzaju brodaweczek o nieregularnych kształtach.
        pozdrawiam

• piasia Re: drzewko szczęścia 11.07.02, 09:08
          Jeśli pod tymi brązowymi skorupkami jest biały proszek, to na mur-beton masz
          tarczniki. Zmywanie watką z denaturatem jest skuteczne, ale wymaga
          benedyktyńskiej cierpliwości (brawo Katulek!). Wersja dla niecierpliwych -
          opryskać środkiem o nazwie Actellic. Dostępny w maleńkich opakowaniach, po ok.
          3 zł.
          • miazga Re: drzewko szczęścia 11.07.02, 09:40
            witam,
            nie zauważyłam białego proszku. Dzisiaj wypróbuję moją cierpliwość i zmywanie
            detergentem. Może się uda. Dzięki :-)
            pozdrawiam
            • paciula Re: drzewko szczęścia 11.07.02, 19:09
              Jeżeli pod drzewkiem znajdziesz lepką wydzielinę to niestety tarczniki, ja się
              męczyłam z tym robactwem usuwając je za pomocą szpatułki z mojego drzewka
              prawie pół roku,za każdym razem wracało. Dlatego radzę wypróbować metodę
              chemiczną. Sprawdzone, tanie i bez stresu. (Dzieki Piasiu!) Pozdrawiam Patka:)
    • jerzy.wozniak Re: drzewko szczęścia 11.07.02, 19:34
      Witam na forum!
      Nie szukaj i nie skrob, bo to na pewno nie tarczniki. Takie skorkowacenia
      powstają na liściach w kilku wypadkach;
      Zraszałaś roślinę wodą na ostrym słońcu lub tuż przed jego padaniem na
      roslinę. Wówczas krople wody działają jak soczewki (tak je odkryto – soczewki
      rzecz jasna) i przypalają skórkę na niewielkim obszarze. Rana następnie pokrywa
      się kalusem i korkowacieje. Plam nie leczymy, ale im zapobiegamy.
      Stara ziemia i dawno nie przesadzana roślina. Na skutek choroby
      fizjologicznej powstają skorkowacenia liści, pędu i części gałązek. Przesadzamy
      roślinę i wymieniamy podłoże.
      Choroba grzybowa wywołana przez grzyby (czasem bakterie) atakujące
      rośliny osłabione lub nieprawidłowo pielęgnowane. Na liściach powstają plamy
      które po pewnym czasie u roślin gruboszowatych pokrywają się korkiem. Są one
      jednak w większości wypadków najpierw lekko wklęsłe. Roślinę przesadzamy,
      wymieniamy podłoże i opiekujemy się nią zgodnie z zaleceniami dla danego gatunku.
      Powodzenia,
      Jerzy Woźniak
      • miazga Re: drzewko szczęścia 15.07.02, 11:42
        bardzo dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka