28.02.07, 20:36
Gdzie znajdę zapis, iż drzewo orzech jest drzewem owocowym?
Czy inne gatunki orzecha (poza włoskim) tez są owocowe?

W przepisach jest zapis, iz musi byc zgoda na drzewa nieowocowe w
tym "odmiany ozdobne jabłoni, śliwy, wiśni i orzecha..". Jakie to są te
ozdobne? Czy drzewo na mojej działce jest drzewem owocowym czy ozdobnym?

Obserwuj wątek
    • mam6lat Re: orzech 28.02.07, 21:06
      pewnie chodzi ći o dotacje na 2007-2013
      orzech - poniewaz ma bardzo dużą rozstawę, wymaga niewielu zabiegow
      pielgnacyjnych i prawie nie potrzebuje ochrony pp chorobom i szkodnikom
      został - prawidłowo - uznany jako "inne sady", obok sadów intensywnych - i tak
      oto dotacja na sady intensywne (jablon, wisnia....) nadal edzie wys. ponad 1800 zł
      a sady orzechowe bedą miały nizsze dotacje
      • mam6lat Re: orzech 28.02.07, 21:07
        o sorki - zdecydowanie nie zrozumiałam Ciebie....ale moze komus sie przyda co
        napisałam
    • horpyna4 Re: orzech 28.02.07, 21:35
      Orzech włoski (juglans regia) jest drzewem owocowym. Pozostałe gatunki orzecha
      uważane są za drzewa ozdobne. Są to m.in. orzech czarny (juglans nigra), orzech
      szary (j. cinerea), mandżurski (j. mandshurica), czy japoński (j. sieboldiana).
      Jeżeli chodzi o wiśnię, to za ozdobne uważa się np. wiśnię piłkowaną (cerasus
      serrulata), wiśnię wonną (c. mahaleb), wiśnię kosmatą (c. tomentosa) i wiele
      innych gatunków. Drzewem owocowym jest wiśnia zwyczajna (c. vulgaris) i jej
      odmiany, ale niektóre z odmian (np. pełnokwiatowa lub kulista) uważa się za
      drzewa ozdobne. Podobnie jest z jabłoniami, czy gruszami - niektóre uważa się
      za ozdobne. Oczywiście istnieją drzewa jednocześnie owocowe i ozdobne, krzewy
      też (leszczyna). W każdym razie, jeżeli drzewo ma jadalne i smaczne owoce,
      należy uważać je za drzewo owocowe. Dobrym przykładem jest tu orzesznik, inaczej
      hikora (carya), pospolicie uprawiany w Ameryce Północnej. Ma zarówno gatunki o
      smacznych owocach, jak i o gorzkich. Te drugie oczywiście są wyłącznie ozdobne.
      • dominikapraca Re: orzech 01.03.07, 11:38
        Niestety jestem zmuszona ściąć tego orzecha. Nie jest chory, ale naprawdę
        muszę. Z chęcią bym go zostawiła. Nie znam się dokładnie na drzewach, orzech to
        orzech, wydaje mi się, że włoski - jak to sprawdzić? Jak okreslić czy ozdobny
        czy zwykły? (od tego zależy czy mogę go ściąć) Nie wiem tylko co w sytuacji,
        gdy jest ozdobny i mogę go ściąc bez pozwolenia (czyli biorę piłe i ścinam
        hnikogo nie informując?)to jak potem udowodnię, że to był orzec włoski?
        • szadoka Re: orzech 01.03.07, 12:06
          Niestety orzech nie jest traktowany jako drzewo owocowe. Przerabialam temat przy
          wycinaniu orzecha u Tesciowej. Na pewno potrzebne jest pozwolenie.
          • dominikapraca Re: orzech 01.03.07, 16:16
            Tu jest, że to drzewo owocowe..
            pl.wikipedia.org/wiki/Owoce_jadalne
            • dominikapraca Re: orzech 01.03.07, 16:21
              ja tego nie rozumim, dlaczego musiałas miec zgodę?
        • kot_behemot8 Re: orzech 01.03.07, 16:47
          A ma owoce takie jak orzech włoski? No to jest to orzech włoski... jeśli
          jeszcze nie owocuje, to możesz porównać wygląd liści - po prostu posłuż się
          wyszukiwarką z funkcją "grafika". Ale to mało prawdopodobne żebyś miała w
          ogrodzie orzech inny niż włoski, te inne sadzono głównie w parkach i to niezbyt
          często.
          No i orzech włoski z całą pewnością jest traktowany jako drzewo owocowe,
          podobnie jak orzech laskowy (leszczyna)
        • horpyna4 Re: orzech 01.03.07, 17:22
          Kup trochę orzechów włoskich i jak wyniknie problem, to poczęstuj urzędnika,
          żeby się przekonał, że to drzewo owocowe... przecież nie udowodni, że nie z
          Twojego. W razie czego napisz oświadczenie, on dołączy słowo pisane do akt i
          będzie po sprawie.
          Na wszelki wypadek kupuj w innej miejscowości i nie osobiście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka