wp2007 01.08.06, 20:09 Jak wykożystać jablka -spady w ogrodzie - myślałem o NAWOZIE pod iglaki - czy mozna - a moze inne propozycji . Pozdrawiam wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa553 Re: jabłka - spady 01.08.06, 20:27 mnie dzis doswiadczony sasiad ogrodkowy powiedzial, abym opadnietych jablek i gruszek (robale) nie wrzucala do kompostu. Co jest chore, tego nie dodawac do kompostu. Co o tym sadzicie? Sakd on wie, ze te robale sa chore? Robak sam chyba nie jest choroba? Odpowiedz Link Zgłoś
gabi9917 Re: jabłka - spady 01.08.06, 22:47 Robal na pewno zdrowy bo nażarł się witaminek ale rzeczywiście dobrze jest spalić robaczywki żeby było mniej w przyszłym roku robali.Jeżeli chore ale nie robale tylko owoce to niektórzy zakopują w ogrodzie jak jest miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
halfoat Re: jabłka - spady 01.08.06, 20:27 proponuję popularny napój wyskokowy alkohologia.blog.onet.pl/2,ID14944144,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
xyz777 Re: jabłka - spady 02.08.06, 00:39 Wykrawam zdrowe częci jabłek, dokładam inne owoce (np porzeczki, borówki, agrest,...) i robię codziennie soki do picia. Teraz, gdy owocują wczesne odmiany jabłoni, ich owoce są b.miękkie. Wykorzystuję więc do robienia soków taką starą, ręczną, niemiecką, jeszcze przedwojenną maszynkę do wyciskania soków, w której można regulować stężenie soku. Ma tę wspaniałą zalete, że nie trzeba jej stale czyścić, można jednorazowo zrobić wielkie wiadro soku. Potem już muszę korzystać z elektrycznej sokowirówki, a to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi9917 Re: jabłka - spady 02.08.06, 01:58 MOje spady w tym roku sa wielkości orzecha sporo jest i robaczywych i chorych dlatego wszystkie wyrzuciłam do śmietnika.W latach poprzednich część obierałam,przesmażałam i do słoików.Część natomiast obierałam i mroziłam są dobre na kompot lub po rozprażeniu jako nadzienie do naleśnikow lub do szarlotki.To samo robię z gruszkami ale w tym roku mam całe 4 sztuki na drzewie o ile nie spadną i też są nie duże. Odpowiedz Link Zgłoś