Dodaj do ulubionych

jabłka - spady

01.08.06, 20:09
Jak wykożystać jablka -spady w ogrodzie - myślałem o NAWOZIE pod iglaki -
czy mozna - a moze inne propozycji . Pozdrawiam wp2007
Obserwuj wątek
    • ewa553 Re: jabłka - spady 01.08.06, 20:27
      mnie dzis doswiadczony sasiad ogrodkowy powiedzial, abym opadnietych jablek i
      gruszek (robale) nie wrzucala do kompostu. Co jest chore, tego nie dodawac do
      kompostu. Co o tym sadzicie? Sakd on wie, ze te robale sa chore? Robak sam
      chyba nie jest choroba?
      • gabi9917 Re: jabłka - spady 01.08.06, 22:47
        Robal na pewno zdrowy bo nażarł się witaminek ale rzeczywiście dobrze jest
        spalić robaczywki żeby było mniej w przyszłym roku robali.Jeżeli chore ale nie
        robale tylko owoce to niektórzy zakopują w ogrodzie jak jest miejsce
    • halfoat Re: jabłka - spady 01.08.06, 20:27
      proponuję popularny napój wyskokowy
      alkohologia.blog.onet.pl/2,ID14944144,index.html
    • xyz777 Re: jabłka - spady 02.08.06, 00:39
      Wykrawam zdrowe częci jabłek, dokładam inne owoce (np porzeczki, borówki,
      agrest,...) i robię codziennie soki do picia. Teraz, gdy owocują wczesne odmiany
      jabłoni, ich owoce są b.miękkie. Wykorzystuję więc do robienia soków taką starą,
      ręczną, niemiecką, jeszcze przedwojenną maszynkę do wyciskania soków, w której
      można regulować stężenie soku. Ma tę wspaniałą zalete, że nie trzeba jej stale
      czyścić, można jednorazowo zrobić wielkie wiadro soku. Potem już muszę korzystać
      z elektrycznej sokowirówki, a to nie to samo.
      • gabi9917 Re: jabłka - spady 02.08.06, 01:58
        MOje spady w tym roku sa wielkości orzecha sporo jest i robaczywych i chorych
        dlatego wszystkie wyrzuciłam do śmietnika.W latach poprzednich część
        obierałam,przesmażałam i do słoików.Część natomiast obierałam i mroziłam są
        dobre na kompot lub po rozprażeniu jako nadzienie do naleśnikow lub do
        szarlotki.To samo robię z gruszkami ale w tym roku mam całe 4 sztuki na drzewie
        o ile nie spadną i też są nie duże.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka