Dodaj do ulubionych

iglaki w donicach

19.09.05, 10:03
Chciałabym wsadzić do 2 donic jakis dwa iglaki i postawić po lewej i prawej
stronie wejścia do domu. boję się tylko że jak tępiękne iglaki będą w
donicach, to ktoś może je wynieść razem z donicami. Czy ktoś ma sposób na
przytwierdzenie tycho donic?
Obserwuj wątek
    • tram_ktos Re: iglaki w donicach 19.09.05, 15:35
      > Chciałabym wsadzić do 2 donic jakis dwa iglaki i postawić po lewej i prawej
      > stronie wejścia do domu. boję się tylko że jak tępiękne iglaki będą w
      > donicach, to ktoś może je wynieść razem z donicami. Czy ktoś ma sposób na
      > przytwierdzenie tycho donic?

1) Wsadzić iglaki do gruntu. Będzie to z obopulną korzyścią dla Ciebie i dla
      nich (przestrzeń dla korzeni, dostęp do wody nawet podczas urlopu gospodarza,
      brak zagrożenia zalaniem, przemrożeniem korzeni w zimie i przegrzaniem w lecie).

2) Zabetonować?
      • cenia5 Re: iglaki w donicach 20.09.05, 07:54
        Takich odpowiedzi się spodziewałam :-) i 1 i 2
        • ktom3 iglaki w donicach- jak zabezpieczyć na zimę 20.09.05, 08:35
          Dołączam się do wątką z pytaniem o zabezpieczenie donic, które będą stały na
          dworze. Mam dwie drewniane donice w których rosną: choina kanadyjska, kiścień
          Waltera i trzmielina.Bedą fajnie wyglądać kiedy spadnie śnieg ale co zrobić z
          kiedy przyjdą duże mrozy. Szczególnie kiścień jest na nie wrażliwy.Mam taki
          pomysł: donice postawię na na 5 cm podstawce ze styropianu a boki donic obłożę
          10 cm warstwą słomy. Co wy na to? Może potrzebne jest lepsze zabezpieczenie?

Pozdrawiam

Tomek
    • gusia40 Re: iglaki w donicach 20.09.05, 10:12
      Jeżeli stoją na betonie to można przykleić ale jak się uwezmą to ukradną samą
      zawartość.Może tez się nikt nie połakomi. Swoją drogą ciekawa jestem jak mi
      przezimują zwykłe świerczki zasadzone do plastikowych donic po iglakach.Stoją
      rządkiem na każdym schodku jedna.Na razie mają po20 cm wys.Czy nie będzie im za
      zimno?
      • joasia72 Re: iglaki w donicach 20.09.05, 14:30
        Zależy gdzie mieszkasz, u mnie na wschodzie ziemia w donicy przemarza na wylot, tak samo wszystko, co w niej rośnie. Tylko porządne ocieplenie donic ratuje sytuację i uważam, że nie ma, co oszczędzać na ociepleniu. Roślinki raczej się nie zaparzą. Ja zrezygnowałam całkowicie z donic, bo jestem za leniwa i na zimę ocieplam tylko zmarzluchy rosnące w gruncie, a reszta radzi sobie sama.
        pozdrawiam
        Joanna
      • cenia5 Re: iglaki w donicach 21.09.05, 10:41
        Wow, niezly pomysl z iglakami na kazdym schodku. A co z wiatrem? Nie
        poprzewraca tych donic? Tym bardziej plastikowych?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka