Dodaj do ulubionych

szerszenie - pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

11.09.05, 16:49
jak wysiedlic szerszenie spod mojego domu???? mam małe dziecko i boje sie by
go nie użadliło.Ktos ma jakies sprawdzone sposoby.Nie sa one w roju typu
np.jakas bania szerszeni tylko taka "mała grupka" stale latajaca w jednym
miejscu.prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • ciociaklementyna Re: szerszenie - pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.09.05, 17:00
      mistres napisała:

> jak wysiedlic szerszenie spod mojego domu???? mam małe dziecko i boje sie by
      > go nie użadliło.Ktos ma jakies sprawdzone sposoby.Nie sa one w roju typu
      > np.jakas bania szerszeni tylko taka "mała grupka" stale latajaca w jednym
      > miejscu.prosze o pomoc.

Nie probuj nic robic wlasnym sposobem!
      KONIECZNIE zawiadom natychmiast lokalne wladze i - na wszelki wypadek - straz
      pozarna. Powinni jak najszybciej przyjechac i w fachowy sposob zabrac cale
      gniazdo.
      Mnie w zeszlym roku mniej wiecej o tej porze roku uzadlil szerszen i malo nie
      umarlam. Okazalo sie, ze mam alergiczna reakcje oskrzelowa (pierwszy objaw -
      kaszel), przy ktorej mozna sie w ciagu minuty po prostu udusic.
      Nie dopusc do "przetestowania" w praktyce, czy Twoje dziecko ma jakies
      alergiczne reakcje (moga byc rozne) na jad szerszenia!
      ck
      • litorija Re: szerszenie - pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.09.05, 17:08
        Warto mieć pod ręką aerozol do zwalczania szerszeni. Efekt jest natychmiastowy.
        Owad ginie (prawdopodobnie w niesamowitych męczarniach) szybko. Zaczyna się od
        tego, że od razu traci lotność.
        • ptasik Re: szerszenie - pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.09.05, 18:22
          Ciociu Klementynko - ale tam nie ma gniazda

Mistres-proponuję wieczorem spawdzić, czy w miejscu, wktórym altają szerszenie nie ma jakiego owocu lub czegoś innego co je tam przyciąga...
          Również wiczorem, jak ich tam nie ma skoro nie ma tam gniazda spryskaj miejsce jakimś środkiem owadobójczym, zapach powinien je odstraszyć i zrezygnują.
          My jak przeganialiśmy je z domku w ogrodzie, gdzie szukały miejsca na gniazdo to to pomogło.
          • ciociaklementyna Re: szerszenie - pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.09.05, 20:32
            ptasik napisała:

> Ciociu Klementynko - ale tam nie ma gniazda

Ptasiku, u mnie byla bardzo podobna sytuacja. Przez okolo dwa tygodnie
            widywalam po kilka szerszeni latajacych wokol wierzby w moim ogrodku i
            siadajacych na niej (do tej pory nie wiem dlaczego). Gniazda nie widzialam.
            Dopiero po moim przypadku sasiedzi pokazali mi to gniazdo - na drzewie po
            drugiej stronie ulicy.
            Jezeli one fruwaja, to moga w kazdej chwili uzadlic. Ale rzeczywiscie, zanim
            sie zawiadomi straz, czy inna instytucje, trzeba by to gniazdo wysledzic, a w
            kazdym razie zorientowac sie, skad przylatuja i gdzie odlatuja.
            Co by nie byle, odradzam domowe sposoby. To moze byc bardzo niebezpieczne.
            ck
            • haraposkutya Re: szerszenie - pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.09.05, 23:12
              Obgryzały korę, aby zebrać materiał na gniazdo.
              Szerszenie dysponują jadem w ilości 0,16 - 0,19 mg, czyli niewiele więcej, niż osy (ok. 0,14 mg). W doświadczeniu przeprowadzonym na szczurach stwierdzono,
              że groźnie zaczyna być powyżej 150 ukąszeń na kilogram ciała.
              W dodatku szerszenie uchodzą za mniej agresywne, niż niektóre gatunki os.
              • litorija Re: szerszenie - pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.09.05, 22:21
                4 ukaszenia szerszenia i smierc gwarantowana.
              • antares777 Re: szerszenie - pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.09.05, 01:44
                haraposkutya napisał:

> Szerszenie dysponują jadem w ilości 0,16 - 0,19 mg, czyli niewiele więcej,
                niż
                > osy (ok. 0,14 mg).

Cóż za zadziwiająca precyzja!
                Czy można wiedzieć, w jaki sposób dokonano tych pomiarów i jaka jest ich
                dokładność? Może jakieś wskazanie źródeł tych informacji, pliiiiiz ;)

W doświadczeniu przeprowadzonym na szczurach stwierdzono,
                > że groźnie zaczyna być powyżej 150 ukąszeń na kilogram ciała.

No, to szczury jak smoki. Ciekawe czym karmione.
                I czy ktoś badał wpływ szczurzej diety na uzyskane (tak precyzyjne) wyniki?

Pomachiwajki
                Stary zgred
                • haraposkutya Re: szerszenie - pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.09.05, 22:15
                  www.vespa-crabro.de
                  • antares777 Re: szerszenie - pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.09.05, 23:45
                    Wielkie dzięki. :)))

Szkoda tylko, że jest to wiedza "internetowa", do której nie można mieć
                    większego zaufania niż do reklamy telewizyjnej :(

Z pomachiwajkami
                    Stary zgred
                    • haraposkutya Re: szerszenie - pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.09.05, 21:55
                      ???????????
                      www.vespa-crabro.de/quelle-kulike-habermann.htm
                      • antares777 Re: szerszenie - pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.09.05, 10:39
                        Tak, widziałem to wcześniej :)

I nie zmieniłem swego zdania :)

Pomachiwajki
                        Stary zgred
                        • mjot1 Re: szerszenie 15.09.05, 19:31
                          Hm... To może tak...
                          Proszę wskazać mi jakieś statystyki, które obrazowałyby niebezpieczeństwo
                          stwarzane przez szerszenie.
                          Proszę zapodać mi jakieś „krzywe”, które ukazałyby wielkości uśmierceń ludzi
                          przez szerszenie i odwrotnie.
                          Proponuję też by owe wielkości zapodane były nie w sztukach, lecz dajmy na to w
                          kg ciała owadziego i ludzkiego.
                          Np. w roku 1976 szerszenie uśmierciły 80 kg życia ludzkiego, natomiast ludzie w
                          odwecie zlikwidowali ileś tam ton szerszeni.

A jeśli ktoś wykaże, że śmierć ludzi spowodowana przez szerszenie sięga 1% masy
                          zamordowanych profilaktycznie i oczywiście humanitarnie szerszeni to
                          oświadczam, iż biegał będę po okolicy i tępił szerszenia za szerszeniem
                          niczym „stachanowiec” jakiś!

Jak można za potwornego zbrodniarza, za zwyrodnialca uważać wypatroszonego
                          denata podczas gdy „banda trojga” z „Czerwonym Kapturkiem” na czele ma się
                          świetnie?

Najniższe ukłony!
                          Nie wszystkim bajkom wiarę dający M.J.
    • ewa733 Re: szerszenie - pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.09.05, 19:01
      A u mnie dziś byli strażacy i zapiankowali moje szerszenie ( mam drewniany
      domek i były pod dachem w takim zakamarku trudno dostępnym),dopiero robiły
      sobie gniazdko na zimę. Trochę mi ich żal, zginą śmiercią głodową ale mam
      dwójkę małych dzieci i nie będę ryzykowała.
      Usługa darmowa. Polecam.
      Pozdrawiam.
      • mjot1 Re: szerszenie - pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.09.05, 20:52
        Taaa... Jeśli już coś musimy uczynić to czyńmy to w sposób „humanitarny”.
        „Humanitarny: ludzki, miłujący człowieka, szanujący jego godność, wykazujący
        troskę o człowieka, jego potrzeby, mający na celu jego dobro, ...” (hm... ileż
        w tym i troski i ciepła...)
        Najlepiej więc poprosić odpowiednie służby do tego powołane, które uczynią to w
        sposób fachowy i niechybnie „humanitarny” właśnie!

Najniższe ukłony!
        Zachwycony M.J.
    • tram_ktos Re: szerszenie - pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.09.05, 14:52
      Skontaktuj się ze Strażą Pożarną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka