Dodaj do ulubionych

trawy ozdobne

22.04.06, 23:19
wzdluż poludniowej strony domu biegnie chodnik wylożony kostką, ktora
nagrzewając się wypalila trawnik na szerokość ok.15cm, pomyślałam aby wzdluż
tego chodnika posadzic jakieś trawy ozdobne /np kostrzewa/, czy myślicie,że to
dobry pomysł, czy takie ozdobne trawy sbie poradzą i jakie polecacie?, latwe w
uprawie, szybko rosnące i ladnie wyglądające?
Obserwuj wątek
    • umfana trawy ozdobne jakie ? 23.04.06, 12:23
      Też jestem zainteresowana posadzeniem takich traw. Proszę o oferty
    • jokaer Re: trawy ozdobne 23.04.06, 16:36
      calkiem dobry pomysł

kostrzewy w naturze występują na stanowiskach suchych i słonecznych;
      kostrzewa ametystowa ( lekko kwaśne stanowisko),popielata (szybko sie rozrasta),
      walezyjska (stanowiska kwasne);

wydmuchrzyca- na piaski, słoneczne- silnie się rozrasta

owies wiecznie zielony- dosyc duże kępki od 40-100 cm

ale mozna też posadzić:
      rozchodniki; posłonki; lawendę szerokolistną- (gleba wapienna)
      Jola
      • jokaer Re: link: zdjęcia traw 23.04.06, 16:49
        www.ciekawe-rosliny.pl/index.php?dz=strony&op=pisz&id=305&p=1
      • horpyna4 Re: trawy ozdobne 23.04.06, 17:31
        W miejscach silnie nagrzewających się można rzeczywiście sadzić rozchodniki,
        ale można też założyć kolekcję rojników. O ile dobrze pamiętam, znoszą one
        temperaturę wewnątrz rozetki do 50 stopni, a wybór odmian jest naprawdę wielki.
        Z tym, że trawy może trochę by ocieniły ten chodnik? A może taki zestaw: trawy +
        rozchodniki + rojniki? Można jeszcze więcej znaleźć bylin znoszących dobrze
        takie warunki - jak wam podoba się zestaw: kocanki piaskowe + przetacznik siwy?
        • jokaer Re: kocanki 23.04.06, 18:10
          no, fajny zestaw- a co powiesz na macierzankę do tego- Jola
          • horpyna4 Re: kocanki 23.04.06, 18:19
            No pewnie, różową, lila i białą. I jeszcze goździk piaskowy (ten biały,
            delikatnie postrzępiony), wtedy dopiero będzie zapach!
            • mag-ia1 Re: jesteście niesamowite!!!!!!!! 24.04.06, 08:10
              na chwilę człowiek odejdzie od komputera, a tu już ma całą listę zakupow zrobioną.
              To lubię, pozdrawiam wiosennie i lekko sennie :)
              • horpyna4 Re: jesteście niesamowite!!!!!!!! 24.04.06, 09:03
                Hi, hi, a ja myślałam, że nam się oberwie za podpuszczanie i wpędzanie w koszty.
            • zastepowa Re: macierzanka ? 25.04.06, 00:00
              horpyna4 napisała:

> No pewnie, różową, lila i białą.
              skąd tyle kolorów ?
              I jeszcze goździk piaskowy (ten biały,
              > delikatnie postrzępiony), wtedy dopiero będzie zapach!
              A ten goździk piaskowy ?
              to który to jest, bo mam chyba 3 różne, ale tylko pachnie jeden -ten pachnący.
              hi, hi
              Mam takie miejsce które jest bardzo nasłonecznione, a na dodatek troszkę
              zadaszone. Nic nie chce tam rosnąć. Nawet wyschły przypołudniki.
              Jakie rozetki ? Czy myślisz Horpyno o różach pustyni lub podobna nazwa ?
              zaraz zaraz, czy na moim tarasie można posadzić również taką macierzankę.
              Już czuję jej zapach .Czy może być taka zwykła zielona ?

pozdrawiam gorąco
              Małgorzata
              • horpyna4 Re: macierzanka ? 25.04.06, 08:48
                Z tą macierzanką to chodziło mi o kolory kwiatów, są różne. Zresztą dziko rosną
                też różne, np. o białych kwiatach. A czy znasz gatunek o zapachu cytryny? Listki
                ma drobniejsze, bardziej żółtawozielone, tworzy kępki mniejsze i bardziej
                zwarte. Spotykałam ją czasem podczas moich wędrówek, nazwa oficjalna thymus
                citriodorus. No i w sprzedaży bywają odmiany o różnych kolorach liści, od
                złocistych do prawie szarych. Można założyć niezłą kolekcję, trzeba pamiętać
                tylko o umiarkowanym nawożeniu, bo w miejscach zupełnie jałowych macierzanki
                "wędrują" szukając pożywienia i zostają suche dość duże fragmenty.
                Goździk piaskowy (dianthus arenarius) ma delikatne, mocno postrzępione białe
                kwiaty umieszczone pojedynczo na łodyżkach. Czasem w naturze łatwiej go
                wywęszyć, niż od razu zobaczyć. Taki "pajęczynowaty". W miejscach suchych dobrze
                też się miewa goździk kropkowany (dianthus deltoides), którego drobne,
                pojedyncze kwiatki mają kolor wściekle karminowy. W naturze często występuje w
                towarzystwie niskiego, żółtego rozchodnika ostrego, z którym dobrze się
                komponuje na suchych rabatach. Zwykle też w ich towarzystwie występują
                niebieskie przetaczniki, zwłaszcza przetacznik kłosowy (veronica spicata)
                lubiący suche i słoneczne miejsca.
                Rojniki być może bywają nazywane różami pustyni, w każdym razie ich wytrzymałość
                na suszę i upał uprawnia je do tego. Jest mnóstwo odmian różniących się
                kształtem, wielkością i ubarwieniem rozetek (oraz kolorem kwiatów). Jest też
                gatunek "owinięty pajęczyną". Ponieważ niektóre gatunki rosną na skałach
                wapiennych, a inne nie lubią wapnia, dobrze jest zanotować, jakie się ma. Żeby
                nie marniały.
                • zastepowa Re: macierzanka ? 06.05.06, 23:01
                  Horpyno,
                  dziękuję, za poradę.
                  Dzięki Tobie zrobiłam mały ogródek skalny na tarasie.
                  Różne rozchodniki i zapomniałam o macierzance, ale to nić jutro odzyskam tą
                  którą wyrzuciłam na kompost. Bo mam generalny remont oczka wodnego niestety
                  włącznie ze skalniakiem.Biedne moje rośliny.
                  pozdrawiam gorąco
                  Małgorzata
                  • zastepowa Re: trawy 31.05.06, 23:15
                    Może warto podciągnąć wątek.
                    Naściągałam traw, zajrzałam na kilka stronek i pogubiłam się.
                    Brak identyfikacji i zakres potrzeb poszczególnych odmian spowodował, iż
                    całkiem zgupiałam. Zawsze myślałam, że trawy są mało wymagające i lubią suszę.
                    I co Wy na to?
                    • horpyna4 Re: trawy 01.06.06, 08:40
                      Nie znając (literaturowo) wrażliwości poszczególnych roślin na suszę, można
                      dość dobrze ją określić po prostu oglądając roślinę. Te rosnące w suchych
                      miejscach bronią się na różne sposoby przed nadmierną utratą wody. Czasami są
                      to sukulenty, jak kaktusy, rozchodniki czy rojniki, które w grubych pędach lub
                      liściach magazynują sporo wody. Często mają srebrzysto owłosione liście, bądź
                      pokryte warstwą wosku. Liście bywają drobne (macierzanka), czasem bardzo wąskie
                      i szarosine, jak u niektórych traw. Przeciwieństwem są rośliny o dużych liściach
                      i na ogół intensywnie wybarwionych - klasycznym przykładem takich jest języczka,
                      która w pełnym słońcu wprawdzie będzie żyła, ale z wiecznie klapniętymi liśćmi.
                      Wystarczy porównać taką wydmuchrzycę piaskową z jakąś miękką, zieloną trawą z
                      głębi lasu, żeby wiedzieć bez specjalnego przygotowania naukowego, że z trawami
                      też bywa różnie. Polecam uważne przyglądanie się roślinom, często wtedy bywa, że
                      specjalista jest zbędny.
                      • 1966f Re: trawy i macierzanki 01.06.06, 09:48
                        Myślałam że mi jedna macierzanka żółknie a tu sie okazało że to inna odmiana.A
                        między płytki,kamienie czy kostke proponuje karmniki.To jak łaka w
                        pigułce.Kępka pokrywa sie malutkimi białymi kwiatuszkami.Mam dwa kolory ciemną
                        i jasną zieleń.I jeszcze niedzwiedzie futro.Wygląda jak kostrzewa tylko jest
                        ciemne.
                        • horpyna4 Re: trawy i macierzanki 01.06.06, 09:58
                          Jak człowiek dobrze poszuka, to się okazuje, że w KAŻDYM (pod względem warunków)
                          miejscu można skomponować piękny ogród. Tylko trzeba wiedzieć, z czego. I nie
                          wtykać na siłę jakiejś rośliny tylko dlatego, że ładna. Ładna to ma być
                          kompozycja ze zdrowych roślin, nawet jeżeli uważamy je w pierwszej chwili za
                          zbyt niepozorne. I właśnie takie nietypowe ogródki zazwyczaj budzą zachwyt.
                          • zastepowa Re: karmniki co to takiego ? 02.06.06, 00:56
                            Czy to coś jest podobne do mchu. Lubią suszę i ciepło? Pewnie tak skoro tak
                            napisałaś.
                            • horpyna4 Re: karmniki co to takiego ? 02.06.06, 08:42
                              Karmnik (sagina) lubi rosnąć w szczelinach między kamieniami, czy płytami.
                              Wciska się wszędzie, może zarastać nawet spore powierzchnie i chronić je przed
                              chwastami. Ale chociaż lubi słońce i żwirową glebę, nie lubi suszy. Korzonki
                              woli mieć wilgotne, inaczej wysycha. A właśnie płyty i kamienie chronią mu
                              korzenie przed wysychaniem.
                              • 1966f Re: karmniki co to takiego ? 03.06.06, 08:39
                                Proponuje zajrzeć na forum ze zdjęciami Pan Zygmunt/Zyga5/ma tam piękne okazy
                                chyba przy oczku wodnym.To właśnie tam je widziałam i pan Zygmunt mi powiedział
                                jak sie te rośliny nazywają.Sadzonka kosztuje około 3zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka