malgoska13 14.06.06, 11:07 1.co robicie z sasankami jak przekwitną? Zostawiacie do całkowitego zeschnięcia czy przycinacie przy ziemi? 2. Czy nasionka, które uzbierałam z moich sasanek można posiać? Kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: sasanki 14.06.06, 11:31 Nasiona sasanki można wysiewać do gruntu, jak tylko dojrzeją. Tak samo, jak dzieje się to w naturze. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: sasanki 14.06.06, 11:52 malgoska13 napisała: > 1.co robicie z sasankami jak przekwitną? Zostawiacie do całkowitego > zeschnięcia czy przycinacie przy ziemi? > 2. Czy nasionka, które uzbierałam z moich sasanek można posiać? Kiedy? Ad.1. Ja nie ścinam swoich, ale może źle robię, tego nie wiem. Też jestem ciekawa. Ad.2. Pewnie dlatego, że nie ścinam, nasionka same się rozsiewają i co rok przybywa mi nowych, które rozdaję sąsiadom i znajomym. Odpowiedz Link Zgłoś
saxifraga Re: sasanki 14.06.06, 16:07 > Ad.2. Pewnie dlatego, że nie ścinam, nasionka same się rozsiewają i co rok > przybywa mi nowych, które rozdaję sąsiadom i znajomym. Bryniu, szkoda, ze nie jestem Twoja sasiadka! Saxifraga Odpowiedz Link Zgłoś
zyga5 Re: sasanki 14.06.06, 23:52 Ja ich nie obcinam i pozostawiam do wysiania się.Bardzo,bardzo ładnie wygladają takie włochate kępki sterczące dość długo.Radzę spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
ulako Re: sasanki 15.06.06, 14:25 ja robię tak jak Zyga ,i mam takie fajne włochate główki w ogrodzie .... Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: sasanki 15.06.06, 15:31 A ja słyszałam od osoby, która mi sprzedała sasanki, że powtarzają one kwitnienie w sierpniu. Czy to prawda? Bo jeśli tak, to nie będę ścinać liści tylko poczekam. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: sasanki 15.06.06, 16:13 Liści się nie ścina. Najwyżej badyle po kwiatach. Odpowiedz Link Zgłoś
zyga5 Re: sasanki 17.06.06, 21:34 Przy wiosennym przesadzaniu sasanek,może tak być,że one zakwitną lecz nie zawiążą owoców i wiszą takie uschnięte kwiatostany.Takie trzeba usunąć bo potem gniją i brzydko wyglądają. Odpowiedz Link Zgłoś
zyga5 Re: sasanki 17.06.06, 21:36 A z tym powtarzaniem kwitnienia to prawda,ale o wiele,wiele mniejszym stopniu.Kilka kwiatków na krzaaczku. Odpowiedz Link Zgłoś