grabowscy 06.07.05, 08:16 i zaslania nam cale swiatlo od poludnia. Sa to sasiadujace 100 metrowe dzialeczki przylegle do szeregowych segementow. Czy nie ma zadnych ograniczen? Prosze o porade. Jerzy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dominikams Re: SASIAD SADZI BRZOZY 06.07.05, 11:14 Cholera mnie bierze jak czytam takie posty!!! Czy ludzie nie maja wyobraźni?? Jeśli sasiad ignoruje twoje argumenty, ja zgłosiłabym to do wspólnoty, administracji - tym, którzy zarządzają tym osiedlem (bo chyba coś takiego macie?). Jeśli to nie podziała, w nocy podlałabym brzózki jakimś preparatem. Wiem, to ostateczność i niezbyt miłe wyjście z sytuacji, ale jeśli ktoś cię ignoruje, to trudno. Zresztą czy wolno sadzić wysokie drzewa na tak małych działkach? Może istnieje jakieś prawo, które to reguluje... Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: SASIAD SADZI BRZOZY 06.07.05, 16:52 Nie ma specjalnych przepisów dla ogródków przydomowych, stosuje się te dla ogrodów działkowych. O ile, oczywiście, zarządca osiedla nie ustalił własnych. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia72 Re: SASIAD SADZI BRZOZY 06.07.05, 16:56 Może ten sąsiad ma wyobraźnię, nie chce mieszkać na wybetonowanej patelni i woli brzozy niż np. lity mur z cegły na 1,80 m? A za zniszczenie czyjejś własności można nieżle odpowiadać. W jakiej odległości od granicy posadził te brzozy? poza tym poczytaj wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=14584328&a=14592576 pozdrawiam Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
waldi_333 Re: SASIAD SADZI BRZOZY 06.07.05, 17:00 Jaki to preparat np., też mam taki problem ze świerkami w rzędzie. Ekologów uspokajam -świeżo zasadzone. Nie dogadam się z firmą-próbowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia72 Re: SASIAD SADZI BRZOZY 06.07.05, 17:06 Jakaś firma posadziła świerki bez Twojej zgody na Twoim gruncie? Odpowiedz Link Zgłoś
waldi_333 Re: SASIAD SADZI BRZOZY 06.07.05, 17:10 Joanno -nie na moim!!! 2 metry za siatką rozdzielającą wspólne tereny. Od południa za kilka lat moje rośliny będą w cieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
tram_ktos Re: SASIAD SADZI BRZOZY 06.07.05, 19:22 Na terenie ogródków działkowych duże drzewo musi być posadzone co najmniej 6 metrów od granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia72 Re: SASIAD SADZI BRZOZY 06.07.05, 20:45 Tram_ktos, mam pytanie: czy w osiedlu domków jednorodzinnych lub w zabudowie szeregowej wystarczy 3 m od granicy? Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
grabowscy Re: SASIAD SADZI BRZOZY 07.07.05, 08:19 Wyjasniam - 1. nie ma wspolnoty, kazdy segment ma swoj grunt, KW i jest samodzielny / dwa wydzielone lokale w kazdym segmencie /. 2. brzozy sadza 1 do 2 m od plotka ktory rozdziela nasze posesje. 3. rozmawialem z sasiadem /to nasz byly inwestor/ i czekam na jego reakcje, a w tym czasie szukam argumentow :-) 4. szukam informacji do jakich wysokosci i jak blisko mozna sadzic drzewa. 5. nasze sa dzialki maja 9m x 13m i stykaja sie dluzszymi bokami, dzieli je 50cm polotek /ktory chce zmienic na wyzszy/. btw: Nie sadzilem, ze bedzie az tyle komentarzy. Za wszystkie DZIEKUJE i licze na jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: SASIAD SADZI BRZOZY 07.07.05, 08:50 Niestety znów smutna wiadomość dla moich forumowiczów. Polskie prawo ma w DUPIE własność prywatną i nie stworzyło od 60 lat żadnych szczegółowych przepisów regulujących te sprawy. W razie czego sądy powołują się na tak zwane prawo sąsiedzkie, o którym już pisałem i które można streścić słowami „Szedł któś drogą i szedł i szedł i szedł i nic z tego nie wychodziło i nie miało znaczenia”.....W razie czego jak sędzina nie ma nic, to powołuje się na przepisy samorządów ogródków działkowych, które nie są przepisami w całym tego słowa znaczeniu a jedynie zaleceniami ustalonymi przez zarząd POD jakiś 50 lat temu. Obecnie i prawo sąsiedzkie jak i przepisy POD można sobie głęboko.. ponieważ czasy się zmieniły (Ustawodawcy nie zauważyli tego faktu walcząc o jak najwygodniejsze usadzenia swych dup na stołeczkach) i to zarówno pod względem własnościowym jak i typów zabudowy. Przypuszczam wiec, że takich spraw jest kilka tysięcy rocznie, ale oczywiście można założyć sprawę w miejscowości Beredyczów czy jakoś tam, bo sądy niechętnie je biorą patrz wyżej. Sędzia bowiem musi wydając wyrok powołując się na konkretne przepisy, a nie mydliny jak to jest obecnie. Co gorsze nowe liberalizowane prawo budowlane również nie reguluje spraw zabudowy działek, nie ma wiec prawnych odnośników. Zarządy danego terenu bardzo niechętnie reagują na skargi swych lokatorów – spółdzielców. Tu jeszcze wchodzi tak zwany czynnik X czyli kultura naszego narodu a to już całkiem inna historia. Dla pocieszenia dodam ze latami mieszkając w Niemczech tez byłem świadkiem wielu tak zwanych spraw sąsiedzkich, nie jest to więc tylko zmartwienie naszych właścicieli posesji. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
grabowscy Re: SASIAD SADZI BRZOZY 08.07.05, 08:51 Bardzo dziekuje: - wiadomosc zla: nie mam co sie szarpac. - wiadomosc dobra: nie mam co sie szarpac. :-)) Gorzka prawda jest lepsza od falszywych przeswiadczen. Pozdrawiam - Jerzy Odpowiedz Link Zgłoś
jack9 Re: SASIAD SADZI BRZOZY 09.07.05, 15:33 Prawo nie stoi po Twojej stronie ale co Ci szkodzi porozmawiać z sąsiadem - być możę rzeczowe argunety trafia do niego Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: SASIAD SADZI BRZOZY 09.07.05, 19:33 Oj, chyba stoi. Prawo do korzystania z nieruchomości nie może ograniczać praw innych osób (sąsiadów) do korzystania z ich nieruchomości. Jeśli drzewa zacieniaja działkę sąsiednią "ponad miarę", czy jakoś tak, prawniczy żargon; można wnosić o ich usunięcie. Tak po ludzku - jeśli nie można z nieruchomości korzystać w zwykły sposób - bo sąsiad zacienia, hałasuje, smrodzi... Są na to przepisy tylko nie wiem gdzie ich szukać. Każdy prawnik-cywilista powinien wiedzieć. Oczywiście najpierw te brzozy muszą urosnąć i zacząc zacieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: SASIAD SADZI BRZOZY 09.07.05, 21:41 Myślę, że mógłbyś zadać to pytanie na forum prawnym: mforum.biz/ Basia ma rację, chodzi tylko o konkretne przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: SASIAD SADZI BRZOZY 26.08.05, 23:11 ja mam ten sam problem sąsiad ma świerki posadzone tuż przy płocie, załaniaja pół mojego ogrodu, co robic, są ogromnie wysokie, mówiłąm żeby ściąl, ale on to ma gdzeiś i co teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
heart_of_ice Re: SASIAD SADZI BRZOZY 27.08.05, 01:55 z jednej strony ja was rozumiem...:) a z drugiej... no jak ktos by do mnie przyszedl i kazal wyciac moje okazowe swierki to watpie, zebym to zrobila:)) [pomijam, ze musialabym miec na to zgode i uiscic oplate...] ale wszystko trzeba robic z glowa, a tej niestety wielu osobom brakuje... posadzic sobie wielkie drzewo na malej dzialeczce? za pare lat sami wlasciciele przestana sie miescic w swoim ogrodku, to oprzytomnieja:) a nawet jesli lokalne przepisy precyzuja, ze duze drzewo powinno byc 3 czy 4m od plotu, to nic nie da przeciez:) jesli to rzeczywiscie cos duzego, to za pare lat i tak zacznie rzucac cien:) Pauli -- Na ogół wszystkiemu sie umiem oprzeć - z wyjątkiem pokusy. EKGW Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: SASIAD SADZI BRZOZY 28.08.05, 06:27 Trudno o bardziej sensowna odpowiedz. Ja osobiscie wole drzewa(nawet jezeli powoduja cien) na granicy niz betonowe ploty. Drzewa, maja to do siebie iz rosna na kilka czy kilkadziesiat m. wysokosci i nie wazne czy one sa posadzone 2-4 czy 5 m od granicy i tak beda powodowaly cien jezeli naleza do wysokich drzew. A swoja droga, dla czego sie martwic o to co stanie sie z tymi drzewami za kilka czy kilkanascie lat? Moze po drodze padna,uschna, zachoruja i wygina. Odpowiedz Link Zgłoś