Dodaj do ulubionych

Ostróżki

29.09.06, 13:03
Jak to jest z tym obcinaniem ostróżek. Panie na targu straszyły mnie,że jak
nie będę wycierać noża po kolejnych ostróżkach to mi się "zapylą" i będą
takie same. To dla mnie jakaś dziwna biologia, ale faktycznie w tym roku
miałam ostróżki nie tak kolorowe jak przy ich sadzeniu!
Obserwuj wątek
    • mazumo Re: Ostróżki 29.09.06, 19:23
      pierwsze słyszę o wycieraniu noża przy obcinaniu,wydaje mi się że nijak to się
      ma do zapylania ostróżek,lecz one zapylają to prawda,potrafią zmieniać kolory
      może trzeba je sadzić daleko od siebie,jak mały ogród to może być trudne
    • kalinaz5 Re: Ostróżki 29.09.06, 20:46
      Myślę,że obcinanie tym samym nożem moze tylko przenosić choroby,ale faktem jest
      że ostróżki zmieniają kolor.
      W odległości kilku metrów rosła niebieska i szafirowa,a teraz są obie niebieskie.
    • wami41 Re: Slyszalam to o tulipanach 29.09.06, 22:01
      O zmianie kolorow slyszalam juz wczesniej o tulipanach. Scinajac kwiaty tym
      samym nozem przekonalam sie ze to jest prawda. Potem przeszlam to samo z
      daliami. Wszystko mozliwe, ze ostrozki reaguja w ten sam sposob. Cos w tym musi
      byc.
      • lady-r Re: Slyszalam to o tulipanach 29.09.06, 22:05
        to niemożliwe mam trzy ostróżki obok siebie i nie zmieniają koloru fakt że
        obcinam je gdy trochę podeschną ale tulipany tnę zielone i kolory są zachowane
        • anials Re: Slyszalam to o tulipanach 02.10.06, 10:58
          No właśnie - marzyła mi się kępa kolorowych ostróżek, a mam same niebieskie!
      • zuzazuzazuza Przy tulipanach to wirus... 02.10.06, 19:58
        U tulipanow wiele kolorow i wzorkow na platkach wywoluja wirusy, ktore
        rzeczywiscie moga byc przenoszone na nozach. W tym przypadku nie wywoluja one
        choroby, ale zmiane barwy platka. W ten sposob powstaja takie paskowane odmiany
        jak z holenderskich obrazow. Nigdy jednak nie slyszalam nic takiego o zadnych
        innych kwiatach...
        • horpyna4 Re: Przy tulipanach to wirus... 02.10.06, 21:35
          Ja natomiast słyszałam, że w u niektórych gatunków bylin odmiany o innych
          barwach, niż typowa, bywają nietrwałe i zamierają. W tym samym czasie rozrastają
          się i rozsiewają te bardziej typowe i po pewnym czasie nie ma już takiej
          mieszanki, jak na początku. Czy to prawda - nie wiem, ale może?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka