Dodaj do ulubionych

tajemnicze robaczki

IP: 213.241.35.* 09.01.06, 12:56
W doniczce z moim zamiocuclasem pojawiły się malusieńkie, białe, maszerujące
robaczki. Są maleńkie, około 2 mm, białe. Raz były podlewane środkiem na
mszyce, drugim razem zatopione. Mają się całkiem żwawo. Cóż to za świństwo i
czym to zwalczyć?
Obserwuj wątek
    • nnike Re: tajemnicze robaczki 09.01.06, 14:35
      "To jest forum ze zdjęciami ogrodów i roślin :-)
      Do dyskusji zapraszamy na forum Ogród."

Da się je sfotografować?
      • biesiadnik1 Re: tajemnicze robaczki 09.01.06, 15:55
        Niki przeciez tego swinstwa nie da sie sfotografowac:-)
        • biesiadnik1 Re: tajemnicze robaczki 09.01.06, 15:58
          p.s. u mnie trz juz sa. W zeszlym roku podlewalem przez trzy tygodnie jakims
          preparatem ale to bylo strasznie drogie poskutkowako dopiero na wiosne gdy
          wystawilem wszystkie donice na taras.
        • nnike Re: tajemnicze robaczki 09.01.06, 18:33
          biesiadnik1 napisał:

> Niki przeciez tego swinstwa nie da sie sfotografowac:-)

Tak tylko podpowiadam ;) Teraz wątek musi przejść na "Ogród".
          • biesiadnik1 Re: tajemnicze robaczki 10.01.06, 08:20
            ...i nie przeszedl:-)
            • nnike Re: tajemnicze robaczki 10.01.06, 08:30
              biesiadnik1 napisał:

> ...i nie przeszedl:-)

To znaczy, że forum jest bez opieki. Mam nadzieję, że chwilowej.
              • nnike Najważniejsza jest konsekwencja 11.01.06, 00:22
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=28509938&a=28509938
              • doral2 Re: tajemnicze robaczki 11.01.06, 09:33
                hmm...dzieki za dobre rady, ale kim ty jesteś żeby mi dyktować co mam robić,
                gdzie zakładać swoje forum i gdzie przenosić? Przeszkadza ci tak strasznie moje
                forum? Nadepnięto ci na odcisk czy wstałaś lewą nogą?
                • nnike Re: tajemnicze robaczki 11.01.06, 10:21
                  Masz jakieś swoje forum?? To tutaj i "Ogrody" jest NASZE. Chyba nie o nich
                  wspominasz.
                  Po prostu jest zasadą, że na forum "Ogrody" wkleja się zdjęcia, a dla wątków
                  typowo werbalnych jest miejsce tu, na forum "Ogród".

Co do robaczków - wazonkowców, nie zatopisz ich, bo wylęgły się z powodu zbyt
                  intensywnego podlewania. Podobno są nieszkodliwe.
                  Wpisz w wyszukiwarkę "wazonkowce", albo "białe robaczki" i szukaj. Było sporo
                  postów na ich temat.
                  • doral2 Re: tajemnicze robaczki 11.01.06, 13:34
                    Widzę, że masz silnie rozwinięte poczucie własności. Postaram sie skasować
                    wątek z TWOJEGO forum ogrodowego i założyć tam, gdzie jest przyjazny klimat
                    niezależnie od tematu i zdjęć lub ich braku. POzdrawiam wszystkich. Dzięki za
                    dobre rady w kwestii robaczków. Były niezwykle cenne i budujące.
                    Dostarczyliście mi mnóstwo informacjina temat WASZEGO forum i żadnych
                    konkretnych na temat białych robaczków. To miłe i niezwykle budujące.
                    • nnike Re: tajemnicze robaczki 11.01.06, 14:52
                      Czy możesz jeszcze raz przeczytać ZE ZROZUMIENIEM moją wypowiedź?
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=34659374&a=34772526
                      Napisałam tam wyraźnie, że forum jest NASZE, w odpowiedzi na Twoje sugestie, że
                      jest Twoje.

A za info odnośnie robaczków, którego Ci mimo wszystko udzieliłam, wypadałoby
                      choć burknąć "dziękuję".
                      • doral2 Re: tajemnicze robaczki 12.01.06, 08:57
                        Sugeruję przeczytać również moje wypowiedzi ZE ZROZUMIENIEM. Podziekowania za
                        cenne rady nt. robaczków są w środkowej części, należy czytac całą wypowiedź
                        ze zrozumieniem a nie to co się chce wyczytać. I to nie moje były sugestie na
                        temat TWOJE/MOJE forum. Z mojej strony było jedynie pytanie o robaczki, z
                        twojej zaś niezwykle pouczjące wypowiedzi nt. MOJE/TWOJE forum oraz braku
                        zdjęć. Tak jakby od braku zdjęć miał się zawalić cały świat.
                        • nnike Re: tajemnicze robaczki 12.01.06, 10:03
                          doral2 napisała:

> Sugeruję przeczytać również moje wypowiedzi ZE ZROZUMIENIEM. Podziekowania za
                          > cenne rady nt. robaczków są w środkowej części, należy czytac całą wypowiedź
                          > ze zrozumieniem a nie to co się chce wyczytać.

Jeśli piszesz z sarkazmem, że "za TAKIE rady to Ty dziękujesz", ma to odwrotne
                          znaczenie niż powinno. Więc nie ściemniaj, że dziękowałaś z serca.

> Tak jakby od braku zdjęć miał się zawalić cały świat.

Świat może nie, ale forum być może. "Ogrody" wypadałoby zamknąć, gdyby wszyscy
                          postępowali tak jak Ty. Skoro jest forum "Ogród", na którym nie trzeba wklejać
                          zdjęć, to po co "Ogrody" bez nich?...
    • jerzy.wozniak Re: tajemnicze robaczki 12.01.06, 07:05

Proszę się nie przerażać, to tylko pierwogonki lub szczeciogonki, prymitywne
      owady żywiące się nie rozłożoną materią organiczną lub wysysające produkty
      mikroryzy. Nie są szkodliwe dla roślin przynajmniej w rozsądnej ilości. W
      doniczce potrafią czasem uszkadzać włośniki czyli najdrobniejsze korzonki. Są
      świadectwem że ziemia użyta jako podłoże nie była do końca kompostowana. Aby
      się ich pozbyć należy kupić w sklepie ogrodniczym najmniejsze opakowanie środka
      Basudin i po rozcieńczeniu podlać nim roślinę. Rozcieńczamy go z wodą wg
      przepisu na ulotce. Można też stosować wywar z nikotyny, jest równie skuteczny
      ale ziemia po jego użyciu nabiera nieprzyjemnego zapachu. Odwrotnie rzecz się
      ma z Basudinem, ten śmierdzi strasznie po zmieszaniu go z wodą, ale zapach ten
      szybko znika. Pierowgonki nie przenoszą się do sąsiednich doniczek, chyba że
      zostaną przeniesione z ziemią. Zresztą w starej ziemi doniczkowej lub podłożu
      na bazie torfu nie rozwijają się tak lawinowo gdyż nie maja co jeść. Odwrotnie
      do tego co ci napisano w poście, nie lubią wody i właśnie jak mocno podlejesz
      roślinę to wyłażą na powierzchnię (nie lubią światła). Wazonkowce to całkiem
      coś innego i bardzo rzadko spotykanego w doniczkach. Do niewielkie skąposzczety
      (wujkowie dżdżownic) nadmierna ich ilość jest szkodliwa dla rośliny gdyż
      podobnie jak dżdżownice w doniczce nie są pożądane.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • doral2 Re: tajemnicze robaczki 12.01.06, 09:00
        Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Kwiatek był podlewany jakimś preparatem na
        mszyce (nie pamiętam w tej chwili nazwy preparatu), śmierdzącym strasznie jak
        nafta czy benzyna, ale robaczki nadal miały sie dobrze. Teraz kwiatek przestał
        byc podlewany, wystawiony jest na wiekszą ilość światła. Sygestie co do jakości
        podłoża chyba pominę, bo podłoże jest świeże, dwa miesiące temu kwiatek był
        zasadzony ze szczepki. Ale może jak przeschnie gruntownie to przesadzę jeszcze
        raz. Dziekuję jeszcze raz i pozdrawiam.
      • nnike Re: tajemnicze robaczki 14.01.06, 19:05
        jerzy.wozniak napisał:

> Odwrotnie do tego co ci napisano w poście, nie lubią wody i właśnie jak mocno
        podlejesz roślinę to wyłażą na powierzchnię (nie lubią światła). Wazonkowce to
        całkiem coś innego i bardzo rzadko spotykanego w doniczkach.

Pomyliłam nazwę. Chodzi o skoczogonki. Też białe, tylko mikroskopijnie małe.
        Biorą się ze zbyt wilgotnego podłoża.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka