Dodaj do ulubionych

kariera sumaka

12.08.05, 18:08
moze sie myle ale jescze z 15 lat temu bylo to raczej rzadko spotykane
drzewo, nawet 'luksusowe' jak po domach yucca ;] ... nazywano je
wtedy 'drzewkiem palmowym' ... a teraz sadza to ludzie gdzie popadnie, jescze
troche i zastapi jarzebine czy brzoze w krajobrzie ...
Obserwuj wątek
    • podwiatr Re: kariera sumaka 12.08.05, 19:37
      to zależy gdzie u mnie w wa-wie rosły na trawnikach dobre ćwierć wieku temu.
      Mam na myśli trawniki miejskie,a nie jakiegoś wychuchola przydomowego .
    • zyga5 Re: kariera sumaka 12.08.05, 22:53
      Ale jak nam się jarzębina znudzi to ją możemy nawet zlikwidować a dprosły sumak
      po ścięciu to dopiero pokazuje swoją siłę.Puszcza dużo pędów z ziemi.
    • e28chru Re: kariera sumaka 13.08.05, 10:59
      Ja pamietam sumak sprzed 45 lat. Rosl na moim podworku. Teraz taki sam, tylko
      ladniejszy rosnie w moim ogrodzie i jest jego ogromna ozdoba.
      • kwiatwie Re: kariera sumaka 13.08.05, 11:38

Wlasnie.Zauwazylam,ze niektore drzewka maja taką piękną formę,kształt,a inne
        jakies takie badylowate i rachityczne. Czy mozna sumaka przycinac,aby ladnie
        sie rozrosl i nadac mu pożądany przez nas kształt?
        • basia961 Re: kariera sumaka 14.08.05, 06:13
          Sumak dobrze znosi cięcie, możesz go ciąć bez obaw. Tylko po co - ma ładny
          "parasolowaty" pokrój sam z siebie.
          • jackussi Re: kariera sumaka 14.08.05, 10:58
            Mamy sumaka pod blokiem- to pikne drzewko.Wyrósł jak palma, ma piekną rozłozoną
            koronę. Sumak jest kłopotliwy bo wypuszcza mnóstwo pędów jednak dla jego urody
            warto go mieć.
            jezeli pozwolimy rozwijać się młodym pędom to zrobi się krzew.
            • kwiatwie Re: kariera sumaka 14.08.05, 22:46
              I juz rosnie! Jeszcze nie wiem,drzewko parasolowate czy krzak...ale sumaczek!
              Pewnie wszyscy sąsiedzcy działkowcy mnie znienawidzą,ale to naprawde piekne
              drzewko.
    • hanka31 Re: kariera sumaka 14.08.05, 23:18
      A najpiekniesza jest odmiana strzepiasta bodajze sie nazywa ta odm Disecta
      • xysztov Re: kariera sumaka 02.10.05, 16:46
        bardzo efektowna, rosnie blisko mojej pracy. mam tez wrażenie że rośnie wolniej
        od formy dzikiej - dla mniejszegoogrodu jak znalazł. przed moim domem rosną 3 -
        w tej chwili są już ładnie przebarwione, oby tylko nie wiało mocno bo oblecą
        liście.
    • cereusfoto Re: kariera sumaka 16.08.05, 19:04
      Tak tylko zauważ, że mało kto go lubi. Ja lubię... mimo wszystko.
    • jerzy.wozniak Re: kariera sumaka 17.08.05, 07:56
      Sumak został wprowadzony do uprawy w odległej przeszłości i wówczas był raczej
      bardzo egzotycznym drzewem, ale już kilkadziesiąt lat temu został doceniony
      gdyż nie boi się niczego, a jego trujące drewna nie żre nic. I tak pochodzące z
      Ameryki północnej drzewko stało się pospolitym gościem w naszych ogrodach.
      Sumak, aby miał parasolowaty wygląd musi rosnąć jako soliter i mieć otwartą
      przestrzeń wokoło.
      Jurek
      • ap77 Re: kariera sumaka 02.10.05, 16:36
        Witam!
        A ja sie jedna skusialm na sumaka, tylko martwi mnie jedna rzecz-czy zarwoan
        zesnkie i meskie sumaki kwitna na bordowo? Kupilam nie kwiatnacy i teraz sie
        martwie (obok w szkolce stal kwitnacy, ale nie mziescilby soe do samochodu:)
        Jest szansa, ze bede szyszki?
        • xysztov Re: kariera sumaka 02.10.05, 16:50
          męski mają żółte wiechy, które niestety po przekwitnięciu rozsypują się. szyszki
          to niestety tylko u os. żeńskich - większość odbiorców jest zainteresowana
          właśnie nimi, więc myślę że w sprzedarzy są właśnie "samiczki".
          • ktom3 Re: kariera sumaka 03.10.05, 11:30
            Myślcie co chcecie ale ja za nim nie przepadam. Jeżeli rośnie w otoczeniu
            roślin mających nasze rodzime ewentualnie europejskie korzenie pasuje
            najczęściej jak pięść do oka. Po prostu jest egzotem i to taki przez duże E,
            mimo że faktycznie niczego się nie boi i bezapelacyjnie należy do czołówki
            pięknie przebarwiających się na jesieni roślin. W innym bardzie egzotycznym
            towarzystwie myślę, że były nawet nawet. Tylko kto ma taki ogród. Do naszych
            reali jakoś mi on nie pasuje.

Tomek
            • ktom3 Jarzębina 03.10.05, 11:35
              A co nasza poczciwa jarzębinka już wam się znudziła. Kształt liści podobny ale
              nawet dziecka nie pomyli jej z sumakiem. A teraz ma takie fajne koraliki. Cudo.
              Jak nie mają to trzeba konicznie kilka wysłać do Ameryki będą zachwyceni.
              Pozdrawiam

Tomek
            • przemoaj5 SUMAK ??? 03.10.05, 11:53
              Nie polecany zbytnio do ogrodów, bardzo ekspansywna roślina, chyba ze wysadzony
              do jakiejs beczki by nie rozrosł sie zbytnio. Doskonale nadaje sie na nasypy,
              na skwery w miastach. A rośnie wszędzie... Szkoda tylko ze tak sie rozrasta.
              Pozdrawiam

• litorija Re: kariera sumaka 03.10.05, 19:38
      Może ludzie przestaną sadzić sumaka octowca - bo o tym mówicie - jeżeli
      "rozniesie" się wieść, że jest to roślina trująca - a jest nią.
      • joasia72 Re: kariera sumaka 03.10.05, 20:22
        jerzy.wozniak 17.08.05, 07:56 napisał w tym wątku:

"...gdyż nie boi się niczego, a jego trującego drewna nie żre nic."

Czy liście też są trujące?
        Chyba nikt tego nie je, tak jak nie je trujących roślin doniczkowych.
      • haraposkutya Re: kariera sumaka 03.10.05, 20:25
        Indianie nie mieli o tym pojęcia - i z owocków sumaka octowca robili sobie lemoniadkę (Indian lemonade).
        Trujące są Rhus radicans, toxicodendron, verniciflua, ale typhina? Skąd masz takie dane?
        A zresztą, gdyby usunąć wszystkie trujące rośliny ozdobne, w ogrodach zrobiłoby się pustawo. Na parapetach także.
        Oczywiście, należy uważać na dzieci. W tej kwestii nie ma dwóch zdań.
        • pogotowieogrodnicze Re: kariera sumaka 03.10.05, 22:14
          a owoce cisa są jadalne a cała roslina i nasiona trujące,ale odbiegam od tematu
          mam u siebie Sumak `Dissecta`(podwójnie pierzasta) rośnie jak gałąż czyli
          ściele się(cecha odmianowa)
          Janusz
          • litorija Re: kariera sumaka 03.10.05, 22:45
            Dissecta - jest 2 razy ładniejszy (jak wskazuje "opierzenie") od octowca - ale
            chyba nie ma kwiatków typu szyszka jak sumak octowiec odm. żeńska.. za to liście
            mogą "konkurować" z klonem palmowym ;)
            • amadyn Re: kariera sumaka 03.10.05, 22:55
              www.mobot.org/gardeninghelp/plantfinder/Plant.asp?code=M100
              • litorija Re: kariera sumaka 04.10.05, 20:03
                :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka