dadz 22.11.05, 08:08 Czy istnieje w Polsce zawód ogrodnika -domowego,coś podobnego jak niania czy gosposia.Czy mozna się z tego zajęcia utrzymać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przemoaj5 Re: Zawód-ogrodnik 22.11.05, 09:32 Witaj, Zawód ogrodnika istnieje nawet domowego. Zakładasz firmę i prowadzisz kilka ogrodów i na pewno sie z tego utrzymasz. Z jednego ogrodu to nie da rady, chyba ze będzie to duża posiadłość, ale podpisujesz umowy z włascicielami kilku ogrodów . Pozdrawiam. Przemo Jakubowski Odpowiedz Link Zgłoś
dadz Re: Zawód-ogrodnik 22.11.05, 09:59 Obawiam ,się że "ZUSY" i inne sprawy zjedzą połowę dochodów,obliczyłem ,że cena 1rbg musiałaby wynośić jakieś 10zł żeby wyjśc na swoje Czy to nie za dużo? Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: Zawód-ogrodnik 22.11.05, 11:03 Ups: ZUS : 800 PLN Biuro rachunkowe : 200 PLN Benzyna: 400 PLN Chcesz zarobić 2000 zł wiec : Przychód to ok 3500-4000 PLN Jeden klient ok. 500 zł Czyli potrzebujesz 7 klientów. Czyli na klienta masz ok. 4 dni bez niedziel. Czyli 8 razy po 1/2 dnia , co daje ok. 2 wizyty w tygodniu po 4 godziny. Do tego dolicz jeszcze inne usługi jak np: sprzedaż roślin itd... Pozdrawiam Skąd jestes ? Przemo Jakubowski Odpowiedz Link Zgłoś
dadz Re: Zawód-ogrodnik 22.11.05, 11:43 Dzięki przemoaj5 Jestem z Rzeszowa i przez rok pracowałem dorywczo w tej branzy i największa cene jaką udało mi się wynegocjowac to 10zł na godzine. jeśli masz jakieś doświadczenia w tej branzy i nie będziemy konkurencją to może podasz kilka wskazówek na poczatek działności np jaką poleciłbyś profesjonalną kosiarkę z prawdziwego zdarzenia ,której używają np ludzie z zieleni miejskiej Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: Zawód-ogrodnik 22.11.05, 11:56 Witaj, Zapraszam na prywatnego e-maila. Pozdrawiam Przemo Odpowiedz Link Zgłoś
jack9 Re: Zawód-ogrodnik 22.11.05, 12:27 Fajne wyliczenia przemo - wynika z nich że klient za godzinę usług ogrodnika musiałby zapałcacić min 15 zł. Pytanie tylko co między listopadem a lutym? Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: Zawód-ogrodnik 22.11.05, 12:29 Witam, Zimą przygotowujesz projekty ogrodów, za które bierzesz zdecydowanie większą kasę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
poppy3 Re: Zawód-ogrodnik 23.11.05, 13:30 Pragnę zauważyć, że obecnie jest ulga w ZUSie dla początkujących przedsiębiorców ( o ile przedsiębiorca nie pracuje w wolnym zawodzie) i składka na ZUS dla takowych wynosi ok 255 przez 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: Zawód-ogrodnik 22.11.05, 13:20 A co powiecie na projekty za 5.000 zł ? Wtedy na godzine zarabia sie 200 zł....... Ale o cenach to trudni mówic... wszystko kształtuje rynek...... Na zasadzei pobytu i podazy. Moja kalkulacja była baaardzo usrednioną dla sredniej wielkosci miasta. Pozdrawiam Przemo Jakubowski Odpowiedz Link Zgłoś
witch5 Re: Zawód-ogrodnik 23.11.05, 08:03 przemoaj5 napisał: > A co powiecie na projekty za 5.000 zł ? > Wtedy na godzine zarabia sie 200 zł....... > Ale o cenach to trudni mówic... wszystko kształtuje rynek...... > Na zasadzei pobytu i podazy. Moja kalkulacja była baaardzo usrednioną dla > sredniej wielkosci miasta. > Pozdrawiam > Przemo Jakubowski Oj chyba przesadzasz - w ciągu 25 godzin nie da sie zrobić poważnego projektu ogrodu. Tak szybko pewnie można zrobić nieskomplikowany projekt na 100-200 m kw. ale taki zwykle nie kosztuje 5000 zł. A może Ty Przemo jesteś takim szybkim projektantem? 25 godzin czyli ok. 3 dni zwykle poświęcałam na obejrzenie terenu, analizy, szkice koncepcyjne, a zostają do wykonania projekty techniczne, a to dużo więcej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: :) 23.11.05, 13:33 do nnike: Bardzo dziękuję za spostrzegawczość. Planuje coraz więcej kupować linków, bo coraz wiecej ludzi wchodzi na stronę. Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do korzystania z moich usług. Oczywiście usługi gratis, bo takie jest złożenie forum. Pozdrawiam serdecznie Przemo Odpowiedz Link Zgłoś