Dodaj do ulubionych

DATURA-problem

28.06.06, 07:18
Wystawilam moją daturę po zimie na podwórko i żółkną jej liście... Żółkną i
opadają. Nie była przycinana na zimę, bo to dopiero jej drugi sezon. Zimowała
w piwnicy. Co moze być tego przyczyną. Jak ją pielęgnować aby pięknie
zakwitła?
Obserwuj wątek
    • rafaloku Re: DATURA-problem 28.06.06, 10:42
      Datury muszą być obficie podlewane, ostatnio było upalnie więc może właśnie
      podlewania zabrakło, przy czym uwaga - ziemi9a w donicy musi być dobrze
      zdrenowana aby nadmiar wody odpływał (ziemia nie może być stale wilgotna)

innymi przyczynami żółknięcia i zrzucania liści przez datury mogą być szkodniki
      takie jak mączliki czy też przędziorki,

więcej zaleceń uprawowych oraz opis postępowania w przypadku wymienionych
      szkodników można znaleść na stronie:
      www.ogrody.cvd.pl/pliki/datura.html
      • hanka31 Re: DATURA-problem 28.06.06, 23:22
        moze byc równiez "zagłodzona" bo to strasznie zarta roslina ,Czy ja nawozisz
        systematycznie?
    • krokcia Re: DATURA-problem 29.06.06, 10:51
      z doświadczenia wiem, że żołkną gdy brak im nawozu!
    • sortex Re: DATURA-problem 29.06.06, 15:40
      Czy u Ciebie tez tak wyglada?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=44387066

• agakonkol Re: DATURA-problem 01.07.06, 22:42
        nie to raczej nie to; liście robią się bledsze w calości i żółkną...
    • nassin Re: DATURA-problem 03.07.06, 12:34
      Datury jak inne roslinki maja to do siebie, że po wystawieniu na słońce z
      pomieszczenia po prostu hartują się - dostosowuja do nowych warunków. Moje
      datury co roku po wystawieniu na balkon ok. połowy maja zrzucają stare liście
      tj. te które miały w pomieszczeniu i rozwijają się nowe. Wydaje mi się, że to
      absolutnie normalny proces adaptacji rośliny. Jesli zatem wypuszczają nowe
      liście nie ma powodu do obaw. Poza tym jesli nie byla nawożona do tej pory
      (?????) trzeba jej dać nawóz (najlepiej specjalny do datur - może też być do
      roślin kwitnących- jest tańszy a efekt mam co roku ten sam), no i oczywiście
      regularnie umiarkowanie podlewac - w czasie upałów nawet 2-3 razy w ciągu dnia.
      Na suszę datura reaguje omdleniem liści, które po podlaniu wracają do formy,
      ale gdy sie zbyt długo przesuszy roślinkę to zżołkną i odpadną. Zdjęcie liścia
      datury przedstawione przez Sortex to oparzenie słoneczne, w ich miejsce
      wyrastaja nowe jesli roślinka jest podlewana i odżywiona o bardziej intensywnej
      barwie.
      • nassin Re: DATURA-problem 03.07.06, 12:50
        Aha, profilaktycznie sprawdź czy na spodniej stronie liścia nie ma robali -
        przędziorków. Charakterystyczna dla nich jest biala pajęczyna. Jęśli będą
        szybko opryskaj roślinke srodkiem na przędziorki - bardzo dokładnie. Zabieg
        trzeba powtórzyć co najmniej raz po tygodniu. Osobiście pryskam jeszcze dwa
        razy w odstępach tygodniowych. Jesli sa robale sprawdź rosliny sasiadujące z
        daturą. No i oczywiście obserwuj ją później, bo przędziorki lubią wracać.
        Powodzenia w diagnozowaniu i zwalczaniu... Daj info o wynikach...
        • agakonkol Re: DATURA-problem 04.07.06, 10:18
          Nawożę ją często więc chyba to nie to, zastanawiam się nad tą adaptacją, o
          kórej pisała nassin, być może to to. Ale dziś wieczorkiem robię jeszcze oprysk
          na robale. Zobaczymy, co się będzie działo :-). dziękuję za odpowiedzi i
          pozdrawiam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka