sawkas 28.01.03, 21:50 kupiłam hiacynt(a?), w doniczce ma on sam piach, czy przesadzić go do ziemi? jak często podlewać?itp z góry dziekuje za informacje:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonki Re: Hiacynt-co? jak? 29.01.03, 02:53 Dolacze do temamtu pytanie - co zrobic z hiacyntem ktoey juz przekwitl - czy jest szansa aby jeszcze wychodowac z niego kwiaty? No a jesli tak, to jak sie nim zajac, aby to osiagnac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sawkas Re: Hiacynt-co? jak? 29.01.03, 11:41 mozna by prosić o jakąś szybszą odpowiedż.. bo mój maluszek zaczyna sie "kłaść" tzn on ma dwie łodyszki na których są kwiatki i one są troszke za chude i nie są w stanie utrzymać.. zrobiłam niby jakąś podpórke...ale w co to przecadzić? piach (???), zwyklą ziemie? a może jakąś specjalną? Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: Hiacynt-co? jak? 29.01.03, 13:07 Póki jeszcze zielony - podlewać, trochę zasilać, nie przesadzać do innej ziemi. Jak zacznie zasychać, ograniczyć podlewanie, cebulka "pójdzie spać". Wtedy wykopać, i schować w chłodnym miejscu (np. pojemnik na warzywa w lodówce albo piwnica). Jesienią posadzić w ogródku. Może zakwitnie na przyszły rok, a może nie - cebulki pędzone na zimowe kwitnienie często muszą przez jeden sezon "odpocząć". pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Hiacynt-co? jak? 29.01.03, 21:23 Witam na forum Gazety! Rośliny tak zwane pędzone można dowolnie przesadzać nawet wtedy gdy kwitną. Są sadzone w wilgotnym piasku, bo kwiaty nie rozwijają się czerpiąc substancje z podłoża lecz cebuli. Tak jak pisałem wielokrotnie takie pędzone rośliny cebulowe nie są trwałe to znaczy w następnym roku będą gorzej kwitły lub wcale. Są to bowiem odmiany ogrodowe przeznaczone w zasadzie do jednego kwitnienia. Nawet gatunki ogrodowe są obecnie tak dobierane, aby jesienią posadzić cebule i gdy przekwitną zapomnieć o nich, a do następnego sadzenia kupić nowe. Co roku tez pojawia się ogromna ilość nowych odmian i tak naprawdę nikt obecnie nie zawraca sobie głowy wykopywaniem suszeniem przechowywaniem w piwnicy sadzeniem itd. Do sklepu - dorodne cebule do ziemi i wiosna raj na grządkach! – fabryki roślin to najwłaściwsze słowo. Pamiętajcie, że w mieszkaniu kwitnące cebule muszą mieć nie więcej niż 18 C! Inaczej szybko przekwitną. Co do hiacyntów to po przekwitnięciu umieszczamy rośliny w ogrodzie, tak aby sobie trochę porosły i utuczyły cebulę. Po zaschnięciu liści co następuje około lipca rośliny wykopujemy, suszymy, i do października przechowujemy w chłodnym miejscu. Następnie umieszczamy w ziemi wymieszanej z piaskiem, tak aby cebule lekko wystawały nad powierzchnię i dobrze podlewamy. Cebule powinny przebywać około 6 tygodni w temperaturze około 10C i następnie 10 tygodni w temperaturze 3-4C. Podłoże musi być stale lekko wilgotne. Gdy zawiązki liści będą miały około 6 cm przenosimy je do mieszkania i ustawiamy w widnym i chłodnym miejscu. Zwykle zakwitają po około 2-3 tygodniach. Powodzenia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś