dolce_banana 07.07.06, 11:27 Czy to normalne, że niektóre pojedyńcze liscie datury mają dziury? W ogóle datura rośnie jak wariat, nie wiadomo tylko skąd te dziury, żadnych zwierząt na liściach nie zauważyłam... Czy to może być od słońca? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cereusfoto Re: dziurawe liście u datury 07.07.06, 11:49 Hmm - nie zauważyłam dziurek u mojej datury. Jest w delikatnym półcieniu, wymaga sporegop podlewania. A nie masz jakiś szkodników ( może ślimaki )? Odpowiedz Link Zgłoś
dolce_banana Re: dziurawe liście u datury 07.07.06, 12:09 żadnych ślimaków, tylko widziałam raz pająka - czy to możliwe, żeby pająk jadł liście ? ;-) Dziwne, bo jaki już jest jedna dziura (ok. 1 cm2), to po jakimś czasie robi sie tych dziur więcej i w końcu z liścia robi się siatka. I to dotyczy tylko 2-3 liści na całej 1,5 metrowej daturze. Odpowiedz Link Zgłoś
iskraja Re: dziurawe liście u datury 07.07.06, 21:47 Głowy sobie nie dam uciąć ale u mnie dzieje sie to chyba za sprawą...szypawic. Tak przynajmniej wynika z moich obserwacji. Nie ma sie jednak o co martwić - podzirawione liście należy usynąć, żeby nie szpeciły datury (ostatnio ucięłam cały wieszchołek bo zrobiło sie z niego doslownie sitko). Po dwóch tygodniach datura ma takie liście jak przed zabiegiem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
tallka Re: dziurawe liście u datury 12.07.06, 15:53 U mojej datury też pojawiły się dziurki i też doszłam do tego,że sprawcami są szczypawki(nie znam innej nazwy tych robali). Żerują na młodych pędach, wiem bo właśnie tam złapałam jedną na gorącym uczynku. Opryskałam praparatem do gryzących i obserwuję ciągle. Podobnie ma się rzecz z clematisami, całe w dziurkach i nie widać winowajców też wykonałam oprysk no i czekam na efekty, pozdrawiam wszystkich utrapionych walką ze szkodnikami! Odpowiedz Link Zgłoś
nassin Re: dziurawe liście u datury 13.07.06, 13:03 Szczypawki czyli skorki u mnie też żerują. Pryskałam daturę, malwę, ślazówke, ale nie pomogło, no i sąsiadka kołki mi ciosa na głowie, że sa pożyteczne, bo podobno niszczą mszyce i gąsienice. Ale ja wolę zdrowe kwiatki. Jak znajdziecie skuteczny sposób na szczypawki chętnie skorzystam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tallka Re: dziurawe liście u datury 15.07.06, 22:41 Już nie tylko datura cała w ażurku, ale również powojniki i georginie. Ręce mi opadają, bo nic na to cholerstwo nie działa. Podobnie jak nassin nie potrafię wytępić tego paskudztwa, wręcz odwrotny skutek- dziurek coraz więcej,pomocy!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś