Dodaj do ulubionych

dziurawe liście u datury

07.07.06, 11:27
Czy to normalne, że niektóre pojedyńcze liscie datury mają dziury? W ogóle
datura rośnie jak wariat, nie wiadomo tylko skąd te dziury, żadnych zwierząt
na liściach nie zauważyłam... Czy to może być od słońca?
Obserwuj wątek
    • cereusfoto Re: dziurawe liście u datury 07.07.06, 11:49
      Hmm - nie zauważyłam dziurek u mojej datury. Jest w delikatnym półcieniu,
      wymaga sporegop podlewania. A nie masz jakiś szkodników ( może ślimaki )?
      • dolce_banana Re: dziurawe liście u datury 07.07.06, 12:09
        żadnych ślimaków, tylko widziałam raz pająka - czy to możliwe, żeby pająk jadł
        liście ? ;-) Dziwne, bo jaki już jest jedna dziura (ok. 1 cm2), to po jakimś
        czasie robi sie tych dziur więcej i w końcu z liścia robi się siatka. I to
        dotyczy tylko 2-3 liści na całej 1,5 metrowej daturze.
    • iskraja Re: dziurawe liście u datury 07.07.06, 21:47
      Głowy sobie nie dam uciąć ale u mnie dzieje sie to chyba za sprawą...szypawic.
      Tak przynajmniej wynika z moich obserwacji. Nie ma sie jednak o co martwić -
      podzirawione liście należy usynąć, żeby nie szpeciły datury (ostatnio ucięłam
      cały wieszchołek bo zrobiło sie z niego doslownie sitko). Po dwóch tygodniach
      datura ma takie liście jak przed zabiegiem:-)
      • tallka Re: dziurawe liście u datury 12.07.06, 15:53
        U mojej datury też pojawiły się dziurki i też doszłam do tego,że sprawcami są
        szczypawki(nie znam innej nazwy tych robali). Żerują na młodych pędach, wiem bo
        właśnie tam złapałam jedną na gorącym uczynku. Opryskałam praparatem do
        gryzących i obserwuję ciągle. Podobnie ma się rzecz z clematisami, całe w
        dziurkach i nie widać winowajców też wykonałam oprysk no i czekam na efekty,
        pozdrawiam wszystkich utrapionych walką ze szkodnikami!
        • nassin Re: dziurawe liście u datury 13.07.06, 13:03
          Szczypawki czyli skorki u mnie też żerują. Pryskałam daturę, malwę, ślazówke,
          ale nie pomogło, no i sąsiadka kołki mi ciosa na głowie, że sa pożyteczne, bo
          podobno niszczą mszyce i gąsienice. Ale ja wolę zdrowe kwiatki. Jak znajdziecie
          skuteczny sposób na szczypawki chętnie skorzystam. Pozdrawiam
          • tallka Re: dziurawe liście u datury 15.07.06, 22:41
            Już nie tylko datura cała w ażurku, ale również powojniki i georginie. Ręce mi
            opadają, bo nic na to cholerstwo nie działa. Podobnie jak nassin nie potrafię
            wytępić tego paskudztwa, wręcz odwrotny skutek- dziurek coraz więcej,pomocy!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka