Dodaj do ulubionych

ocieplenie klimatu niestety postępuje

28.01.06, 09:27
wiadomosci.onet.pl/1309235,242,kioskart.html
Cóż, przykre i bardzo niepokojące. Zwłaszcze mnie krew zalewa jak słyszę, że
Bush to sobie olewa.

I niech nikogo nie zmyli ten mroźny styczeń w Polsce. Zima w Ameryce
Północnej jest niewiarygodnie ciepła. W Winnipegu w Kanadzie średnia
temperatura stycznia to normalnie ok. -18 stopni. Teraz "wychodzi" -7, a do
końca miesiąca zostały 3 dni. To tak jakby u nas w styczniu panowały
temperatury z przełomu kwietnia i maja.
Obserwuj wątek
    • litorija Re: ocieplenie klimatu niestety postępuje 28.01.06, 11:21
      nie ma co panikować.
      I tak do końca nie należy zrzucać wszystkiego na działalność człowieka. Natura
      rządzi się własnymi prawami. Ziemia już od kilkuset lat znajduje się w okresie
      Interglacjału.

p.s. "nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło"
    • foxtrot3 Re: ocieplenie klimatu niestety postępuje 28.01.06, 13:34
      Wszystkiemu winien jest "PODMUCH PUTINA"kto mu zajdzie za pazurki ,temu dmucha z syberii -30*;) hehehe
      • azoorek Re: ocieplenie klimatu niestety postępuje 28.01.06, 14:52
        Dobre :)) Mam nadzieje, ze cieplem tez tak w lato powieje, bo mam dosyc zimnych
        letnich miesiecy.
        • tram_ktos Re: ocieplenie klimatu niestety postępuje 28.01.06, 17:21
          Żeby tylko nas jakiś huragan nie zwiał.
      • tram_ktos Re: ocieplenie klimatu niestety postępuje 28.01.06, 17:20
        Oczywiście, każdą teorię można wyśmiać. Na mnie ogrom zmian, jakie w środowisku
        wprowadził człowiek, robi wrażenie. Kiedyś Polska była jedną wielką puszczą,
        teraz lasy zajmują niewiele ponad 27% powierzchni. Codziennie dymimy, kopcimy
        spalinami. Trudno mi uwierzyć, żeby to nie miało wpływu na otaczający nas świat.
        • foxtrot3 Re: ocieplenie klimatu niestety postępuje 28.01.06, 17:50
          Poczekaj jeszcze troche UE juz robi doplaty do lasow ,zniosa limity to i lasow w polsce przybedzie
          • ignorant11 Re: ocieplenie klimatu niestety postępuje 28.01.06, 17:53
            foxtrot3 napisał:

> Poczekaj jeszcze troche UE juz robi doplaty do lasow ,zniosa limity to i
            lasow
            > w polsce przybedzie
            >
            +++Po tych eurodebilach spodziewalbym sie raczej,że wprowadzą limit na
            lesistośc, aby zagwarantowac wysokie ceny na drewno...
            :))
            • litorija Re: ocieplenie klimatu niestety postępuje 30.01.06, 17:43
              ale z tym perygacjałem to chyba coś nie tak...
              • ignorant11 Re: ocieplenie klimatu niestety postępuje 31.01.06, 20:52
                litorija napisała:

> ale z tym perygacjałem to chyba coś nie tak...

Sława!

To sie chyba nazywa interglacjałem???

Nie jestem glacjologiem,wiec moze wybaczysz?
                :))

Pozdrawiam i zapraszam na:
                Forum Słowiańskie
                • litorija Re: ocieplenie klimatu niestety postępuje 31.01.06, 22:19
                  :)
                  czekam na minus 20 C w sobotnią noc. Mam dosyć tych mokrych ulic, które
                  oślepiają i tego "zdechłego" powietrza. Niech ostro zawieje i przyniesie nam
                  szybko mróz - w końcu zima jest.
                  • tram_ktos Re: ocieplenie klimatu niestety postępuje 01.02.06, 20:35
                    W weekend są duże szanse, że powieje mrozem. Choć w tej chwili wieczorem we
                    Wrocławiu zrobiło się nagle -9 .
        • yuyy Re: ocieplenie klimatu niestety postępuje 01.02.06, 10:00
          z tą "jedną wielką puszczą" to nie przesadzajmy... kilka tysięcy lat temu to
          Polska była jednym wielkim, ale stepem.

Lasy na terenie Polski pojawiły się całkiem mniedawno (porzynajmniej w
          geologicznej skali czasu), góra parę tysięcy lat temu.

Tak więc hasło "nie było nas - był las" jest raczej błędne bo najprawdopodobniej
          człowiek na naszych terenach był wcześniej niż "jedna wileka puszcza"

Leo
          • lukaszkozub Re: ocieplenie klimatu niestety postępuje 01.02.06, 21:15
            Z tym stepem to tez przesadzone - to była tundra...
            A drzewa pojawiły się u nas jakies 10 tys lat temu...
            Ale to było teraz - czyli w epoce lodowcowej, a wczesniej zanim jakis 1 milion
            lat temu klimat zaczął wariowac i na przemian się schładzać i ogrzewać rosły na
            naszym terenie olbrzymie puszcze...
            I to składajace się z gatunków, które dziś często uznajemy za "okropne egzoty" -
            one po prostu wyginęły w zlodowaconej Europie, aprzetrwały w
            bardziej "otwartych" na południe Azjii i Ameryce - bo kiedys strefa umiarkowana
            na całym Świecie miała jedna florę.
            W miocenie (który był cieplejszy) i pliocenie (który miał klimat jak
            dzisiejszy) rosły u nas ogromne puszcze składajace się z takich pięknych drzew
            jak sekwoje, cypryśniki, cyprysiki, tuje, choiny, cedry, świerki sebskie,
            szydlice, tulipanowce, orzechy, kasztany a w Karpatach rosły lasy sośnicowe!
            dzis pozostałości tych lasów - szczególnie bagiennych lasów cypryśnikowych
            (takich jak dalej rosna na południowym wschodzie USA - gdzie klimat się przez
            ostatnie miliony lat nie zmienił)- tworzą rozsiane po całym kraju pokłady węgla
            brunatnego.
            Pnie i gałezie tych drzew a nawet szyszki można znaleźć np nad Bałtykiem - na
            Rozewiu w piaszczystych osadach dolnej części klifu...
            Wyglądaja jakby miały zaledwie kilka lat, a ludzie robią z nich ogniska, nie
            wiedząc , ze to drewno sekwojii, które ma 10 milonów lat...
            Geolodzy z UW znaleźli tam na plaży szyszki cyprysników, cyprysików i sekwoi...
            • ignorant11 Re: ocieplenie klimatu niestety postępuje 01.02.06, 21:36

Sława!

Dlatego pamietając o tym zupełnie nie wzruszam sie alarmami naiwedzonych
              ekologów...

Wiecej: nawet uwazam,że dobrze byłoby gdyby Ocean Lodowaty odmarzł, a u nas
              zapanował kalifornijski klimat...

Forum Słowiańskie
              • litorija Re: ocieplenie klimatu niestety postępuje 02.02.06, 00:32
                taak..i przy okazji zalałoby kawał Polski poczynając od Żuław oczywiście, które
                leżą w depresji (-1.8 m p.p.m. koło jeziora Druzno)..
                Ignoranicie drogi, pozdrowienia z Pomorza z nad Zatoki Gdańskiej !
                • ignorant11 Re: ocieplenie klimatu niestety postępuje 02.02.06, 14:27
                  litorija napisała:

> taak..i przy okazji zalałoby kawał Polski poczynając od Żuław oczywiście,
                  które
                  > leżą w depresji (-1.8 m p.p.m. koło jeziora Druzno)..
                  > Ignoranicie drogi, pozdrowienia z Pomorza z nad Zatoki Gdańskiej !

Sława!

Chyba samo odmrozenie Arktyki nie podniosłoby znacząco poziomu morza, bo
                  przeciez ten lod plywa i tak, wiec wypeira, pozatem nie ma go az tak duzo.

A drepresje?

PObuduje sie tamy jak Holendrzy, albo powiekszymy Zatoke, skoro Pucka zarasta...
                  :)))

Forum Słowiańskie
                  • litorija Re: ocieplenie klimatu niestety postępuje 02.02.06, 14:59
                    To ja jeszcze dodam, że Bałtyk wydziera Polsce ląd w tempie 1m/rok, a
                    Skandynawia cały czas podonosi się do góry, jak do tego dodać coś częste
                    ostatnio trzęsienia ziemi w rejonie Suwałk to naprawdę zaczyna się robić POWOLI
                    ciekawie.

p.s. Olendrów i Feteraków to już tu kiedyś mieliśmy, którzy wyniku braku ducha
                    patriotyzmu umknęli w okresie przed 1914 i 1939; coś ostatnio znowu zaczynają
                    się tu kręcić..
                    Zatoka sama się powiększy, a człowiek co najwyżej będzie się mógł tylko na to gapić.
                    Jeśli teraz wiadomo, że morze pochłania ląd 1m/rok i nie robi się nic, żeby
                    temu zapobiec to o tamach nie ma co marzyć.
    • ignorant11 Re: ocieplenie klimatu niestety postępuje 28.01.06, 17:34
      tram_ktos napisał:

> wiadomosci.onet.pl/1309235,242,kioskart.html
      > Cóż, przykre i bardzo niepokojące. Zwłaszcze mnie krew zalewa jak słyszę, że
      > Bush to sobie olewa.

++I ma racje! Dobrze byloby by i nasze uniodebile wycofali sie z kretyńskiego
      protokołu z Kioto. Szczególnie teraz w obliczu kryzysu energetycznego musimy
      przeprosic się z weglami...

Sława!

Te bajania o ocieplenie sa kompletnymi nonsensami. Bo na poprzednim przelomie
      tysiacleci temepratury byly znacznie wyższe niż teraz i nawet w Skandynawii
      hodowano winogrona...

Dopiero ok 15 wieku nastpiło ochlodzenie nazywane mała epoka lodowcową gdy
      zamarzal Baltyk, czy Tamiza.

Teraz wychodzimy z tego malego zlodowacenia i mamy mały perglacjał.

Zatem te wszystkie nonsensy o CO itp gazach cieplarniach to czysta bzdetologia
      podobnie jak z dziura ozonowa czy ptasia grypa.

Po prostu ktos usiłuje na tym zarobic, razem z niewydarzonymi naukawcami...

Forum Słowiańskie
    • ignorant11 A dalej wysoko na połnocy???:))) 28.01.06, 17:51

Sława!

Powyzej Zat Hudsona i na wyspach Królowej Elzbiety czy Elsmera..?

To bylaby wspaniala wiadomosc!

Forum Słowiańskie
      • venus22 Re: A dalej wysoko na połnocy???:))) 01.02.06, 08:36
        ja rowniez ubolewam nad faktem ze czlowiek zagarnia coraz wiecej przestrzeni,
        gina lasy, gatunki roslin i zwierzat, zatruwa sie wode w oceanach, powietrze,
        spada "acid rain" ale mam nadzieje ze tak zle nie bedzie..

Venus

• tram_ktos Rozwinięcie 16.02.06, 17:22
      www.ogrody.szu.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=7&Itemid=1
      Bardziej szczegółowe dane dot. efektu cieplarnianego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka