Dodaj do ulubionych

zamioculcas

07.09.05, 11:22
mam to cudo od niedawna. rośnie jak drożdżach, więc powinnam przesadzić w
większą doniczkę.

niestety jestem totalną ignorantką w tych kwestiach, może podpowiecie mi jaki
piasek i kiedy najlepiej przesadzić?

ps. najbardziej boję się ogromnego pająka pod korzeniem:-)

dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • saabb Re: zamioculcas 07.09.05, 11:27
      najlepiej przesadzic wiosna ale ja przesadzalem w zeszlym roku jesienia i nie
      bylo problemow. Ziemia do kwiatow (z marketu) i nic mu nie jest:). Co do pająka
      to kup grube gumowe rekawice za łokcie i nic Cie nie wezmie :D
      • agnie_szka9 Re: zamioculcas 07.09.05, 11:42
        znalazłam w archiwum ubiegłorocznym:-)

Przesadzanie. Młode rośliny przesadzamy co roku, starsze co dwa, trzy lata, w
        marcu lub kwietniu. Najlepsze są płaskie pojemniki, w których kłącza mogą się
        swobodnie rozrastać (zbyt ciasne plastikowe doniczki mogą zostać rozerwane
        przez kłącza).

Na dnie doniczki musi się znajdować warstwa drenażu. Podłoże powinno być żyzne,
        próchniczne i przepuszczalne, jak np. mieszanina substratu torfowego z piaskiem
        lub drobnym żwirem i mieć odczyn kwaśny albo lekko kwaśny (pH 5,5-6,5).

Podczas przesadzania uważajmy, aby nie uszkodzić korzeni.
      • agnie_szka9 Re: zamioculcas 07.09.05, 11:43
        dzięki za radę z rękawiczkami:-)

pozdrawiam
        • kontaktowekonto Re: zamioculcas 07.09.05, 13:22
          a oco chodzi z tym pajakiem? Bo jakos nie łapie kompletnie.
          • saabb Re: zamioculcas 07.09.05, 13:37
            pod wiekszoscia tego typu kwiatow zadomawia sie duzy pajak i przy przesadzaniu
            trzeba bardzo uwazac zeby nie ukasil. Do tego najlepiej wlasnie zalozyc
            wspomniane rekawice za lokcie bo te pajaki lubia tez skakac...ot i cala
            historia :D
            • malinarak Re: zamioculcas 07.09.05, 14:35
              Najwazniejsza rzecz - nie przelewać zwłaszcza zimą - roślince tej nie jest w stanie nic zagrozić oprócz nadmiaru wody która doprowadza ją do gnicia. Tylko raz do roku wypuszcza nowe liście i jest ich od 3 do 7. Nie należy jej zbytnio nawozić. Nie znosi zbyt duzego nasłonecznienia - jeśli ma za dużo światła na liściach pojawiają się brązowe plamki. Przesadza się ją dopiero wtedy gdy nie mieści się doniczce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka