Dodaj do ulubionych

Ulepszacz POKON

28.10.05, 14:34
Czy ktos stosował ten Ulepszacz? Czy jetem w błędzie pisząc, że jest to
mieszanka, chyba torfu z licznymi kawałkami izolacji dachowej czyli waty
mineralnej bądź waty szklanej? Sprawdzam u innych, bo może miałam pecha i
tylko ja trafiłam na worek zmiotek z magazynu z materiałami budowlanymi? A
może miałam szczęście kupując całe 50 l. za 28 zł?
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Ulepszacz POKON 31.10.05, 19:00
      Szczerze mówiąc nie otwierałem worków z ulepszaczem, aczkolwiek na łamach forum
      już wiele razy pisałem o tym co myślę o tak zwanej ziemi do kwiatów i różnych
      dodatkach. Co do wełny mineralnej to nie wiem czy wiesz, ale większość warzyw
      uprawianych jest w substratach tego typu, całkowicie jałowych i pozbawionych
      tego co nazywamy ziemią. Rośliny są podlewane komputerowo i w ten sposób
      otrzymują wszystkie potrzebne składniki pokarmowe. Pewnie też stąd smak mają
      sztuczny jakby coś plastikowy i holenderskie pomidorki raczej nie przypominają
      smakiem tych otrzymanych w ogródku nawożonym oborniczkiem. Być może wiec, że
      takie dodatki rozluźniające glebę są także w sprzedaży. Tylko, po co bo tak
      naprawdę lepiej dodać nieco obornika ze słomą i przekopać go na dwa sztychy i
      mamy glebę uzdatnioną na kilka lat. Torf obecnie nie jest zalecany dla wielu
      roślin iglastych i wrzosowatych gdyż posadzone w nim rośliny często zapadają na
      fytoftorozę, groźną chorobę grzybową której rozwój wielu wiąże właśnie z
      nadmiarem torfu.
      Jurek
      • brynia2 Re: Ulepszacz POKON 01.03.06, 10:28
        jerzy.wozniak napisał:

> Torf obecnie nie jest zalecany dla wielu
        > roślin iglastych i wrzosowatych gdyż posadzone w nim rośliny często zapadają na
        >
        > fytoftorozę, groźną chorobę grzybową której rozwój wielu wiąże właśnie z
        > nadmiarem torfu.
        > Jurek

No to czego użyć zamiast torfu, bo niezbyt się znam?
    • akk7 Re: Ulepszacz POKON 01.03.06, 09:45
      Przypomnę ten wątek, dodając, że nie mogę jeszcze nic powiedzieć o skutkach
      wykorzystania tego ulepszacza, gdyż kupiłam i zastosowałam go jesienią, m. in.
      do ukochanych powojników. W maju coś więcej powiem o rezultatach. Pozdrowienia.
      • klean Re: Ulepszacz POKON 01.03.06, 14:20
        Jestem zdania ze zamiast ulepszacza lepszy bedzie nawoz o dzialaniu
        dlugotrwalym. Nie trzeba sie nadzwigac a cena jest taka sama.
        Jesli bedziecie solidnie podlewac ogrod to bez ulepszacza urosnie wszystko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka