iwonaw6 20.04.06, 07:22 No właśnie w zeszłym roku jesienią posiałam trawę, teraz widzę, że trochę się przerzedziła i nie wiem co najpierw czy czekać na pierwsze koszenie a potem nawieźć czy najpierw podsypać i później skosić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jokaer Re: nawozić czy kosić co pierwsze? 20.04.06, 07:47 pierwsze koszenie :należy kosić kiedy trawa osiągnie wys.8-10 cm jeżeli chcemy kosić na stałe na wysokość np.3,5 cm to pierwsze koszenie nalezy wykonać na 5,5; a w praktyce to: 1. powinno się zwałować trawnik , żeby docisnąć do gleby młode rośliny 2. nie powinno się ściąć więcej niż 1/3 wysokośći 3. sciętą pierwszą trawę powinno się zostawić na trawniku Jola Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: nawozić czy kosić co pierwsze? 20.04.06, 08:55 Dlatego też najlepiej siać trawę w czerwcu. Szybko wschodzi, a przed zimą zdąży się to wszystko zrobić i w zimie jest już porządny trawnik, a nie słabe siewki. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaw6 Re: nawozić czy kosić co pierwsze? 20.04.06, 14:51 Tak wiem, że lepiej siać w czerwcu, ale nie wszystkim czas pozwala aby się takimi rzeczami zajmować jeżeli jeszcze budowa domu trwa. Dowiedziałam się jak ją kosić ale dalej nie wiem co pierwsze czy ją najpierw pobudzić do wzrostu przez posypanie nawozem a potem kosić? czy najpierw kosić a potem nawóz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: nawozić czy kosić co pierwsze? 20.04.06, 14:56 jak podrosła na tyle, żeby ją skosić to koś i potem nawieziesz ale nie wygrabuj pierwszego pokosu Odpowiedz Link Zgłoś
boe_ Re: nawozić czy kosić co pierwsze? 22.04.06, 20:11 czemu trzeba zostawic pierwszy pokos? a jak sie ma kosiarke z pojemnikiem na scieta trawe? moze glupie pytanie, ale sama czekam na moj trawnik, wiec jestem zaintrygowana Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: nawozić czy kosić co pierwsze? 23.04.06, 09:35 to jest rada ludzi obeznanych z trawnikami, ja sama nie mam trawnika, ten pierwszy pokos jest swego rodaju użyzniaczem dla trawnika i gleba tak nie wysycha , co ma znaczenie przy młodziutkiej trawce- Jola Odpowiedz Link Zgłoś
boe_ Re: nawozić czy kosić co pierwsze? 23.04.06, 12:55 dzieki! jezeli chodzi wysychanie gleby to jest ok, mojej czarnej, wiecznie wilgotnej ziemii potrzeba tygodnia upalow zeby wyschla, a na to sie jeszcze nie zanosi ale uzyzniacz to w takim wypadku z pudelka, nozyczkami jej przeciez scinac nie bede :) czy mam rozsypac spowrotem to co skosilam? niech sie wypowie specjalista, prosze Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: nawozić czy kosić co pierwsze? 21.04.06, 01:48 Ja nawożę zaraz po wygrabieniu po zimie nawozem jesiennym do trawników. Teraz lekko przegrabić (jeżeli jest sucha trawa) i jeszcze można posypać nawozem jesiennym (wzmacnia korzenie). Kosić trzeba, po całkowitym rozpuszczeniu się nawozu. Po pierszym koszeniu przywałować. Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: linki 23.04.06, 16:11 www.iglak.pl/trawnik/koszenie.htm link do strony na ktorej jest dusykusja o trawnikach i cytat z tejże strony: ogrody.agrosan.pl/trawnik_dyskusja.html Skoszona trawa winna zostać na trawniku, żeby go nawozić. Chyba, że jest za długa. (...) Pozdrawiam. Rafał Wolski Szkółki mgr inż. Jacka Wolskiego www.wolski.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś